24091977
top of page

Zašto je bitan sportski pregled dece pre plivanja?


Bez lekarskog uverenja dete ne može početi danas da pliva! ”Kako to mislite?” Upravo tako. Kada donesete izveštaj sa sportskog pregleda tada dete može da uđe u bazen i počne da pliva. ”Izvinite, ali zaboravila sam u žurbi da ga ponesem danas”, kaže mama petogodišnjaka. ”Molim vas pustite ga ovaj čas, doneću vam sledeći put...” Nema izuzetaka kada je zdravlje dece u pitanju.

Sportski sistematski pregled je važan segment plivačkog života vašeg deteta, nemojte ga ”zaobilaziti”. Zašto? Zato što svaki sport, pa i plivanje na svoj način ”leči”, i prevencija je za mnoge stvari kod dece, ali samo ukoliko na pravilan način pratimo razvoj deteta i njegovo kompletno zdravstveno stanje u bazenu i pored njega.


Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti nije samo slovo na papiru, već i dodаtna smernica trenerima koji treba da vode računa o vašem detetu u vodi i kraj nje dok je na času plivanja.

Sportski pregled je veoma bitan kod dece starijeg i takmičarskog uzrasta, zbog većih napora, opterećenja i obima treninga, ali je isto tako važan i za mlađu decu koja tek počinju da plivaju, da se razvijaju.


Zašto?

Zato što voda i plivanje su tu za sve. Nude fantastičan spektar aktivnosti, vežbi koje mogu pomoći i koje su deo neke terapije, koje uz trud mogu ublažiti određene fizičke, psihičke nedostatke. Ali se prvo moraju dijagnostifikovati, pratiti kroz sistematske i sportske preglede. Bolest nije barijera da se neko bavi plivanjem. Čak naprotiv. Bitno je samo da se to naglasi trenerima plivanja, kako bi prilagodili tempo razvoja i plivanja deci.

ASTMA - Primera radi, ukoliko dete ima od rođenja problema sa plućima, odnosno kada je astma u pitanju, plivanje se preporučuje kako deci, tako i starijima. Zato što se plivanjem razvija grudni koš i međurebarni mišići koji imaju izuzetno veliku ulogu kod udaha, a samim tim povećava se i kapacitet pluća, ona jačaju. Uz redovne kontrole kod lekara specijaliste i pravilno plivanje i disanje dete će uživati u vodi, plivati. Kroz svoje višegodišnje iskustvo imao samo dosta slučajeva da su deca koja su koristila pumpice, drastično smanjila upotrebu istih, a mnoga i totalno prestala da ih koriste.

ZUBI - Da li ste znali da pre plivanja ili bilo kog drugog sporta detetu treba detaljno zube pregledati? Zašto?! Zato što kvar zuba ili neki naizgled bezazleni upalni procec, u usnoj duplji, ta infekcija se može proširiti na neke druge delove tela, nekad i kardiorespiratorni sistem i dovesti do problema sa srčanim mišićem, ali i zaliscima srca. Šta se dešava tačno? Vrlo jednostavno – nastaje gnojni proces u ”glavi”! Tu se odvija borba između bakterija i detetovog odbrambenog (imunološkog) sistema, kome pomaže antibiotik. Ako se infekcija proširi, moguće su ozbiljne komplikacije, jer bakterije mogu da naprave nova žarišta infekcije bilo gde u organizmu. Samo plivanje i fizička aktivnost pomaže širenju infekcije – povećava verovatnoću da bakterije ”iscure” i naprave problem. Zato se obavezno ”odmori” dok otok ne spadne, a posle ćeš brzo da nadoknadiš propušteno. Koliko treba pauzirati? Dok je dete pod terapijom i dok otok ne spadne – nema treninga! Obično se sve završi za sedam (maksimalno deset) dana. Brzo to prođe!

SRCE - Često roditelji dolaze bojažljivo na plivanje i kažu da njihov mališan ima šum na scru, a da je lekar nakon sportskog pregleda rekao da dete slobodno može da pliva. Da to se dešava. Deca, konkrento o fiziološkom šumu na srcu mogu da se bave plivanjem, uz redovne kontrole i nadzor lekara specijaliste. Zato su i bitni sportski pregledi pre bilo kog sporta, pa i plivanja, ali i upućenost trenera, o samom problemu kod deteta. Iz mog isksutva otkriveni šum na srcu, posebno u dečijem uzrastu, najčešće je dobroćudnog karaktera i prolazi sa rastom. Međutim, šum na srcu može biti znak i ozbiljnog urođenog srčanog oboljenja, ili bolesti srčanih zalistaka i mora biti detaljno ispitan, na prvom mestu ultrazvučnim pregledom srca. Molim vas roditelji, obavezno uputiti trenera u sve detalje i obaveštavajte ga o novim detaljima, kako bi plivanje bilo blagotvorno za vaše dete u datim okolnostima.

