24091977 Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?
top of page

Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?


Da li je svetu zaista potreban još jedan blog, vlog, e-book, priručnik ili podkast o bebi plivanju? Da li neko tu priču uopšte sluša? Sve dok pričamo priču srcem, iskreno, i sve dok je i jedna osoba sluša, čita, vredi! Zašto? Zato što niko ne može da ispriča priču na moj način, jer niko nema moju bitku, život, lekcije i autentičnost, čak ni preko okeana. Zato vam predstavljam moju priču, priručnik: Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?

ŠTA priručnik o bebi plivanju JESTE?

JEDINI online priručnik o bebi plivanju u Srbiji (na srpskom i engleskom), koji kroz iskustvo tate i trenera plivanja, na jednom mestu daje odgovore na roditeljske nedoumice, strahove o bebi plivanju.


Možete naručiti - OVDE!


Namenjen roditeljima, trudnicama, budućim mamama, tatama, koji žele da njihova deca budu bezbedna i opuštena u vodi, u vremenu kada bebi plivanje nije pomodarstvo, već važna životna veština!

ZAŠTO priručnik o bebi plivanju?

Plivanje, nije samo zabava u letnjim mesecima, već je važna životna veština, koju svako dete treba da savlada - od najranijeg uzrasta. Zato, niti jedan od eventualnih strahova, izgovora nije dovoljno veliki, da može da uskrati jedinstveno iskustvo i uživanje sa bebom u vodi, koje traje oko dve i po godine u proseku i nikada više ne može biti vraćeno ili ispravljeno.

Šta OČEKIVATI od priručnika o bebi plivanju?

Ovo nije priručnik gde ćete naučiti stručne termine ili definicije iz plivačkog sporta, već prostor, u kome možete na jednom mestu, kroz lične primere jednog tate i dvodecenijskog iskustva profesionalca iz sveta plivanja, dobiti odgovore na roditeljske nedoumice, strahove o bebi plivanju, uopšte o plivanju od najranijeg uzrasta.


Na stranicama priručnika o bebi plivanju i odrastanju (na više od 100 strana), pronaći ćete, pored mog i iskustvo drugih roditelja i njihovih beba o prvom susretu sa vodenom sredinom i časovima bebi plivanja kroz „Baby swim club”.

ŠTA priručnik o bebi plivanju NIJE?

Priričnik „Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?” nije „školska” lektira koja treba da se pročita od danas za sutra i da se iz nje sve zapamti, i realizuje. Ideja priručnika je da kada god se nečega setite, a interesuje vas u vezi sa bebi plivanjem, možete da se vratite i pronađete na ovim stranicama baš taj deo, što vam treba.

Za KOGA je priručnik o bebi plivanju?

Praktičan priručnk „Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?” je za roditelje, trudnice, buduće mame, tate, celu familiju, koji žele da njihova deca budu bezbedna i opuštena u vodi, u vremenu kada bebi plivanje nije pomodarstvo, već važna životna veština!


Da, da… Baš je za vas:

  • Trudnice,

  • ali i buduće tate

  • Roditelje sa bebama koji žele na bebi plivanje

  • Roditelji koji idu sa bebom prvi put na more

  • Roditelji čije se dete prvi put susreće sa vodom

  • Roditelji koji hoće da upišu dete na plivanje - priprema za školu plivanja

  • Roditelji čije se dete plaši vode

  • Roditelji male dece sa smetnjama u razvoju

  • Ali i tetke, ujne, stričevi, bake, deke … mogu da je pročitaju ili nekome poklone.

Da li je ovaj priručnik i za TRUDNICE?

Da, da i za vas trudnice je.

Kada sam počinjao da radim časove bebi plivanja, nisam ni slutio da će mi se na prvom času pojaviti dve trudnice sa bebama. Dupli izazov na startu.


Posebna pažnja je namenjena vama - plivanju i prenatalnom iskustvu iz mog ugla! (u radu sa trudnicama u vodi) Zašto? Zato što, plivanje sa lakoćom priprema telo i um za novo životno poglavlje – roditeljstvo!

ZAŠTO je važno da PLIVATE sa BEBOM?

