24091977
top of page

Strah od vode - tri najčešća pitanja roditelja


Zbog čega se kod dece javlja strah od vode i u kom uzrastu je najčešći?

Strah od vode, ne bira godine, a ni to da li ste plivač ili ne. Nema striktnih pravila, jer strahova od vode je mnogo, i svaki je svom vlasniku najstrašniji. On može biti stečen ili urođen.

Kod dece se javlja najčešće između prve i druge godine i to zbog lošeg prvog iskustva sa vodom i njenim okruženjem. Sa druge strane, strah može da se javi i dok je dete prisustvovalo utapanju, iz daljine samo posmatralo, ili jednostavno roditelji, neko iz porodice je imao negativan doživaljaj sa vodom i sad je taj strah preneo na dete. Treće, detetu trenutno voda ne prija, poštujte to kao roditelj, pratite i budite strpljivi.

Kako decu osloboditi straha od vode i naučiti ih da plivaju, u vodi uživaju?

Nije lako prevazići strah od vode kod dece, to je sigurno. Ali, treba da znate da niste u tome sami. Za početak je potrebna samo jaka volja i roditelja i deteta da bi pokušali. Zatim, korak po korak uz stručni nadzor.

Kroz dvodecenijsku praksu, mogu vam reći da je decu nekada potrebno samo pustiti da budu oko vode, da posmatraju šta drugi rade, igraju se, naravno uz nadzor. Bitno je napraviti opušten ambijent, da deci bude komforno van i u vodi. Uvek počnite sa upoznavanjem uplašenog deteta sa vodom u plićaku, gde ono ima samokontrolu, dodiruje dno. Zatim, uključite njihove omiljenje igračke, kao predmet zabave u vodi.

Postepeno vi kao roditelj uđite u vodu, budite osoba od poverenja. Videćete, po njihovom stisku da li im voda prija ili još ne. Bez obzira na uzrast većini dece, ali i odraslih nije prijatno kada im je glava, uvo, nos u vodi. Za početak napravite interesantnu situaciju kako bi dete pokvasilo lice - pravljenje balončića u vodi je uvek dobar početak. Veliki pomak je kada se vaše dete oseća udobno dok je u vodi, uživa, smeje se.

Neko strah od vode prevaziđe za dve nedelje intezivnog druženja sa vodom, a neko tek za tri meseca, godinu ili dve. Zato, je najvažnije od svega da vi kao roditelj budete opušteni, strpljivi i puni ljubavi prema detetu koje se boji vode. Bitno je da ne odustanete, jer je mnogo lakše što su mlađi! Ne žurite i ne požurujte ga, svako dete je pojedinac za sebe i treba da zavoli vodu i nauči da pliva svojim sopstvenim tempom.

Roditelji, ukoliko nemate snage, strpljenja, vremena da se bavite dečijim strahom od vode, nađite stručnu osobu od poverenja - trenera plivanja, koji ima iskustva i rezultata u prevazilaženju straha od vode kod najmlađih.

Dete na moru, jezeru, reci, bazenu, neće da uđe u vodu, da li ga treba pustiti dok samo ne odluči to da uradi ili ga treba nagovarati, ubeđivati da moraju da probaju?

Bez obzira da li je beba od šest meseci, godinu dana ili starije dete, nemojte ih “gurati” nikada u vodu, more, jezero, reku, ukoliko krenu unapred da plaču. Svako dete ima svoje vreme, posebno ako je prvi put. Ukoliko dete neće da se kupa ovo leto u moru, trenutno nije spremno. Poštujte to! Najbitnije je da ga ne požurujete zato što su njegov drugar, sestra već u moru i uživaju. Znam došli ste na letovanje, imate ograničen broj dana da se kupate, ali sačekajte da se dečije oči naviknu na novo vodeno prostranstvo, uši na novačula… Najlakše je da ih ubacimo u more dok vrište, bacaju se, negoduju... tako im lako možemo usaditi strahod vode.

Sa druge strane, dešava se da deca koja su uživala svako leto u talasima i moru ove ili sledeće godine neće niprst da stave u vodu, jednostavno im takva situacija više ne prija. Takođe, deca koja su ribice u bazenu, kada odu na more imaju grč od velikog plavetnila, dubine. Boje se talasa.

Osvajačica brojnih medalja, italijanska plivačica, Federica Pellegrini, jednom prilikom je spomenula da uprkos brojnim rezultatima u bazenu, jednostavno se boji dubine.

Različiti su ambijenti i uslovi koji odgovaraju ili ne detetu u tom trenutku oko ili u vodi. Ništa strašno. To su sve faze, koje se kao i u odrastanju menjaju iz godine u godinu. To naravno ne znači da treba da odustanete. Već naprotiv, pokažite svojim primerom deci kako može da se uživa i u moru, jezeru, reci.

Strah od vode je rešiv.

Budite strpljivi.

Dajte detetu mogućnost izbora.

Pronađite osobu od poverenja, stručnjaka za prevazilaženje straha od vode.

Život je lepši kada plivate!


Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page