24091977
top of page

Zima i plivanje - Da li je zima idealno vreme da deca uče da plivaju?


Mnogi se možda neće samnom složiti, ali ukinuti plivanje detetu koje se tek oslobodilo u vodi tokom leta, naučilo pravilno disanje, održavanje na površini vode… samo zato što je stigla zima u startu je greška. Nepisano je pravilo da zimi mama i tata ukidaju plivanje deci. Ograničavaju ga samo na letnje mesece. Svestan sam da nemaju sva deca adekvatne uslove da i tokom zime plivaju i uživaju. Tačno je, da je voda hladnija, vazduh oštriji, samim tim i dečiji nosić, grlo osetljiviji. Nije tačno da će ukoliko preskoče plivanje zimi, deca izbeći sezonske prehlade. Plivanje nije sezonska aktivnost. Izgovori i roditeljska strepnja uvek su prisutni. To je sve uredu. Ali, na svima nama je da li ćemoplivanje pretvoriti u dečiju zimsku radost ili večiti strah.

Zašto se plašimo da deca plivaju zimi? Zašto je poželjno da deca plivaju i zimi? Zašto plivanje nije sezonska aktivnost? Koje sve dobrobiti zimi plivanje pruža deci i celoj porodici? Koliko dugo zimi deca mogu da ostanu u hladnoj vodi zimi? Koja je optimalna temperatura vode u bazenu, kako se moje dete ne bi smrzavalo? Da li je zima idealno vreme da deca uče da plivaju? Kako decu zimi ugrejati nakon plivanja zimi? Ovo su samo neke od dilema, pitanja koja se često čuju od roditelja oko bazena.

Plivanje je životna veština, a prednosti koje sa sobom plivanje donosi bez obzira na godišnje doba, svakom detetu su potrebne svih 365 dana u godini.


Zašto je dobro da deca plivaju i zimi?

Zato što plivanje i po hladnoći decu zna da ugreje, sve mišiće tela pokreće, a neraspoloženje sa snežne mećave skreće. Plivanje i tokom zime deci poboljšava apetit, daje miran san, a mami i tati pruža opušten dan. Plivanje je sjajan način druženja i u najhladnijim danima.

Plivanje zimi decu pokreće, depresiju sa snežne putanje skreće. Plivanje i zimi osnažuje plivačke i bezbednosne veštine kod svakog deteta. Deca su sigurnija dok se igraju na najvećem „igralištu” na svetu – vodi i to ne samo leti, već i zimi. Plivanje deci jača imunitet i zimi. Plivanje je uvek sjajan način druženja i sklapanja novih prijateljstava. Ovo su samo neki od razloga da već sutra uskočite sa decom u bazen zimi i plivate.


Zimi, pivanje je lek za decu i celu porodicu!


Deca koja redovno plivaju i tokom zime stvaraju imunitet za glavu, srce, i telo …Voda je tu za sve. U njoj nema ograničenja za opšte zdravlje kako leti, tako i zimi... Uz plivanje svako srce je snažnije, duša mekša, povreda lakša, bol blaži, pokret sigurniji, pluća jača, a šećer u krvi zdraviji. Da. Plivanjem preventivno i tokom zime delujemo na ceo organizam svakog deteta.


I zimi plivanje može biti lek!


Plivanje kao prevencija ZIMI, DA. Plivanje kao lek ZIMI, DA. Plivanje kao deo terapije ZIMI, DA. Plivanje kao deo rehabilitacije ZIMI, DA. Plivanje kao stil života leti i ZIMI, DA. Plivanje kao deo porodice i ZIMI, DA. Plivanje kao dobra navika i ZIMI, DA. Plivanje kao dnevna doza energije ZIMI, DA.

Plivanje i zimi jača imunitet!


Imunitet se ne stiče parcijalno po godišnjim dobima ili vremenskim prilikama, neprilikama, stiče se u kontinuitetu od proleća do zime... Tako je i sa plivanjem. Plivanje je kao prevencija i zimi, kao lek, deo terapije ili kao deo rehabilitacije i tokom najhladnijih meseci u godini.


Sa pet godina nakon operacije, mogao je jedino da se kreće u vodi. Tada, ali i sada u mestu gde je živeo nije bilo bazena. Mami nije bilo teško da nekoliko puta nedeljno sedne u kola i vozi, 36 km 45 minuta u jednom pravcu, da bi njen sin plivao. Od tada nije prestao da pliva i osvaja svet bez obzira da li je leto ili zima.

Šta plivanje i tokom zime deci pruža?


Plivanje i tokom zime ima posebnu ulogu u odrastanju svakog dečaka, devojčice. Kada se plivanje udruži sa skijanjem, sankanjem, zimskim čarolijama, kreira se dodatni sadržaj koji povezuje roditelje i decu. Time se osnažuje „srce“ porodice, a takva iskustva su neprocenjiva za odrastanje.