Moja deca su u vodi od četvrtog meseca. To, naravno ne znači da su imali svakodnevno trening…već da su opušteni i uživaju u vodi.


Deca koja na plivanje idu još kao bebe, imaju jači imunitet, bolji tonus mišića, lepši san, a i motorika im je znatno razvijenija. Najbitnije od svega je da ih od malena učimo da budu sigurna u vodi, i da im je vodeno okruženje poznato i da se u njemu osećaju prijatno i, naravno najvažnije, kao prevenciju utapanja.

Priručnik o bebi plivanju može vam POMOĆI i ukoliko:

  • Dvoumite se: Da li da upišete dete na bebi plivanje?

  • Jednostavno se pitate: Šta će meni to u životu!?

  • Nesigurni ste: Da li je bebi plivanje dovoljno bezbedno za moju bebu?

  • Preispitujete se: Kako ću sa bebom u vodi, kada se jedva snalazim i na suvom?

  • Sumnjičavi ste: Da li je bazen i koji kvalitet vode je dovoljno dobar za vašu bebu?

  • Razmišljate: Koliko često treba da plivate sa vašom bebom?

  • Pitate se: Kako treba da izgleda instruktor kojem ćete poveriti svoju bebu?

  • Ne znate: Kad tačno da krenete na bebi plivanje? Da li da prekinete čim dođe zima, ili da nastavite vodenu avanturu cele godine…

  • Nikada ništa niste čuli o bebi plivanju, a ako i jeste, to je sve površno…

INSPIRACIJA za priručnik o bebi plivanju bila je...?

Inspiracija za priručnik bila je svuda...


Sa jedne strane, dok sam još radio kao generalni sekretar Plivačkog saveza Srbije, i bio svakodnevno u svetu vrhunskog plivanja, sve više sam obraćao pažnju na plivačku bazu, najmlađu decu, odakle i potiču plivači. Koji su to problemi i njihovi strahovi sa kojima se kako neplivači, tako i plivači susreću.


Sa druge strane, poražavajuće mi je bilo kada otvorim novine pročitam ili čujem na vestima, da je nečije dete izgubilo život. Bez obzira da li je bilo plivač ili ne!


Treće, kada sam prvi put dobio počasnu titulu “tata”, hteo sam da plivanju i bebi plivanju “dodam malo topline i boje” jer verujem da svi mi učimo ceo život. Želeo sam da svoje iskustvo podelim!


Sve to me je dodanto pokrenulo da počnem više da radim na edukaciji roditelja i svih onih koji su u dečijem najbližem okruženju, ne samo kraj bazena već i van njega. Ali i da radim na prevenciji kod dece najmlađeg uzrasta, počevši od bebi plivanja.

KRITIČKI osvrt o priručniku dali su…?

O jedinstvenom priručniku, o bebi plivanju na prostorima Srbije, preporuku, dali su svoje stručno mišljenje iz ugla plivanja, roditelja, psihologa, razvoja dece i obrazovanja:


  • Nađa Higl, prva žena u srpskom plivanju koja je postala svetska prvakinja, evropska rekorderka, a danas na prvom mestu je mama dva dečaka www.skolaplivanjanadjehigl.com

  • Jasmina Mihnjak, psiholog, urednica roditeljskog portala www.bebac.com

  • prof. dr Zlatko Ahmetović, osnivač TIMS-a, redovni profesor, Emeritus www.tims.edu.rs

Citati – recenzenti, preporuke

  • “Kvalitetni i primenljivi saveti koji krase ove stranice, za nas roditelje su blago jer nam olakšavaju neke dnevne nedoumice oko situacija koje nas sa našom decom čekaju. Kao roditelj, kao trener, nekadašnja plivačica i kao majka malenih dečaka, oduševila sam se jasnoćom i preciznošću kojom su ove stranice ispisane.” Nađe Higl, prva žena u srpskom plivanju koja je postala svetska prvakinja, evropska rekorderka

  • “Ova knjiga otkriće vam sve benefite aktivnosti u vodi za vas i vašu bebu i gotovo sam sigurna da ćete nakon čitanja zajedno sa bebom uživati u brčkanju. Ovo su lekcije za svakog roditelja... Ne verujte mi na reč, uverite se sami.“ Jasmina Mihnjak, psiholog, urednica roditeljskog portala www.bebac.com

  • “Ovaj tekst se sa zadovoljstvom preporučuje, i za čitanje i za razmišljanje... Podstiče, naravno pre svega roditelje, da svojim bebama podare blagodeti koje voda može da pruži.” prof. dr Zlatko Ahmetović, osnivač TIMS-a, redovni profesor, Emeritus www.tims.edu.rs

Iskustva „mojih” beba i njihovih roditelja o bebi plivanju!

  • “Bebi plivanje - spoj energije, smirenosti, iskustva u vodi“, Melanie Čalija Kovačević, mama Stefana, Simone i Sergeja

  • “Pravi korak koji smo napravili“, Goran Šebez, Filipov tata

  • “Savladali smo hipertoničnost ramenog pojasa", Marijana Terzin Stojčić, mama Dimitrija Stojčića

  • “Uživanje u vodi je dragoceno“, Andrijana Erić, Uroševa mama

  • “Bebi plivanje daje osmeh i miran san“, Vesna Ranđelović, mama jednog Filipa

  • “VI – Naše bebe su posle bebi plivanja bile posebne!“, Leana Petrović-Vučković, mama Anđele i Trifuna

  • “Imala sam predrasude, ali voda ih je odnela…“ Jovana Marković, mama Jakova, Danila i Žune

KO čini TIM priručnika o bebi plivanju?

Sav materijal je pripremila moja porodica, koja je u vodi od četvrtog meseca.


Verujem da kroz Swimming Dad koncept www.swimmingdad.com i priričnik „Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?”, mogu da motivišem da i vi zaplivate, zavolite vodu, budete sigurni i uživate u njoj kao i moja porodica! Najvažnije mi je da makar i na mikro nivou, podignem svest kod roditelja, dece, i njihovih prijatelja koliko je plivanje, kao i bebi plivanje bitna životna veština.

Ko su “GLUMCI“ u priručniku o bebi plivanju?

“Glumci“ na svim fotografijama u priručniku o bebi plivanju su moja deca. Ajkulica kada je imao nepuna 24 meseca i ribica sa 8 meseci. Fenomenalne podvodne momente je zabeležio Nikola Stojančević.

KAKO su nastali PODVODNI MOMENTI na fotografijama u priručniku o bebi plivanju?


Kako? Ne baš lako! Leto 2017. Vreo dan vikenda. Gužva, graja na bazenu van grada. Nema mesta ni za peškir. A nas dvojica entuzijasta sa ženama i četvoro “sitne“ dece stižemo na bazen. Ipak, pronašli smo kutak na suvom, ali i u bazenu samo za nas. Tada je Nikola Stojančević (prijatelj i fotograf) iz kola doneo “čudovište“ od fotoaparata sa “sto nogu“. Dok ga je sklapao za podvodnu priču, a ja deci stavljao pelene za vodu, svi su nas čudno gledali. Ali... Magija je zabeležena.


Kako sam bio pod vodom sam sa dve bebe? Nisam bio sam. Imao sam asistenciju tada a i sada. Iza scene je bila naravno mama, koja nas je ispod i iznad vode “hvatala“.

KAKO je nastao priručnik o bebi plivanju?

Sećam se prvog porodičnog zajedničkog zaveslaja, skoka u nepoznato. Dok sam trepnuo godine su proletele. Preplivali smo kilometre i kilometre slatke i slane vode. Da je bilo izazova, bilo je, jer nijedno odrastanje nije lako.

Moja deca su u vodi od četvrtog meseca.

Dan, po dan. Uz pelene i dojenje, neprospavane noći, a uz podrškui žene, kreirao sam praktičan priručnik „Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?.

Verujem da mogu da vas motivišem da počnete da plivate, da se osećate bezbedno i uživate u vodi, na način na koji to moja porodica čini!

Zašto je MUZIKA bitna za PLIVANJE sa BEBAMA?

Muzika je važna za razvoj dece, ne samo na “suvom“, već i u vodi! Ona daje značajan doprinos da se bebe što lakše povežu sa novom sredinom, vodom.

Kada sam završio pisanje i prelamanje priručnika o bebi plivanju, falio mi je dobar ritam! Ritam koji dodatno pokreće, inspiriše. Zašto? Zato što pesma, poznati ritam, mamin ili tatin glas dodatno pružaju nežnu stimulaciju bebama u vodi.

Već sutradan su note i stihovi izleteli. Komponovao sam pesmicu za vas. Poželeće vam dobrodošlicu na samom početku priričnika „Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?”. Dok ćete na istim stranicama dodatno saznati, koji je to doprinos muzike u časovima bebi plivanja (uzrasta od 4 meseca do 3 godine).

KO je Swimming Dad - Vladimir Anušić?

U vodi sam ceo svoj život. Zato slobodno mogu reći da je plivanje kao i pisanje, čitanje, za mene osnovna kultura življenja.


Po struci sam profesor fizičkog vaspitanja i trener plivanja, kao i Magistar menadžmenta u sportu. Već više od dve decenije sam u svetu sporta, plivanja, i radu sa decom svih uzrasta, počevši od beba, tinejdžera, studenata, vrhunskih plivača. Ni iskustvo sa veteranima mi nije strano, kao i rad sa decom sa posebnim potrebama.


Svoje višegodišnje iskustvo sticao sam kao i generalni sekretar Plivačkog Saveza Srbije, na Fakultetu za sport i turizam Tims, Plivačkom klubu Vojvodina. Osnivač sam Baby Swim kluba u Beogradu i Novom Sadu, ali koji je trenutno u stanju mirovanja, dok ne pronađem prave uslove za ono što želim da radim sa bebama i decom u Srbiji.


Već šest godina sam deo Waves Swim & Sports Academy u Dubaju, gde trenutno živim i radim.


Decembra 2017, zajedno sa mojom porodicom, kreirao sam digitalni prostor neiscrpne inspiracije o ljubavi prema vodi, plivanju, deci Swimming Dad www.swimmingdad.com .


Više o meni: Linkedin profilu ili jednostavno pišite na vladimir.anusic@swimmingdad.com

Još ponešto o Swimming Dad - Vladimir Anušić?

Rodio sam se u SFR Jugoslaviji, zemlji koja je imala more i velike snove, zemlji koja bi danas bila svetska sportska sila, a koje danas na karti sveta nema. Odrastao sam u Srbiji, domovini vrhunskih šampiona i uspešnih sportskih priča. Igrao sam se na ulicama malog grada na severu Vojvodine, koji i dan danas stvara plivače. Već više od dve decenije sam kao trener u svetu sporta, plivanja. Zahvaljujući plivanju, obišao sam svet, a danas radim u Dubaiju i učim druge da plivaju.


Verujem da svi mi učimo ceo život. Obožavam dobar basket i muziku. Volim da sviram saxofon, gitaru i pevam pod vodom!


Trenutno živim i “plivam” sa porodicom na relaciji Beograd-Novi Sad-Dubaji. Čini mi se da je moja porodica, ponekad više u bazenu nego kod kuće. Bez obzira da li je zima ili leto, moja deca plivaju. Od četvrtog meseca su u vodi i ispod vode, igraju se i uživaju.

Koliko to KOŠTA priričnik „Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?

Mi u svojim rukama posedujemo alatke da lansiramo iz bazena u svet dečake, devojčice koji će kreirati svoje porodice, koji će graditi timove i pokazati moralno vođstvo u vodi i oko nje. Imamo u suštini samo jednu priliku za to. Pogotovo sada, u vremenu kada bebi plivanje nije pomodarstvo, već važna životna veština! Iskoristite je da vaša deca budu od malena bezbedna i opuštena u vodi.


Praktičan priručnik „Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?, može biti vaš prvi korak ka tome, da se opustite, i uživate sa decom u vodi od rođenja.


Da, on ima svoju cenu 20$


Poručite elektronsku verziju priručnika o bebi plivanju (na srpskom ili engleskom)

Ili mi možete pisati na vladimir.anusic@swimmingdad.com

ili putem društvenih mreža FB: @swimmingdad

ili Insta: @swimming_dad

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page