24091977
top of page

Plivanje za decu je LEK, ali i celu porodicu


Plivanje za decu je LEK, ali i za celu porodicu. Deca koja redovno plivaju stvaraju imunitet za glavu, srce, i telo, ali… Bolest nije barijera da se neko bavi plivanjem. Čak naprotiv. Voda je tu za sve. U njoj nema ograničenja za opšte zdravlje... Uz plivanje svako srce je snažnije, duša mekša, povreda lakša, bol blaži, pokret sigurniji, pluća jača, a šećer u krvi zdraviji. Da. Plivanjem preventivno delujemo na ceo organizam svakog deteta.

Plivanje kao prevencija, DA. Plivanje kao lek, DA. Plivanje kao deo terapije, DA. Plivanje kao deo rehabilitacije, DA. Plivanje kao stil života, DA. Plivanje od najranijeg uzrasta, DA. Plivanje kao detinjstvo, DA. Plivanje kao odrastanje, DA. Plivanje kao sazrevanje, DA. Plivanje kao deo porodice, DA. Plivanje kao dobra navika, DA. Plivanje kao dnevna doza energije, DA.


U nastavku su neki od primera kada je plivanje za decu LEK ili deo terapije, iz mog iskustva.

Da li plivanje ograničava decu koja imaju problema sa disanjem, astmu?


Kada je astma u pitanju, plivanje se preporučuje kako deci, tako i starijima. Zato što se plivanjem razvija grudni koš i međurebarni mišići koji imaju izuzetno veliku ulogu kod udaha, a samim tim povećava se i kapacitet pluća, ona jačaju. Danas je sve više dece koja uskaču u vodu, a imaju problema sa, disajnim putevima, dok im pumpica za asmatičare stoji kraj bazena. Deca u vodi nemaju maske koje ih stiskaju. Dok plivaju, deca dišu punim plućima i uživaju.

- Pre par godina roditelji su doveli devojčicu od šest godina sa dijagnozom astme na bazen. Želela je, a i trebala je da pliva. Blagim treninzima uspevala je da otpliva dužinu od 25m, a zatim napravi pauzu, odmori se. Išli smo zaveslaj po zaveslaj, tehniku po tehniku. Najviše joj je prijala prsna i leđna tehnika plivanja. Delfin se kod ove dijagnoze ne preporučuje posebno kod početnika jer je tehnički zahtevan, kao i kraul koji usled nepravilnog disanja može da prouzrokuje gubitak daha. Nakon četiri godine kontinuiranog plivanja dva puta nedeljno od po 45 minuta, devojčica pumpicu nije više nosila na bazen, a astma se svela na mimimum, jer je uspela da je kontroliše kada se pojavi. Zato i danas pliva, a bogami i osvaja medalje na školskim takmičenjima.


Veliki broj vrhunskih plivača zbog problema sa plućima je uskočilo u bazen. Među njima su Jan Torp, Mark Špiz, ali i Geri Hol. Još kao dečaku sa 12 godina dijagnostikovana mu je astma. Počeo je da pliva i nije stao. Danas je legenda u plivanju na 50m kraul koji je trostruki učesnik Olimpijskih igara, od toga dva puta za redom bio prvak i jednom drugi.

Da li deca koja imaju dijabetes mogu da plivaju?

Plivanje je blagodet za dijabetičare. Plivanje je odlična aerobna vežba za decu koja imaju dijabetes. Plivanje deci koja imaju dijabetes stabilizuje srce, krvne sudove, jača respiratorne mišiće, povećava kapacitet pluća.


- Tri sestre. Tri plivačice. Plivaju od svoje pete godine. Jedna drugoj do uveta. Njihova energija, osmeh uvek su odjekivali u bazenu, i van njega. Međutim, srednja se u nekom momentu umorila. Nije posustala, već je izgubila energiju. Nije imala snage za plivanjem kao inače. Primetio sam, a i roditelji. Nakon pretraga dijagnostikovali su joj dijabetes sa deset godina.

