24091977
top of page

Plivanje je moj izbor


Da li sva deca danas imaju šansu da plivaju? Ko danas stvarno pliva? Šta plivanje daje, a šta uzima? Ako pogrešim, kako da nastavim da plivam? Da li ima nešto posle plivanja? Čemu nas plivanje uči? Ovo su pitanja koja volim da postavim deci koja plivaju, roditeljima kraj bazena, ali i sebi. Odgovori i pogledi su najrazličitiji. Motivišu na plivanje i razmišljanje.

Ovo su moji putokazi budućim plivačima na koje ih često podsećam kada stanu kraj ivice bazena. Ali i saveti mojoj deci pre nego uskoče u vodu i krenu da plivaju i o plivanju razmišljaju (bez obzira što imaju tek pet i četiri godine, a u vodi su od četvrtog meseca).

Vodič za plivanje: 9 saveta budućim plivačima


1. Plivanje često nije na dohvat ruke svoj deci. Nemoj tako sa čuđenjem da me gledaš. Istina je. Jednostavno mnoga deca ostaju uskraćena za ovu veštinu od malih nogu. Zašto? Razlozi su mnogobrojni, ali neki od njih su što u njihovoj blizini nema bazena, ili ako ih ima oni su zbog nečega zatvoreni, ne rade.


Ali ima jedna dobra vest u svemu tome!


Da bi naučio da plivaš, ne moraš da imaš bazen u dvorištu, na krovu, reku ili jezero u blizini, more na petnaest minuta od kuće... dovoljno je da imaš volje i želje da ga pronađeš, čak i kada je i kilometrima daleko.

2. Plivanje nije sezonska aktivnost. Ludo zvuči, ali ko još pliva kada je zima, lije kiša niz ulicu. Ne živimo svi u istim vremenskim uslovima. Da da, opet taj tvoj upitni pogled. Kada je kod nekog leto, na drugoj strani sveta je zima. Godišnje doba nije ono koje određuje da li je danas vreme za plivanje. Da, zna da bude itekako hladno, a sa druge strane pretoplo. Ali pitanje je jednostavnoi: Šta ti želiš? Da plivaš, igraš se, uživaš u vodi ili tražiš izgovore.


Plivanje je životna veština koja je svakom detetu potrebna ne samo tokom letnjih meseci, već tokom svih 365 dana u godini.

3. Plivanje daje, ali plivanje i uzima. Kako to misliš? Kada naučiš da plivaš možeš baš svašta, ali nemoj se gorditi. Znam da si sada sigurniji u vodi u odnosu na tvoje vršnjake. Ali u vodi nema opuštanja. Uvek postoji onaj talas koji može da te preklopi, potopi kada ga ne očekuješ. Zato, oči na ”leđa” treba da ima svaki plivač. Budi svestan šta je ispod i na površini vode. Ne kažem ti to da bi se sada uplašio, već da bi o takvim situacijama malo razmišljao. Uvek promišljeno plivaj. Kasno je kada se već nešto loše desi.


Poštuj vodu i njena pravila. Plivaj. Zaštiti sebe, da bi mogao da spasiš druge.

4. Budi svoj dok plivaš. Kako? To ćeš shvatiti tek kasnije. Dozvoli to sebi slobodno. Veruj da i u plivanju, kao i u životu niko ne može biti ti. Svaka promena u načinu ulaska i izlaska iz vode pomoći će ti da shvatiš šta je to što želiš. Naravno, nije strašno ukoliko i prođe od tog momenta dosta vremena.


Na preko milion načina ti mogu reći da nisi dovoljno dobar dok plivaš… Saslušaj. Razmisli. Osvesti svoje kvalitete, uskoči u bazen i još jače i više plivaj. Samo na taj način, uz plivanje lakše ćeš bol pretvarati u ljubav, kraj u početak, mrak u svetlost. Ne gledaj kako drugi plivaju. Biće uvek boljih od tebe u vodi, ali ti budi uvek bolji za sebe dok plivaš. Zato, plivaj uvek za sebe i svoju porodicu. Nećeš pogrešiti.