Daje svežinu dečijem samopouzdanju u vodi i kraj nje.

Dok porodicu čini bezbrižnijom, bezbednijom.

U vodi sam i leti i zimi, kao i cela moja porodica, jer plivanje nije sezonska avantura.


Moja deca su u bazenu od četvrtog meseca. Ajkulica Jakov je imao prvi susret sa plivanjem tokom letnjih meseci, dok je ribica Petra upoznala plivanje u jeku oštre zime.


Da li im je posle bazena tokom zimskog perioda curio nosić? Da, dešavalo se.

Da li su kašljali nakon plivanja zimi? Da, nekad je to i trajalo. Prehladili su se.

Da li su zbog toga prestali zimi da plivaju? Ne.

Da li danas zimi plivaju? Da.

Uvek pronađemo bazen sa toplijom vodom gde mogu da uživaju. Mada je bilo i slučajeva gde je voda hladnija u odnosu na standarde. Da, i tada su plivali. Zašto? Zato što je plivanje životna veština koja decu oplemenjuje. Zato što vole da provode vreme igrajući se u vodi. Drugo, nikada ne znate kada će dete upasti u vodu, da li je to zima ili leto. Sigurnost je na prvom mestu u i oko vode!


Iz višedecenijskog iskustva mogu vam reći da mnoga deca, neplivači, plivači od malena sa roditeljima putuju dva ili tri puta nedeljno i po više od 100 km u jednom pravcu kako bi plivali. Ludo zvuči pogotovo ukoliko je zimsko vreme. Ne, ne pričam vam o roditeljima i deci koji su danas olimpijski plivači i kojima je to cilj kada se plivanje spomene. Već o porodicama koje su shvatile da je plivanje životna veština koja je detetu potrebna ne samo tokom letnjih meseci, već tokom svih 365 dana u godini.

Kasnije kada postanu samostalni, ta deca i dalje sa lakoćom plivaju, kako u vodi, tako i u životu. Distanca, a ni godišnje doba im nikada ne predstavlja barijeru da bi stigli do bazena, plivali. Da li će istrajati to je sada druga priča, ali na nama roditeljima je da im put plivanja ponudimo kako leti tako i zimi.

Koliko dugo zimi deca mogu da ostanu u hladnoj vodi zimi?


Kako deca rastu, napreduju, razvijaju plivačke sposobnosti, postaju sigurnija i aktivnija u vodi, tako će se i smanjiti tajmomenat smrzavanja. Zato su i časovi i njihova dužina prilagođeni uzrastu, ali i nivou plivanja. Tako da je za početnike sasvim dovoljno aktivnih 30 minuta, ponekad i manje, dok za ozbiljne plivače trening u bazenu može da traje i do 90 minuta, a da se pri tome dobro preznoje!

U svakom slučaju, bez obzira na uzrast i spremnost za plivanje, važno je pratiti reakcije dece u vodi. Ako dete i posle 10 minuta počne da se trese i usne postanu plave, ili se šake, stopala, prsti toliko smežuraju, krajnje je vreme da decu izvadite iz vode, i dobro ih ugrejete. Naravno da deca kada se igraju u bazenu, nemaju mere i ne znaju kada je dosta, sve dok stvarno ne počnu da se tresu. Zato ste tu vi da na vreme reagujete.


Bez obzira da li je zima ili leto ulazak u hladnu vodu uvek treba da bude postepen. U vodi plivajući se uvek zagrejete. Uvek plivate onoliko dugo i tempom koji vašem telu prija. Bez obzira da li je odrasla osoba ili dete nemojte ići do granice izdržljivosti i dozvoliti da vam poplave usta.


Koja je optimalna temperatura vode u bazenu, kako se moje dete ne bi smrzavalo?

Često pravimo greške kada upoređujemo temperaturu vode u Olimpijskim, većim bazenima koji su namenjeni više plivačima i bazenima koji su manji i više namenjeni početnicima.

Olimpijski bazen za plivače i hladnija voda: Temperatura vode u većim 25m, 33m i 50m bazenima, njena temperatura je predviđena za plivače, koji uđu u bazen i plivaju, ne staju puno, odrade trening i idu kući. U takvim bazenima okvirno temperatura vode se kreće od 26 do 27,5 stepeni, i to je sasvim odgovarajuće njihovoj nameni. Međutim, nekada se ne ispoštuje ni ta temperatura vode i vazduha. Na nekim Oplimpijskim bazenima ili većim objektima gde je grejanje vode i vazduha često luksuz, održavaju se minimalni uslovi za časove plivanja. Zato se deca i smrzavaju. Ili sa druge strane, grupe početnika neplivača su velike, i deca više stoje kraj bazena, nego što su u vodi i uče da plivaju, jer čekaju svoj red.