Krenula je da prima terapiju. U početku nije plivala, sve dok se terapija nije stabilizovala, i dok lekar koji je pratio njeno stanje nije odobrio. “Plivanje joj treba. Mišićima da bi bili aktivni potrebna je glukoza. Plivanje nivo šećera smanjuje u krvi. Slobodno neka pliva…” Tako je i bilo. Uz podršku roditelja, odobrenje lekara, moj nadzor kraj bazena ušla je u vodu, i ponovo je plivala.


Počela je da nosi na ruci, na nadlaktici, "narukvicu" koja joj je očitavala nivo šećera u krvi za vreme treninga, tako da smo svi mogli da pratimo njen boljitak u vodi i kraj nje. Regulisala je ishranu i plivala tri puta nedeljno po sat vremena. Naravno uz odgovarajuće pauze nakon određene dužine koju bi otplivala ili serije. Dan po dan, njena energija i osmeh vratili su se u bazenu. Danas, redovno sa sestrama pliva i u vodi uživa.

Plivaču, sa 25 godina dijagnostikovali su dijabetes tipa 1. Nastavio je da pliva. Uz nadzor lekara Gary Hall Jr. osvojio je osam plivačkih medalja na Olimpijadi 1996. i 2000. godine.


Da li plivanje štiti dečije srce?

Da, plivanje definitivno štiti dečije srce. Što više dete pliva to će njegovo srce biti jače i pritisak stabilniji. Ovde ne mislim na treninge i pripreme dece za velika plivačka takmičenja, već na kontinuitet u plivanju od detetovog najranijeg uzrasta.

- Kada se rodio, lekari su čuli neki šum oko njegovog srca. Sutradan ga već nije bilo. Bebe kada se rode mogu da imaju šum na srcu, koji se često izgubi u prvim danima po rođenju, ali kod neke dece ostane. Doktor je mami savetovao, da čim dečak stasa da ga vodi na plivanje! Laknulo joj je jer je znala da mu je tata 365 dana u bazenu. Dečak od svog četvrtog meseca je u vodi, pliva. Danas se bliži šestoj godini i dalje pliva i u vodi uživa.Svaki put kada uskoči u bazen jasno i glasno se čuje njegovo srce. Šum se nije vratio.


Kako plivanje pomaže da deca imaju zdravu kičmu


Pogrešan sport u pogrešno vreme može da ima negativan uticaj na pravilan rast i razvoj deteta, samim tim i na kičmeni stub. Pored korektivne gimnastike, plivanje je jedan od sportova koji ravnomerno angažuje sve mišiće kičmenog stuba. Plivanje kao prevencija je blagodet za zdravlje kičme ne sam kod dece mlađeg uzrasta, već kod svih.

- U devetoj godini života dijagnostikovali su mu krivu kičmu. Izbegao je operaciju, zahvaljujući plivanju kao deo terapije, najboljem sportu za njegovo zdravstveno stanje, i redovnom vežbanju. Od tada tri puta nedeljno je u bazenu i pliva. Danas, nakon četiri decenije rekreativnog plivanja, teško može da zamisli život, a da ne uskoči u bazen.Zato što STAVLJA osmeh na lice. Zato što ih UČI životu. Zato što svakim udahom u vodi udišu ZDRAVLJE. Zato što SPAJA, a ne trebaju nam mostovi. Zato što nas voda uvek PODRŽAVA ako želimo da budemo prijatelji sa njom.

Zašto je plivanje za decu LEK, ali i celu porodicu?


Jedan veliki čovek je rekao: ”Dan bez smeha je protraćen dan!” (Čarli Čaplin)

Upravo OSMEH je najjači lek i preventiva od svih bolesti, a ukoliko je podržan pozitivnim emocijama iz vode i oko nje, on je više nego duplo delotvorniji za nas, naše dete i celu porodicu!

Odustajanje u plivanju nije opcija, DA.

Plivanjem do zdravlja, Da.

Plivanje za decu, ali i celu porodicu svih 365 dana, DA.


Plivanje će učiniti dosta za vas i vaše opšte zdravlje, ukoliko ste uporni i verujete mu.

Život je lepši kada plivate!

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page