24091977
top of page

Plivanje: Imate li izgovor da ne plivate?


Tata sam i plivam. Mama sam i plivam. Imam bebu i plivam. Trudna sam i plivam. Zašto је plivanje dobro za mame i tate? Plivanje ima snagu da poboljša život deci, porodici, od najranijeg uzrasta! Plivanje i voda možda neće rešiti vaš trenutni problem, ali će vam dati prostora da ga sagledate iz drugačije perspektive... Zato, nemojte biti lenji, krenite već danas na plivanje.

Plivanje mi često pomaže da ne odustanem od roditeljskog alpinizma, i kada je najstrmija etapa na vidiku, samim tim ni od sebe. Plivanje mi daje šansu da usporim sa svim obavezama i provedem kvalitetno vreme sa porodicom, decom. Svaki zaveslaj daje mi mogućnost da dodatno razmilsim o postupcima, greškama, koje iskoče na stazi roditeljstva.


Danas većina muškaraca, čast izuzecima, kada dođu deca, opuste se u svakom smislu... Zanemare svoje zdravlje, izgled jer bože moj imaju svoju mirnu luku. Naprotiv, tek tada treba dodatno da vodite računa o sebi, svom zdravlju, jer dajete primer i imate veću odgovornost kako prema sebi tako i porodici, deci.

Zašto je plivanje dobro za tate?

 • Zato što ćete moći da kleknete u parku i vežete detetu pertlu, a da vas kolena ne bole

 • Smanjićete «oreol» oko stomaka, i zakopčati dugme na sakou, čak i ući u momačke farke i košulju sa sopstvenog venčanja

 • Rasteretićete glavu i od posla i od kuće, bar na kratko

 • Bićete zadovoljniji sobom, fizički i psihički!

 • Žena će se ponovo zaljubiti u vas... i možda poželeti da ponovo zaplivate zajedno

 • Sa sigurnošću ćete prihvatiti izazov kolega za biznis ligu, ili radničko sportske igre, a da pri tome ne ušinete leđa, već u prvom minutu (ili vas nedaj Bože vrate kolima Hitne pomoći kući). Plivanjem ćete umanjiti bolove u leđima, nogama, rukama, vratu...

 • Imaćete više energije za sebe, strpljenja mnogo više za druge (kako u prevozu, na šalteru, u prodavnici...)

 • Ulaskom u vodu, postepeno ćete savladati strah od vode koji vas je kočio u svemu, a sada relaksira i opušta

 • Odvojićete se bar na kratko od svih gedžeta, digitalnih kanala, ekrana, i resetovati svoj um i telo…

 • Zato što je plivanje kao i pisanje, čitanje, osnovna kultura življenja! Nikada nije kasno da ga naučite, ni sa 50 i više godina...

Današnje tate su sve više podrška mamama u plivanju od najranijeg uzrasta, otvoreni za novine, edukaciju, spremniji da pokažu osećanja u vodi, iskrene emocije koje deci znače, kao i celoj porodici. Sve više očeva dolazi na bazen i pliva sa bebama. Neki su od samog starta opušteniji, dok nekima treba više vremena da steknu poverenje u sebe i roditeljske sposobnosti i u vodi… Međutim, kada prepoznaju taj dodir koji voda pruža, tate su sve više sigurnije u sebe, a nežniji prema deci dok zajedno plivaju i igraju se.


Kako savremena žena da integriše plivanje u svoj život? Zašto žene treba više da plivaju? Zašto je plivanje dobro za mame? O ovim pitanjima treba da govorimo što češće, kako bi nam mame, sestre, žene, tetke, ujne, strine, komšinice, koleginice bile što zadovoljnije, zdravije!

Zašto žene i mame treba više da plivaju?

 • Zato što je plivanje kao i pisanje, čitanje, osnovna kultura življenja!

 • Zato što vi htele to ili ne, vašim primerom o zdravom načinu života utičete na decu, okruženje

 • Zato što ćete biti odmornije, svežije, raspoloženije za sebe, a onda i za sve oko vas...

 • Volećete više sebe, a i mi vas!

 • Manje će vas boleti leđa, ramena, vrat...

 • I dok ste trudne možete da plivate i održavate zdravo stanje tela i uma

 • Kad dođe beba tada posebno uskočite u bazen, ohladite glavu bar na kratko, neko će već presvući bebu

 • Odvojićete se makar na sat vremena od dece i nećete čuti poznatu vrisku, dreku, tužakanje...

 • Ulaskom u vodu, korak po korak, možete savladati dugotrajan strah od vode, a ono što je još bitnije nećete ga prenositi na bližnje, decu

 • Bićete sigurnije, vratiće vam se samopouzdanje, bez obzira na stari ili novi kupaći... a imaćete nakon plivanja i vremena za frizera i kafu sa kumom!

Deca koja plivaju uz mamu od najranijeg uzrasta imaju priliku da upotpune detinsjtvo vodenom čarolijom, ali i nekom novom emocijom. Dok plivaju uz mamu, toplina i radost ih osvajaju, a sigurnost utemeljuju. Dok plivaju zajedno pravilno se razvijaju, napreduju mnogo brže i grade svoj međusobni odnos na jedan jedinstven i nezaboravan način.

Da li imate još neki izgovor, ili ste već u bazenu i uživate?


Praksa i teorija se slažu da je plivanje odličan izbor za trudnice. Kroz iskustvo sa trudnicama i bebama sakojima sam radio, slobodno mogu reći da je plivanje jedna od najlepših aktivnosti tokom devet mesecitrudnoće.

