24091977
top of page

Plivanje sa mojim tatom - bebi plivanje


Ukoliko se upravo u ovom minutu rodi oko 250 beba na svetu, hitpotetički gledano, da li znate koliko je to potencijalnih novih plivača? Moja matematika kaže da je to više od oko 130 miliona godišnje! Zamislite, koji je to IZAZOV za nas koji se bavimo plivanjem, da MOTIVIŠEMO RODITELJE da uskoče u vodu sa svojom bebom plivaju i uživaju, i budu sigurni u vodenom okruženju!

Ovo nije lekcija o RODITELJSTVU i plivanju! Ovo je moja “vodena” priča o odrastanju i plivanju od najranijeg doba koju sam sticao prethodnih tri hiljade dana u kontinuitetu, tokom rada sa velikim brojem beba u i oko vode, kao i sa svojom decom. Takođe, ovo nije samo moja plivačka priča, već i priča o mojoj porodici. Ovo je moj lični izazov, i kao roditelja i kao profesionalca u plivanju.

Bebi plivanje kao “poklon”


Pre tačno 1460 dana isplivala je svoju prvu trku u životu. Od momenta kada je pištaljka odsvirala “start”, plivala je sve dok nije ugledala svetlost dana. Pred kraj trke, bukvalno je izletela iz vodenog obruča. Gledajući slike, pet minuta nakon trke, očekivao sam da će biti umorna, isprljena… Ne, naprotiv, ona je tog ponedeljka nakon plivanja bila toliko sveža, odmorna, da je čak stigla i da namigne svetu, svojim RODITELJIMA. Danas puni četiri godine, i ništa nije drugačije … pliva od rođenja, igra se u vodi i namiguje.

Sticajem okolnosti ova mala ribica je moja ćerka.


Onog dana kada je moja ribica plivajući stigla nas svet, na istom zadatku u jednom gradu stiglo je ukupno 17 budućih “plivača i plivačica”. Sa nekima smo drugari. Od svih njih slobodno mogu reći da je samo ona proplivala pre 4-te godine. To nema veze sa tim što se ja bavim plivanjem, ali ima veze sa odnosom RODITELJA prema životnoj veštini koja daje mogućnsot svakom detetu da se igra i bude sigruno na najavećem igralištu na svetu. Zamislite da je svih 17-toro beba kada se rodila i moja ribica, imalo priliku da od svog rođenja do danas upozna plivanje i njegovu šarolikost, pre nego što su i počeli da prave prve korake na suvom.

Svako dete treba da nauči da pliva


Te 2016. godine, u zemlji vrhunskih šampiona i sportskih priča, kada sam postao drugi put tata, rodilo se 64.734 beba. Iako statistika kaže da je to najmanji broj novorođene dece u poslednjih 100 godina, a stručnjaci potvrđuju da od Prvog svetskog rata ne pamte ovako loš prirodni priraštaj u Srbiji. Međtuim, ukoliko ove brojke gledamo iz ugla plivanja, one nisu crno mastilo na papiru, niti su male, čak naprotiv. Zamislite da su te brojke budući plivači i plivačice iz Srbije, generacija 2016!

Ukoliko ove brojke podignemo na globalni nivo, da li znate koliko se pre tačno četiri godine rodilo beba, budućiih “plivača” u svetu, koje su imale šansu kao i moja ćerka da steknu POVERENJE u plivanje, prvi pozitivan kontak sa vodom i to uz RODITELJE igrajući se, uživajući?

Mnogooo!

Međutim, da li je voda, plivanje postalo “prijatelj” svim tim bebama iz 2016-te do danas? To je pitanje za svakog RODITELJA čiji su mali “plivači” stigli na svet baš te godine, ali i svake druge.

Bez obzira na to što je komšijin mali već sa četiri meseca ”plivač” i što struka preporučuje uživanje u vodi sa šestomesečnom bebom, o tome kada je pravi momenat da bebu upoznate sa plivanjem, odlučuju RODITELJI.

Pre nego što su prohodala, moja deca su proplivala


Moja deca su u vodi od četvrtog meseca. To, naravno ne znači da su imali svakodnevno trening… već da su opušteni i uživaju u vodi. Proplivali su uz osmeh na licu, kroz igru u vodi i kraj nje. Ajkulica sa dve ipo godine, dok je Ribica svoje prve slobodne plivačke pokrete u vodi izvela sa tri godine.

Svako dete treba da nauči da pliva, ali prevashodno da uživa, igra se, bude zadovoljno i opušteno u vodi i oko nje, od njihvog prvog susreta.

Verujem da roditelji koji mogu bebama da “poklone” plivanje, uživaju sa decom u vodi od prvog dana, pružaju sebi i detetu neponovljive momente u procesu odrastanja. Želja mi je da ohrabrim roditelje da svojoj bebi podare što više takivh toplih i colorful momenata u vodi. Zato je ULOGA RODITELJA i njihova MOTIVACIJA u bebi plivanju značajna!

Da nema malih “umetnika” bebi plivača roditeljima, trenerima pa i deci, plivanje od najranijeg uzrasta bi bilo jednolično. Oni su ti umetnici koji daju kolorit i toplinu plivanju, pa čak i kada dođu oni sivi, snežni, pa i kišni dani!

Život je lepši kada plivate!


Commenti


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page