24091977
top of page

Plivanje sa unucima: Letovanje sa bakom, dekom Da ili Ne?


Da li deca treba da idu sa bakom ili dekom na plivanje? Kada decu možemo opušteno poslati na letovanje sa našim roditeljima? Da li deca treba da znaju da plivaju kada krenu sa bakom ili dekom na bazen? Šta je bitno da baka i deka znaju kada krenu sa unucima na plivanje? Ovo su samo neka od pitanja koja “muče” roditelje, kada treba da odluče da li i kada će pustiti decu na plivanje, letovanje “same” sa bakom i dekom.

Deda po kome sam dobio ime, voleo je vodu i mir oko nje. Svako leto provodio sam sa njim kraj reke, plivajući i uživajući. Danas, moja deca, iako imaju svega tri i pet godina, idu na plivanje sa babom i uživaju. Već od četvrtog meseca su u vodi, kako sa mnom, tako i sa bakom, babom. To ne znači da su ozbiljni plivači i da znaju tehnike plivanja, već da se osećaju opušteno i sigurno u vodi, ali i da slušaju kada im se kaže da treba da se izađe iz vode, da nema skakanja, trčanja po klizavim pločicama... Prevashodno znaju šta se sme, a šta ne dok su u vodi ili kraj nje (bez obzira da li je to bazen, reka, jezero ili more), moja deca poseduju „vodeno vaspitanje“.

U zavisnosti od zdravstvenog psihičkog i fizičkog stanja bake, deke, ali i „zrelosti”, spremnosti dece, roditelji su ti koji najbolje znaju kada je pravi momenat da ih puste da plivaju i uživaju sa unucima, a da su pri tome svi bezbedni u vodi i kraj nje.

1. Da li deca treba da idu sa bakom ili dekom na plivanje?

Da, ukoliko to predstavlja obostrano zadovoljstvo. Da, ukoliko su baka i deka plivači. Da, ukoliko nemaju strah od vode. Da, ukoliko deca hoće da ih slušaju u vodi i kraj nje. Da, ukoliko su baka i deka svo vreme u vodi, i ne skidaju pogled sa njih. To bukvalno znači da su kraj deteta na dohvat ruke u vodi. Nema opuštenog sedenja kraj bazena i čitanja novina, rešavanja ukrštenih reči, dok su unuci u vodi.

Danas mnoge bake i deke, njihove komšije imaju bazen u svom dvorištu, tek tada nema opuštanja dok su unuci u vodi ili u blizini bazena, bez obzira da li bazen ima zaštitnu ogradu, a deca su plivači. Sekund naše nepažnje, može da odnese nečiji život.


I starijoj deci, bez obzira što znaju da plivaju i sigurni su u vodi, je itekako potreban monitoring kraj bazena ukoliko su došli da plivaju sa bakom i dekom. Zašto? Jer voda, zna dobro da “opeče” i da ostavi kobne ožiljke!

2. Kada decu možemo opušteno poslati na kupanje sa bakom i dekom?

Onda kada smo sigurni da su naša deca opuštena u vodi i sigurna uz baku i deku. Da nema popuštanja niti odstupanja od osnovnih pravila ponašanja u vodi posebno sa malom decom, neplivačima. Stavljanje bilo kojeg gumenog pomagala za vodu detetu na ruke, ne garantuje sigurnost, ukoliko odrasla osoba nije kraj njega. Takođe, nema potrebe sa unucima ući u vodu ukoliko pokazuju u tom trenutku bilo kakvo negodovanje. A sa druge strane, ukoliko su deca dovoljno velika, da razumeju ne samo benefite vode, već i opasnost koju tekuća ili stajaća voda donosi. Kada mališani već znaju da plivaju, tada je lakše u neku ruku, ali i zahtevniji zadatak za baku i deku da ih isprate kroz vodu.

3. Da li deca treba da znaju da plivaju kada krenu sa bakom ili dekom na bazen?

Uvek je poželjno da dete zna da pliva, održava se na vodi od najranijeg uzrasta, ali nije uslov da bi išao na bazen sa bakom ili dekom. Ali! Ono što je važno jeste da zna da se ponaša u blizini vodene površine, kao i da zna pravila bazena, reke, jezera, plaže... Verujte nije teško objasniti deci, i na lep način svojstven njima dočarati koje su prednosti, a koje opasnosti ukoliko se ne ponašamo u skladu sa pravilima javnih i privatnih kupališta.

4. Šta je bitno da baka i deka znaju kada krenu sa unucima na plivanje?

Možda surovo zvuči, ali bake i deke nisu treneri plivanja. Sa unucima treba da uživaju, igraju se u vodi, a kada dođe momenat da deca nauče da pravilno plivaju to prepuste stručnom osoblju. Jedan loš potez i dovoljno je da strah uđe u još ne formiranog plivača.

Drugo, baka i deka moraju da budu svesni, da nisu oni spasioci. Da u kriznim situacijama u vodi treba da budu pribrani, daju svoj maksimum, ali da prvo zaštite sebe, kako bi mogli da pomognu. Ukoliko neko počne da se davi, a u tom momentu nema spasioca, stručne osobe koja može da pomogne, prvo što treba da urade jeste da pronađu neko plutajuće sredstvo (daska, lopta, plastični kanister za vodu) ili kanap (majca, pantalone, kajš, grana) kako bi dobacili osobi koja se davi, pritom ne napuštajući sigurnu površinu i oslonac.


I treće, bake i deke nisu mame i tate, i znamo da gaje poseban odnos sa unucima, ali zapamtite u vodi i oko nje nema popuštanja. Koliko god se unuci bunili i negodovali, uvek se moraju znati prioriteti, a u ovom slučaju BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU!

5. Šta deca mogu da nauče o plivanju od bake i deke?

Plivanje sa unucima daje veliki spektar mogućnosti za uživanje, nezaboravno detinjstvo.


Baka i deka su tu da detinjstvo na suvom, ali i u vodi učine što čarobnijom avanturom, jer se posle lakše “pliva” kroz dečije dogodovštine. Ali i da svojim primerom, plivanjem, ukažu na zdrave navike. Jer kroz bogato iskustvo, bakine i dekine priče iz mladosti, deca mnogo lakše uče i prihvataju stvari koje su od vitalnog značaja ne samo za plivanje, već i odrastanje. Baku i deku ne interesuje da li su njihovi unuci najbolji u plivanju, ali ih itekako zanima ko je taj trener koji ih uči da plivaju i uživaju. Dok provode deca leto kraj vode sa bakom i dekom uče i da budu pažljiviji i promišljeniji kada su u pitanju aktivnosti u i oko vode. Uz baku i deku uči se kako se nekada plivalo, gde se i kako letovalo, ali uz baku i deku i njihovu blizinu, stvara se i dobra baza za buduće plivače.

Da li se sećate letovanja sa bakom i dekom? Da li je vaše dete imalo priliku da ima nezaboravno leto kraj vode sa bakom i dekom? Roditelji često nemaju živaca da provode sate i sate u plićaku pazeći na decu. Bake i deke uglavnom imaju vremena i strpljenja da zajedno uživaju sa unucima u vodenim radostima. Ukoliko imate mogućnosti, i vitalne bake i deke pružite deci da uživaju u vodi, sa vašim najmilijima, ali na prvom mestu da budu bezbedna u i kraj vode.

Comentários


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page