24091977
top of page
Korice.jpg

550,00

RSD

Swimming Dad:

Priča u stihovima sa

ivice bazena

Jakov i Petra

IDU NA PLIVANJE

Pravila ponašanja

na bazenu!

Autor: Vladimir Anušić
+ Post Express
IMG_1669.jpg

Slikovnica “Jakov i Petra

IDU na plivanje” JESTE?

“Jakov i Petra IDU na plivanje” je edukativna slikovnica za decu pisana u stihu o pravilima ponašanja na bazenu na zabavan način

(na srpskom (ćirilica/latinica) i engleskom).

Priča u stihovima sa ivice bazena (jedina u Srbiji, EX YU), namenjena je deci, (ne) plivačima od 2 do 6 godina, roditeljima, trenerima, vaspitačima, ali i svima onima koji se prvi put susreću sa bazenom, plivanjem i onima koji treba da se podsete da nije teško biti fin u vodi i kraj nje!

 • Slikovnica je na neki način PREVENCIJA od neželjenih povreda koje se dešavaju oko bazena i to kod najmlađe dece samo zato što se ne pridržavaju osnovnih 10 pravila ponašanja u vodi i kraj nje.

 • Nudi rešenje za lakše upoznavanje dece sa potencijalno opasnim situacijama kraj vode, usvajanjem pravila ponašanja i konceptom bezbednosti, bez napuštanja zone sigurnosti.

Jakov i Petra bela pozadina.jpg

ŠTA slikovnica o pravilima ponašanja na bazenu NIJE?

Slikovnica u stihovima “Jakov i Petra IDU na plivanje”, nije bajka, iako ima Zlatnu ribicu. Ne uspavljuje. Ona razmrdava. Ne čita se deci samo pred spavanje. Ona nije tu da se prelista, jednom pročita i onda ostavi, zaboravi! Nije slovarica, gde decu učimo da prepoznaju slova.

Nije kratkog daha, i nije samo za ovaj momenat. Važna je za ovu, sledeću i onu tamo generaciju. Ona je tu svih 365 dana, bitna je i danju i noću! Jer plivanje nije sezonska aktivnost, a bezbednost dece u vodi i kraj nje je prioritet.

IMG_1153.jpg

Šta možete OČEKIVATI od slikovnice o pravilima ponašanja na bazenu?

“Jakov i Petra IDU na plivanje” je aktivna dečija knjiga u slikama, stihovima (na 20 strana, mek povez), sa pitanjima i zanimljivim podacima o vodi, plivanju, odrastanju i njihovim lekcijama, pravilima kraj bazena.

Na svakoj strani slikovnice deca se susreću sa novim stihom, novim pravilom ponašanja na bazenu. Ali i savetom Zlatne ribice koja decu, ali i roditelje dodatno edukuje šta je sve potrebno da znaju prilikom pripreme za igranje na najvećem igralištu na svetu - vodi.

Slikovnica je nežna, topla, isprepletena poučnim situacijama kako bi deca naučila da budu bezbedna u i oko vode, zdrava, ali i kako bi bazen ostao čist za uživanje danas, sutra, za neke nove drugare.

Na kraju slikovnice se nalaze četiri pitanja koja podstiču decu da zapažaju, razmišljaju i pričaju sa odraslima o bezbednosti u i oko vode, kao i o osećanjima koja su ovi stihovi izazvali kod njih.

Za KOGA je slikovnica o pravilima ponašanja na bazenu?

Slikovnica kome je namenjena.jpg

Da, da, i za vas je:

 • Decu koja prvi put idu na bazen

 • Za plivače i one koji tek treba da se upoznaju sa plivanjem

 • Ali i za stariju decu, mlađe osnovce, kao svojevrstan podsetnik, je i za one koji su zabrovaili, da nije teško biti fin kada se krene na bazen, plivanje!