Autentičnost je neprocenjiv poklon i u plivanju.

5. Dok budeš plivao sve više ćeš sazrevati i drugim očima svet gledati. Biće trenutaka u plivanju koji će te staviti na ozbiljne testove. Bitno je da ne odustaješ i kada krene nizvodno. Kad se na obalu nasukaš, smatraj to privilegijom. Uspravi se i dalje plivaj. Takve situacije ukalupiće te u plivača koji je danas, više nego juče duhom snažniji, srcem plemenitiji, umom zadovoljniji. Koji može da prepliva ”brda i doline”, ako treba i zvezde da skine.


Nemoj da brineš ako je voda u kojoj plivaš mutnija. To su stvari koje ne možeš da kontrolišeš. Bitno je da to što si naumio i otplivaš, ali u isto vreme veruj u sebe da to možeš. Odrastanje uz plivanje je kreativan proces. Budi njegov deo.

6. Plivanje sa ajkulama nije retkost. Mnogi plivači će ući sa tobom u bazen. Neki će ti biti blagoslov, a neki teret. Znaj koga treba da pustiš da pliva pored tebe, koga ispred, a koga iza. Ponekad je bolje da izađeš iz bazena i neko vreme druge posmatraš kako plivaju. Nije lako videćeš. Bitno je da prepoznaš taj momenat i napraviš pauzu. Nije to neka velika nauka. Plivački njuh će ti pomoći da namirišeš ajkule. Sa druge strane, ukoliko naiđeš na zatvorena vrata bazena, ne viri kroz ključaonicu. Gledaj na to kao na novu šansu, a ne na tragediju što danas nećeš plivati.


Ali nije sve u vodi tako mutno... zato opusti se, plivaj!


Plivačko iskustvo može te odvesti na sasvim drugačiji put, put ka ljubavi prema sebi, samoostvarenju i samopoštovanju. Budi spreman i na to. Ponekad će biti teško, ali na kraju će ti se svideti. Vidim ti u očima da me tek sada ništa ne razumeš!

7. I najbolji plivači su imali strah od vode, pa su ga prevazišli. Ne bojim se ja vode! Znam. Ali biće situacija tokom plivanja da će ti jeza proći kroz vene. Ukoliko se tada budeš bojao, nije strašno da to sebi priznaš. Vera u vodu i plivanje će se vratiti. Pronađi tada osobu od poverenja i plivaj sa njom. U takvim momentim bitno je da nisi sam.


Nemoj samo da od plivanja odustaješ.

8. Šta posle plivanja? Plivanje te možda neće proslaviti. Niti u startu odvesti na put koji si sanjao da plivaš. Ukoliko prvi put ne otplivaš do okeana, imaćeš priliku kada budeš zreliji…Nemoj se razočarati.


Plivanje će ti sigurno otvoriti vrata novih saznanja. Dopusti sebi da ih usvojiš. U stvari, što više naučiš tokom plivanja, više ćeš shvatiti koliko tek treba da učiš i kada ne plivaš. Dozvoli da plivanje bude tvoj kompas znanja, radosti, ljubavi, i svega onog zbog čega se osećaš boljim u vodi i kraj nje. Uživaj u svakom zaveslaju i udahu.


Naravno ne odustaj od plivačkih snova.

9. Da li si upoznao osobu koja je odgovorna za tvoje izbore u plivanju? Da li si sreo osobu koja je zaslužna za sve plivačke nagrade, ocene, uspeh, osude, teške i lepe reči, kao i dela? Nisi? Uzmi ogledalo, izgovori svaku od ovih reči i pogledaj ispred sebe. Koga vidiš? Da da, samo si ti zaslužan za sve što želiš da plivaš ili ne želiš. Preuzmi odgovornost i kormilo koje ide ka pučini.

Vidim i dalje me gledaš onako kao da pričam gluposti... Ne treba baš mnogo ni da me razumeš. Bitno je da znaš da plivaš dečače moj! Neka to bude samo tvoj izbor.

Život je lepši kada plivaš!

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page