24091977
top of page

Plivanje: Kako mame uz decu mogu da plivaju?


Voli plivanje. Plivala je. Danas ne stiže da pliva. Zašto? Mama je. Kako žene koje imaju malu decu, a nemaju ko da im pomogne, i decu ni na sat vremena da pričuva, mogu da plivaju?!

Kako mama može da pliva, ukoliko su deca kraj nje? Ovde ne mislim na brčkanje sa decom u plićaku, dok mama sedi i čuva ih. Mislim na plivanje od jedne do druge ivice bazena, a da pri tome ne stavite šlauf ili mišiće detetu oko ruke. O ovoj temi sam dosta razmišljao. Posmatrao sam prvo svoju porodicu. Želeo sam da mama stvarno pliva, a da pri tome ne mora da čeka ko je slobodan da uskoči ili da nekom objašnjava zašto joj treba da se deca pričuvaju.

Kako mama uz decu može da pliva?


Kada sam počeo da tražim rešenje, shvatio sam da moja porodica nije usamljen slučaj. Nisam imao u tom momentu čaroban štapić, samo sam postojeću situaciju “mama, deca, plivanje” malo drugačije “upakovao”. Kako je mama sa trogodišnjom ćerkom i četvorogodišnjim sinom plivala?

Ovo su samo neki predlozi koje mama uz jaku volju može realizovati i plivati:


Prsna tehnika. Za mamina ramena, držala se trogodišnja devojčica, dok je dečak kraj mame bio naslonjen na Nudlicu (ili kako neki zovu crvić, špageti). Uspela je da otpliva 50m ili dve dužine tamo i nazad. Devojčica je mami pomagala tako što je i ona lupkala nogama, dok se držala za mamu. I pored toga mama je jedva došla do daha. Nije bila naravno u kondiciji, niti je imala iskustvo sa plivanjem 13 kg na leđima. Ali nije odustala. Kako su deca postajala sigurnija u vodi mama je Nudlicu zamenila sa daskicom za plivanje.

Da bi se mama odmorila, a ipak plivala, i jednom i drugom detetu je Nudlicu ponudila. I dalje je prsna tehnika u pitanju. Mama je u sredini dok su deca sa jedne i druge strane, naslonjena na Nudlicu rukama. Normalno noge su morale da budu uposlene kako bi deca plivala, kretala se kroz vodu pored mame. Da bi deci bilo interesantnije, a mama i dalje plivala, Nudlica je postala konjić u vodi. Deca su je opkoračila, a rukama bi veslali kao da su u čamcu.

Leđno. Da bi se mama ipak odmorila zajedno sa decom prešli su na leđnu tehniku. Kako sa decom? Nudlica je i u ovom slučaju mami pomogla. Kada su se deca na leđa okrenula mama im je stavila Nudlicu ispod leđa, tako da su mogli da plutaju. Naravno, prvo je jednom stavila, dok je drugo bilo kraj ivice, a zatim su zajedno plivali i uživali.

Jednom prilikom mama je probala i kraul tehniku i verujte ne zna se kome je na kraju bilo zabavnije… Dok su plivala pored mame, a ona bila u sredini, deca nikada nisu znala na koju stranu će uzeti vazduh i iznenaditi ih osmehom dok uzima vazduh! Ceo bazen se orio od dečijeg zaraznog smeha!

Kako bi uneli svežinu u njihovo plivanje mama je znala da dok je jedno dete sigurno sa Nudlicom na “ostrvu” sa drugim roni do “zakopanog” blaga na dnu bazena.

Kada je deci bilo stvarno dosta, kada ih je voda iscrpela, mama je tek onda stvarno plivala. Kako? Trogodišnju devojčicu i četvorogodišnjaka je dobro ušuškala u peškir na ležaljci, dala im omiljenu voćku i slikovnicu. Kada su se primirili, umor ih je savladao, zaspali su. Tako, dok su oni spavali mama je mogla još malo da otpliva.

Sve ovo možda izgleda malo naporno za mamu, ali verujte posle drugog trećeg ulaska u bazen sa decom, na ovaj način, plivanje je svima bila avantura. Kako je vreme prolazilo, deca rasla, opuštala se u vodi, mama je svaki momenat koristila da pliva sama, ali i sa njima.

Najbitnije je da je i mama imala mogućnost da pliva!


Da li su deca već znala da plivaju kada je mama sa njima na ovaj način plivala? Da, mama je sa njima plivala i u trudnoći. Da, imali su priliku da su od svog četvrtog meseca u vodi. Da, znali su da se održavaju na vodi, šta sme i šta ne sme da se radi u vodi. Da, nisu imali strah od duboke vode, vode uopšte, jer je tu bila mama i njena sigurna ruka na dohvat. Da, dok su se igrali u i ispod vode osećali su se prijatno. Na prvom mestu bezbedno.

Kako onda druge mame da se upuste u ovakvu avanturu kada im deca nisu plivači sa tri četiri godine? Lako. Pružite im priliku da se sa vodom upoznaju od malena. Upišite ih što pre u školu plivanja, tj. na bebi plivanje. U međuvremenu mame, budite sigurna luka za njih u vodi. Ukoliko je mama opuštena i deca će sa vama uživati i plivati. Ne požurujte ih, a mame vi ne odustajte od plivanja čak i dok su deca mala, i nemate nikakvu pomoć oko sebe! Naravno, ukoliko zaista želite da plivate, i ako vas to ispunjava.

Deca koja plivaju uz mamu od najranijeg uzrasta imaju priliku da upotpune detinsjtvo vodenom čarolijom, ali i nekom novom emocijom. Dok plivaju uz mamu, toplina i radost ih osvajaju, a sigurnost utemeljuju. Dok plivaju zajedno pravilno se razvijaju, napreduju mnogo brže i grade svoj međusobni odnos na jedan jedinstven i nezaboravan način.

Zašto mame treba da plivaju?

  • Zato što vi htele to ili ne, vašim primerom o zdravom načinu života utičete na decu, okruženje.

  • Zato što će vam koža biti odmornija, lice svežije, ali i srce veselije, ne samo za vas, već i za sve nas oko vas...

  • Čuvate ne samo fizičko, već i vaše mentalno zdravlje.

  • Inspirišete druge žene da ukoliko postoji jaka želja za plivanjem, mogu da plivaju i kada postanu mame. Jer kada ste mama svet neće stati, već će se samo ubrzati. Zato, uhvatite njegov ritam, pravilno dišite i plivajte.

  • Imaćete više energije i vaše telo biće uvek u top formi.

  • Jednostavno, volećete više sebe, a i mi vas!

Uživajte i prepustite se neka vas voda vodi.


Verujte joj i odvešće vas uvek tamo gde želite!


Život je lepši kada plivate!

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page