Moja žena koja je i pre trudnoće bila hiperaktivna, i tokom trudnoće je nastavila sličnim tempom. Naravno uz savet lekara. Plivala je i tokom trudnoće, sigurno jednom nedeljno, oko pola sata. Prsna tehnika joj je najviše prijala, a ponekad bi samo ušla u vodu i “leškarila”, bez neke velike akcije. Posle toga je uvek bila nasmejana i mirno je spavala.


Kada je došla druga trudnoća i tada je bila aktivna i vodila našu ajkulicu na časove bebi plivanja, gde su uživali oboje. Slobodno mogu reći, da joj je plivanje u trudnoći dodatno olakšalo, i pripremilo organizam kako za prvi, tako i za drugi porođaj, a verujte mi blii su i više nego expresni! Oba puta oporavak je bio brz kada su bebe stigle.


Moja deca su u vodi od četvrtog meseca. To, naravno ne znači da su imali svakodnevno trening… već da su opušteni i uživaju u vodi. Proplivali su uz osmeh na licu, kroz igru u vodi i kraj nje. Ajkulica sa dve ipo godine, dok je Ribica svoje prve slobodne plivačke pokrete u vodi izvela sa tri godine.


Plivanje sa bebom roditeljima daje mogućnost da od rođenja pronađu zajedničku aktivnost, a voda im dozvoljava da zabeleže te jedinstvene momente odrastanja. Verujem da roditelji koji mogu bebama da „poklone” plivanje, uživaju sa decom u vodi od prvog dana, pružaju sebi i detetu neponovljive momente u procesu odrastanja.


Plivanje VRAĆA deci mamino i tatino srce! Plivanje DAJE mami i tati osmeh na lice. Plivanje PODSEĆA mamu i tatu na onaj ritam koji sve pokreće, okreće. Plivanje OSVAJA mamino i tatino srce. Plivanje PRUŽA mir u maminoj i tatinoj glavi, iako je nemir u svakoj “bari”. Plivanje UKAZUJE na pravilno disanje - kada se mama zagrcne, tata zastane. Plivanje POMAŽE mami i tati da unesu ponovo toplinu, svežinu u svoj dom. Plivanje OBNAVLJA lično i roditeljsko samopouzdanje. Plivanje ČUVA porodicu.

Plivanje ima snagu da poboljša život deci, porodici, od najranijeg uzrasta!

Ako mu dozvolimo, plivanje može da ima posebnu ulogu u životu svakog dečaka, devojčice i njihove porodice. To je ono "virtuelno bojište” i prilika da se raste, savlađujući najrazličitije discipline koje im voda i plivanje pružaju, ali i mogućnost da se povežu sa životnim vrednostima koje sa sobom nosi kako porodica, tako i društvo u i kraj vode. Jer deci su potrebni koreni, ali i krila. Plivanje im ih daje. Jake korene dobijaju od snažnog povezivanja sa vodom od najranijeg uzrasta, dok im “krila” stasaju kroz širenje vidika, učenje uz sigurnu osobu koja ih upoznaje sa vodenim svetom!

Svako dete treba da nauči da pliva, ali prevashodno da uživa, igra se, bude zadovoljno i opušteno u vodi i oko nje, od njihvog prvog susreta

Plivanje je aktivnost koja spaja porodicu.

Posebno kada joj je teško. Kako? Voda spira i odnosi sve negativne stvari, a donosi pozitivnu energiju. Plivanje stvara porodičnu magiju. U vodi je lepše, kao i kraj nje, kada nismo sami. Kada smo sa porodicom! Zašto? Jer ne postoji bolje igralište za sve uzraste. Voda vraća u detinjstvo, kreira posebne momente, stvara uspomene, briše “granice”, ublažava strahove. Plivanje jača i spaja porodicu! Uz plivanje porodica i deca su sigurnija, a to je dužnost oba roditelja, i mame i tate. A tate treba da su uvek tu, u i pored vode…da što više “začine”, da učine plivanje zabavnijim, neponovljivim doživljajem.


Zato, neka se tate što pre u bazen vrate!

A da mame energiju povrate.

Moja štafeta je moja porodica.


Plivanje i porodica, veoma su slični, ako ih posmatrate iz ugla roditelja. U porodici, mama i tata svakodnevno pronalaze načine kako da određenu situaciju pretvore u adekvatno rešenje za najrazličitije karaktere ukućana. Tako je i u plivanju, trener je taj koji zna ko je kakav pojedinačno u stazi, ali i od koga može da očekuje da da svoje najbolje za tim u štafeti. Na kraju dana, kada se «porodica» okupi za stolom, ili kraj bazena tada se rešavaju sve nerešive situacije kako svakog plivača ponaosob, tako i porodične dileme. Tada se kuju planovi za štafetu!


Tim koji stoji iza svake reči, slike, okreta, skoka u okviru Swimmimg Dad koncepta je moja porodica. Sigurno jednom nedeljno odplivamo štafetu 4x100 mešovito. U nju prelijemo sve dobre i loše stvari tokom nedelje, koje čine svakodnevni život i koje nas uče i čine jačom štafetom - porodicom!

Imate li sada još koji izgovor, ili ste već u bazenu i plivate…


Plivanje, tišina i mir u vodi kroz trodecenijsko iskustvo pomogli su mi bezbroj puta da napunim baterije, bodrim sebe, u trenucima dok mi je otac bio teško bolestan i borio se za život. Dok mi je žena bila oba puta u porodilištu, a ja daleko, bespomoćan u isčekivanju. Verujte, plivanje odmara dušu i telo, zato je ono moje utočište za mir i tišinu.

Tada nisam smeo da imam izgovor, a da ne uđem u bazen i plivam. A Vi?

Nemojte biti lenji, krenite već danas na plivanje.

Život je lepši kada plivate!

Yorumlar


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima