24091977
top of page

Plivanje mom srcu daje karakter - Jovan Ponjević


Plivačko srce pomoglo mu je da ispliva životne trke i kada voda nije bila mirna, da od bazena uskoči u biciklističke staze, i trkačke patike. Jovan Ponjević je bivši član reprezentacije Srbije u plivanju (juniorska kategorija) i reprezentativac Srbije u triatlonu, inženjer i zaljubljenik u sport. Osvajač je mnogih medalja kako u plivanju tako i u trčanju, triatlonu. Danas kao aktivan sportista, triatlonac, svoje dugogodišnje iskustvo pretočio je u trenersku filozofiju, kojom pomaže drugima da osnaže sportsko srce i odplivaju, odvozaju, istriče svoje snove.

Imao sam priliku da budem njegov trener plivanja u momentu kada drugi nisu verovali u njegove mogućnosti. Dokazali smo da su pogrešili. Nakon godinu dana zajedničkog rada, plivanja Ponjević je uspeo da odpliva vrhunske rezultate, rame uz rame sa državnim prvacima. I danas se uvek rado odazivam na njegovo “treneru moj”. Srce mi je veliko i puno!

Kao Swimming Dad #Blog gost, Jovan Ponjević objašnjava: Na koji način mu je plivanje pomoglo da ojača srce? Kako je plivanje nahranilo srce prevremeno rođene bebe, da bi danas snažno kucalo kao srce uspešnog triatlonca? Da li plivanje srcu daje karakter...?

Na koji način plivanje hrani SRCE?


Plivanje hrani srce kroz sport na način da ga konstantno jača kao mišić a pored toga što se izgrađujemo kao zdrave osobe. Plivanje nije slučajno nazvano najzdravijim sportom. Velike su beneficije koje ono pruža onima koji ga vole i treniraju. Plivanje je hrana srcu ne samo u vidu razvića tela već i razviću nas kao osoba.


Plivanje nas uči mnogim dobrim stvarima u životu.

Kako plivanje jača tvoje SRCE ?


Kao beba koja je rođena prevremeno bio sam stalno bolešljiv. Po priči roditelja nije bilo perioda godine da nisam bio kod doktora. Nakon što sam krenuo sa plivanjem sve je počelo polako da se menja. Kao i moji vršnjaci prolazio sam kroz poneku nedelju u toku godine da sam bolestan. Kad je moje srce dovoljno ojačalo samim tim i ceo organizam je uspevao da se bez problema izbori sa svim onim što može da nam naškodi. Sad kad sam odrastao gotovo da nemam nikakav problem i da nisam bolestan.

Da li je plivačko SRCE otpornije ... ?


Srce sportiste je generalno jače, veće i otpornije od srca onih koji se nisu bavili sportom. Srce kao i ostali mišići u telu napreduje i razvija se sa razvojem deteta. Svakako je preporuka da se bavite nekim sportom jer pored druženja razvijate svoje telo i karakter. Izborom plivanja kao sporta razvija se srce za ceo život. Iz iskustva mogu da kažem da su sportisti zdraviji i izdržljiviji ljudi u odnosu na one koji se sportom ne bave.

Plivanje mom SRCU daje karakter…? 


Iako je individualni sport, plivanje srcu daje karakter zajedništva. Treniranjem plivanja učimo mnoge stvari o drugarstvu. Deca treniraju jedni s drugima, druže se, viđaju se nakon treninga, učestvuju i u drugim dnevnim aktivnostima zajedno, idu zajedno na treninge i takmičenja. Osećaj tima se javlja i pored toga što plivački uspeh zavisi od samog plivača. Kroz plivanje sam naučio mnoge stvari u životu i upoznao najdivnije ljude.


Plivanje nije izgradilo samo moje srce već i moju ličnost i karakter.

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page