KIČMA - Šta ukoliko detetu na sportskom pregledu ukažu na problem sa kičmom? Odlično je da znamo dijagnozu. Odmah krećemo da plivamo. Zato što svaka tehnika plivanja kontinuiranim vežbanjem pomaže u jačanju leđnih, vratnih, ramenih mišića, kompletnog kičmenog stuba tačnije. Međutim, kada je problem sa kičmom kod deca u pitanja i bavljenje nekim drugim sportom, treba biti oprezan. Evo konkretnog primera iz mog iskustva.

Jedan dan na bazen došli su roditelji sa osmogodišnjim dečakom koji je već godinu ipo trenirao tenis četiri puta nedeljno u proseku, nekad i više. Naime primećene su promene na kičmenom stubu i doktor je savetovao da uključe neki drugi sport u detetove aktivnosti, po mogućstvu plivanje. Naime ukoliko postoji blaga deformacija, pojedini sportovi mogu da utiču na to da se ona još više ispolji. Ako postoji naznaka određene deformacije nikako ne treba pribegavati asimetričnim sportovima, gde se forsira samo jedna strana tela kao što su tenis, fudbal, košarka, rukomet. Da budemo načisto nemam ništa protiv tih sportova, čak šta više obožavam ih! S druge strane, odbojka, atletika, gimnastika, ples ili čak folklor, iako nije sport, podjednako razvijaju sve mišiće i muskulaturu. A posebno plivanje zahteva opštu angažovanost mišića lokomotornog aparata, i najidealnije je za pravilan razvoj deteta! Nakon godinu dana redovnog plivanja i balansiranja između treninga tenisa i plivanja, totalno smo zaustavili proces i otklonili promene na kičmenom stubu dečaka. 

STOPALA - Slična priča je i sa stopalima. Plivanje jača ligamente i mišiće stopala. Plivanje i određene vežbice u vodi mogu uticati na pravilan razvoj deteta i stopala, ali mogu i umanjiti progresiju određenih deformiteta. Bitno je da uz sportski pregled tačno znamo gde je problem, kako bi ga lakše rešili. Evo i konkretnog primera: Bila je vrhunska plivačica i otkad je znala za sebe imala je potpuno ravna stopala (svi svodovi spušteni). Sve “kopnene” aktivnosti i igre izazivale su joj jake bolove već nakon prvih minuta iako je nosila ortopedske uloške i kvalitetnu obuću. I onda se “dogodilo” plivanje… aktivnost u oslobađajućoj vodenoj sredini koje je u suštini obeležilo ostatak njenog života. Baviti se sportom koji joj istovremeno ne izaziva niti najmanje bolove u stopalima za nju bilo je potpuno novo iskustvo. Voda, kao opuštajući medij bez sila i s minimalnim opterećenjem na stopala bila je pomoć sama po sebi.

MOTORIKA - Ukoliko je detetu motorika sporija, u vodi se to drugačije posmatra i vidi. Svakako, jer u vodi i

plivačkom sportu nije uvek samo najbitnije koliko su ti brzi pokreti, zaveslaji… već i sam osećaj za vodu je

verujte po meni najbitniji i sama plovnost i propulzija tela kroz vodu. Biti "spor" u vodi nekada znači biti brz!

Plivanje zahteva posvećenost i strpljenje, bez obzira na postavljenu dijagnozu plivača. Rezultati se dobijaju kontinuiranim plivanjem dva do tri puta nedeljno nakon godinu dana, čak i duže. Plivanje će učiniti dosta za vas i vaše opšte zdravlje, ukoliko ste uporni i verujete mu.

I pored široke palete dijagnostičkih preventivnih pregleda, tragedije koje se dešavaju na terenu, u bazenu za vreme treninga, otvaraju mnogobrojna roditeljska pitanja, dileme, nepoverenje, strahove. Sportska medicina naglašava da nije uvek moguće otrkiti rizike na sportskim pregledima koji mogu da ugroze zdravlje dece na treningu... ali redovnom kontrolom na šest meseci ili po potrebi češće, mogu da smanje, ublaže sve te rizike.

Zato, molim vas, roditelji ozbiljno shvatite sportske preglede, jer su oni u interesu svih nas i naše dece!


Život je lepši kada plivate!

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page