 • Roditelje čija deca prelaze sa bebi plivanja u školicu plivanja

 • Roditelje čije se dete prvi put susreće sa vodom

 • Roditelji koji hoće da upišu dete na plivanje - priprema za školu plivanja

 • Ali i tetke, ujne, stričeve, bake, deke… koji vode decu, unuke na bazen bez roditelja, a kako bi zajedno i bezbedno u plivanju svi uživali!

Po čemu se RAZLIKUJE od drugih slikovnica o plivanju, pravilima ponašanja na bazenu?

IMG_1333.jpg

Retke su slikovnice za decu o plivanju i pravilima ponašanja na bazenu. Posebno na srpskom jeziku, o prevenciji u svakom smislu kod (ne)plivača, najmlađih.

Dva plivača. Brat i sestra. Pre nego što su prohodali njih dvoje su zaplivali. Upoznali plivanje sa četiri meseca. Proplivali su sa nepune tri godine. Danas su nešto viši od metra, i dalje plivaju i u vodi se igraju.

Danas petogodišnjak Jakov i četvorogodišnja Petra korak po korak, stih po stih upoznaju decu sa čarima najvećeg igrališta na svetu – vodom. Njihovo bogato iskustvo sa ivice bazena, od rođenja, dozvoljava im da drugarima sa lakoćom predstave deset osnovnih pravilia ponašanja na bazenu.

Slikovnica “Jakov i Petra IDU na plivanje” je velika pomoć pri razumevanju i usvajanju važnih pravila ponašanja na bazenu, u cilju bezbednosti dece, i to na zanimljiv, zabavan način, a u isto vreme deci daje prostor i za dodatna pitanja, razmišljanja.

Recenzija

"Slikovnica „Jakov i Petra IDU na plivanje“ predstavlja istovremeno zabavano i edukativno štivo koje deci u periodu ranog detinjstva pomaže da savladaju pravila ponašanja na bazenu. Ta pravila, međutim, imaju širu vaspitnu vrednost jer se odnose na kulturu lepog ponašanja uopšte. Upravo je to ono što ova slikovanica nudi, a što može doprineti razvoju zdrave discipline kod dece, kao i ljubavi prema vodi, plivanju i svojoj životnoj sredini."                                                           

Doc. dr Stanislava Popov, psiholog, 

Fakultet za sport i turizam TIMS, 

www.tims.edu.rs

“U radu sa decom, susrećemo se sa raznim slikovnicama i iste nudimo deci. Kada se priča o sportovima, uglavnom se spominju fudbal, košarka, odbojka,... Slikovnica „Jakov i Petra IDU na plivanje“ je pravo osveženje i idealan način da se deca upoznaju sa ovim sportom, i osnovnim pravilima ponašanja na bazenu, kao i da se kod njih razvije ljubav prema plivanju, koje i te kako ima svoje benefite.                          

Jelena Dabić, vaspitač specijalista sa višedecenijskim iskustvom 

Vesna Kragulj, master vaspitač

PU "Radosno detinjstvo",  

www.predskolska.rs

Predlog nalepnice.jpg
IMG_1428.jpg

KO je Vladimir Anušić – Swimming Dad?

U vodi sam oduvek.

Plivanje kao i pisanje, čitanje, za mene su osnovna kultura življenja.

Više od dve decenije sam u svetu sporta, plivanja, i radu sa decom svih uzrasta, počevši od beba, tinejdžera, studenata, vrhunskih plivača. Imam iskustvo sa veteranima, kao i sa decom sa posebnim potrebama.

Verujem da svi mi učimo ceo život, i baš zato, želja mi je da iskustvo i znanje podelim i na ovaj način, uz slikovnicu “Jakov i Petra IDU na plivanje”, koja je pred vama. Priču u stihovima sa ivice bazena. I samo je prva u nizu od četiri slikovnice koje su za sada u planu.

Više o meni: LinkedIn profilu

IMG_1276.jpg
SwimDadPotpisCrveni_edited.png

550,00

RSD

+ Post Express
Korice SRB finalni fajl.jpg
 • LinkedIn
 • Facebook
 • YouTube
 • Instagram

@2021 Swimming Dad

SD BELI.png
bottom of page