Manji bazeni za početnike i toplija voda: Kod škole plivanja i učenja dece mlađih uzrasta da plivaju, ako imate mogućnost, potrebno je birati neke manje bazene, objekte, toplije što se tiče vode i vazduha, jer početnici u plivanju nisu toliko u početku aktivni u bazenu. Više stoje u vodi ili kraj bazena, tako da je neophodno da voda u bazenu bude oko 30C. U manjim bazenima je moguće održavati konstantno takvu temperaturu, gde će mališani uživati u vodi, plivanju i želeće i sledeći put da dođu.

Zbog hladne vode u bazenu, većina roditelja odluči da sačeka toplije dane ili da deca odrastu, očvrsnu, pa tek da onda plivaju. Nije ni to rešenje odlagati plivanje.

Kako decu zimi ugrejati posle plivanja?

Posle plivanja zimi najčešće se preporučuje topao napitak kako bi se telo ugrejalo i to na prvom mestu čaj, ukoliko je još od đumbira ili biljni to je za oporavak celog tela bolje. Istina je da kapa glavu čuva i nakon plivanja zimi. Skoro 30% toplote gubimo preko glave, posebno preko ušiju. Zato uši obavezno treba da su pokrivene kada izlazite sa bazena, iz toplog u hladno. Sauna se nikako ne preporučuje da bi zagrejali telo posle plivanja, ono je već dovoljno zagrejano, jer posle treba da izađemo na minus temperaturu, zamislite koji je to šok za naš organizam. Sauna se pogotovo ne preporučuje kada su deca u pitanju. Ono što je najbitnije jeste da nakon uživanja i plivanja zimi, deca, ali i odrasli pre izlaska na hladan vazduh prvo aklimatizuju svoj organizam i telo. Zato sedite popijte čaj, sa najmilijima kako bi užitak bio potpun.


Zašto plivanje nije sezonska aktivnost? Hajde da pogledamo iz ovog ugla. Gde će i na kom plivačkom nivou biti vaše dete sledećeg leta? Razmislite. Ako napravite pauzu i prekinete trenutne časove, izgubićete nekoliko meseci, ili možda pola godine, u pogledu napretka i veštine vaših mališana. A kada dođe leto i kada se poveća izloženost deteta bazenima, vodenim parkovima, jezerima i plažama, neće biti ni približno toliko sigurno i vešto na svom plivačkom putovanju kao što je moglo biti.

Baš zato i preporučujem celogodišnje časove plivanja. Makar i jednom nedeljno po 30 minuta, kako bi deca nastavila da nadograđuju ono što nauče. Na taj način steći će sigurnost i postati bezbednija u i pored vode.


Pružajući svojoj deci zabavan i aktivan beg tokom hladnih zimskih meseci, poput plivanja u sigurnom vodenom okruženju, sledećeg leta verujte imaćete bolje, sigurnije i veštije plivače. A u međuvremenu će ostati aktivni i biti ponosni na sve što postižu.


Kasnije kada postanu samostalni, ta deca i dalje sa lakoćom plivaju, kako u vodi, tako i u životu. Distanca, a ni godišnje doba im nikada ne predstavlja barijeru da bi stigli do bazena, otvorenih voda i plivali. Da li će istrajati to je sada druga priča, ali na nama roditeljima je da im put plivanja otkrijemo, ponudimo i podržimo.

Predrasude su da zimi ne treba plivati pošto je hladno i deca će se razboleti...


Dok god je topla voda i dok se dobro oblačite, nema razloga zašto ne biste mogli cele godine da porodično uživate na bazenu. Sve što vam je potrebno je dobra volja i kupaći. Tada ćete lakše pronaći adekvatan bazen za dete i celu porodicu. Zahvaljujući brojnim sportskim centrima, banjama i hotelima koji imaju bazene sa toplom vodom, to je danas ostvarivo. Znam nije iza ćoška, ali vredi se izvući iz ćebeta i zimi plivati.

Plivanje je životna veština, koja je detetu potrebna svih 365 dana. kako leti tako i zimi. Kada shvatimo da plivanje nije sezonska aktivnost deca će nam biti mnogo zdravija, bezbednija, okretnija, fizički i duhom spretnija.

1. Vikend avantura za celu porodicu i zimi

2. Opuštanje za sve, malo “tišine” za mamu i tatu

3. Plivanjem i zimi vraćamo dušu i telo u funkciju

4. Deca bolje spavaju i

5. Imunitet jačaju


Iako je zima hladna i siva, može da se pliva!

Na svima nama je da decu inspirišemo, budemo im podrška, kako na suvom tako i u vodi kroz radoznalost i prihvatanje, jer sadržaj koji proizilazi iz plivanja tokom 365 dana u godini, ostavlja pečat ne samo na njih, već i na nas.


Verujte, zima je lepa i sa pogledom iz bazena!

Kommentare


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima