24091977 Trudnice, plivajte i uživajte
top of page

Trudnice, plivajte i uživajte


Za razliku od perioda naših baka, mama, danas za trudnice postoji veliki broj programa kako u vodi, tako i van nje. Pitanje je samo vaše volje da li želite da umereno vežbate, plivate i tokom trudnoće, naravno uz konsultaciju lekara i uz stručni nadzor instruktora.


Sa druge strane, bez obzira da li je prva ili četvrta trudnoća, moderno doba donosi činimi se, mnogo više brige, dilema, pitanja, koje buduća majka sebi postavlja. Da li je bezbedno tokom trudnoće da plivam? Da li je moja beba sigurna dok se brčkam u vodi, vežbam, plivam? Koje pokrete u vodi mogu da radim i kojom tehnikom mogu da plivam dok sam trudna? Da li hlor može da šteti mojoj bebi? Da li ovo, da li ono....


Slažem se da treba biti na oprezu i uvek dobro informisan, ali za početak se opustite. Praksa i teorija se slažu da je plivanje odličan izbor za trudnice. Kroz iskustvo sa trudnicama i bebama sa kojima sam radio, slobodno mogu reći da je plivanje jedna od najlepših aktivnosti tokom devet meseci trudnoće. Voda može samo dodatno da opusti vas i vašu bebu. Zato, ukoliko je vaša trudnoća zdrava, i dobro se osećate, pokušajte da zaplivate još danas, jer će vam trebati snage kada dođe beba.

Priča iz mog ugla: Moja ženi koja je i pre trudnoće bila hiperaktivna, i tokom trudnoće je nastavila sličnim tempom. Posao joj je bio toliko dinamičan pre trudnoće da su je šetnja i plivanje smirivali, opuštali od svakog stresa. Naravno uz savet lekara, i tokom trudnoće je pešačila i po snegu i po pesku, ravnom i brdovitom. Da ne preterujem, ponekad i do 10km dnevno, tempom koji joj je prijao. Čak i tada je bila uvek ispred kolone, a ja nisam smeo da posustanem. Niti sam imao izbora, morao sam da je pratim. Drugo stanje je čudo, hormoni su tek posebna priča, zato se nisam preterano bunio niti pitao. Plivala je i tokom trudnoće, sigurno jednom nedeljno, oko pola sata. Prsna tehnika joj je najviše prijala, a ponekad bi samo ušla u vodu i “leškarila”, bez neke velike akcije. Posle toga je uvek bila nasmejana i mirno je spavala. Kada je došla druga trudnoća i tada je bila aktivna i vodila našu ajkulicu na časove bebi plivanja, gde su uživali oboje. Slobodno mogu reći, da joj je plivanje u trudnoći dodatno olakšalo, i pripremilo organizam kako za prvi, tako i za drugi porođaj, a verujte mi blii su i više nego expresni! Oba puta oporavak je bio brz kada su bebe stigle.


Ono što sam kao tata dodatno naučio o plivanju i trudnoći, pored moje žene i ostalih trudnica kao i kroz bebi plivanje jeste: kada je srećna i zadovoljna trudnica, mama, srećna je i opuštena beba, ali i svi oko nje. Zato ako vas plivanje čini srećnom i tokom trudnoće, plivajte!

Nije na odmet da podsetimo koji su to benefiti od plivanja tokom trudnoće: Plivanje i vodeno okruženje tokom trudnoće umanjuje silu zemljine teže i na taj način štiti od povreda, dok pritisak vode potiskuje krv iz tkiva u vensku cirkulaciju i povećava protok. Takođe, umerena telesna aktivnost, plivanje se preporučuje tokom trudnoće, jer može ublažiti neke simptome trudnoće, umanjiti stres, sprečiti nastanak trudničkog dijabetesa i sl. Plivanje je i odličan način da ostanete u formi tokom trudnoće, odličan kardio program kako za vas, tako i bebu. Dodatno podstiče cirkulaciju, povećava tonus mišića i snage, smanjuje otok i zadržavanje tečnosti.


Vrhunske plivačice, sportisti i tokom trudnoće ne odustaju od aktivnog života, plivanja. Primera ima dosta, ali najpoznatije od njih su svakako Dara Torres i Dana Vollmer. Bivša Olimpijska rekorderka na 100m delfin i mama dva dečaka Dana Vollmer, koja se pet meseci nakon prvog porođaja već takmičila i verovali ili ne zamalo osvojila medalju, stigla je četvrta na nacionalnom šampionatu USA 2015. U jednom intervju je budućim mamama poručila: “kada kažemo da nam je na prvom mestu bebino zdravlje, to ne znači da bukvalno sedimo na kauču”. Zato buduće mame, budite i tokom trudnoće aktivne koliko vam prija.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page