24091977
top of page

Koje rekvizite može beba da koristi prilikom bebi plivanja?


Sve više se pojavljuje najrazličitija oprema i rekviziti za bebi plivanje: prsten koji se stavlja oko vrata, bebi prsluk, šlauf, mišići na naduvavanje, pelene koje drže bebu na površini vode i sl. Roditelji su sve više zbunjeni i imaju najrazličitija pitanja, dileme koje od tih rekvizita da koriste.

Pitanje je šta vi želite: Da li da vaša beba bude opuštena u vodi uz vas ili uz neku plastiku oko vrata. Da li želite da budete oslonac i sigurnost detetu u prvim trenucima upoznavanja sa vodom ili taj trenutak prepuštate rekvizitu? Iskreno, kroz višegodišnje iskustvo u radu sa bebama, nikada ništa ne bih stavio detetu oko vrata da bi se održavalo na vodi!

Neodoljive fotografije beba u bazenu koje nose prsten na naduvavanje oko vrata, ili slične rekvizite oko struka ili ruku, sve su više popularnije. Kada su se pojavili veoma sam ozbiljno i studiozno pristupio istraživanju istih i uočio da nema dokazanih prednosti njihovog korišćenja, šta više postoji rizik povezan sa njima. Kao i svi rekviziti na naduvavanje za vodu, oni detetu, ali i roditeljima daju lažan osećaj sigurnosti! Prsten oko vrata na naduvavanje takođe potencijalno stvara pritisak na bebin vrat, što može dovesti do povrede.

Zemlje koje predstavljaju plivačke sile i imaju bogato iskustvo vezano za obuku ne- plivača, i u svojim aktima napominju kod prevencije utapanja da bi roditelji trebalo da izbegavaju sve rekvizite na naduvavanje, jer nisu pokazali smanjen rizik od povreda i utapanja i daju lažni osećaj sigurnosti.

Ukratko, ne podržavam njihovu upotrebu i ne preporučujem da ih koristite!


Umesto rekvizita, trebalo bi da se roditelji više uključe, budu podrška bukvalno u vodi i uživaju u međusobnom kontaktu kroz nezaboravno iskustvo. Uključivanje roditelja je ključno! Svaki put kada je beba u vodi, treba da smo na dohvat ruke od nje.

Jedine dokazane i sigurne metode u vodi koje pružaju bezbednost i prevenciju od utapanja, jesu neposredan nadzor, ograde oko bazena, i najvažnije časovi plivanja.

Za vreme bebi plivanja mama i tata su najbolji „rekviziti”. Tek kada dete očvrsne u vodi i pokaže želju da se osamostali, tada može da se koristi neki od ponuđenih vodenih pomagala. Preporuka je da to uvek bude gospođa „Nudlica” ili ti popularni „crvić”, „špageta. Zašto? Zato što ona detetu od 18 meseci i dve godine daje na prvom mestu sigurnost, a sa druge strane slobodu kretanja na najprirodniji način. Dete nije „zarobljeno”. Drugačije je, dete ipak oseti da se kreće samostalno u vodi (radi rukama i nogama) mnogo više, nego da mu stavite mišiće ili šlauf oko struka (gde se skoro vrti u mestu). Sa druge strane, korišćenjem gospođice „Nudlice”, dete balasnira svojim telom, i u horizontalnom je položaju, koji je potreban za održavanje na vodi. Za razliku od većine rekvizita, koji kada se stave detetu, telo automatski stavlja u vertikalan položaj, koji je bliži opasnosti, nego sigurnosti u vodi.

Takođe budite istrajni u upotrebi gospođice „Nudlice”, dok dete ne postane sigurno u njenu pomoć i uspostavi prirodan balans u vodi i verujte nakon toga postaće najbolji i nerazdvojni prijatelji. Moja ćerkica je bila nepoverljiva prema gospođici „Nudli”, ali sam znao koliko je dobra kod učenja plivanja i održavanja u vodi, a potom kod plutajućih elemenata obuke, zvezde na leđima i stomaku. Kada deca shvate i osete pomoć koju im pruža gospođica „Nudlica”, a pritom su svesni nje, da jednostavno moraju da je ponesu sa sobom u vodu i obgrle rukama, to postane sjajno uživanje, ali ne zaboravite, vi ste tu, uvek na dohvat ruke!

Sa gospođicom „Nudlicom” dete sa lakoćom uči, ne samo da pliva, već i da skače u vodu.

Da li su vodeni rekviziti sigurni? Rekviziti za vodu, ne služe da ih roditelji stave detetu, a zatim da odu i da piju kafu. Surovo zvuči da se tako kaže, ali je istina. Kada je dete u vodi koje ne zna da pliva, nema opuštanja, pa čak i kada je voda do članaka, jer u takvim momentima dešava se najgore. Mišići na naduvavanje mogu da skliznu sa detetove ruke, kao i da se izduvaju, ili da se dete okrene naglavačke tako da ne može da izroni na površinu zbog tih istih vodenih pomagala, koji postaju „pomagala” za stradanja. Žao mi je da to kažem, ali je jednostavno tako, u tim situacijama otežavaju i odmažu... Statistika pokazuje da čak 82% dece između jedne do dve godine strada baš koristeći neke od rekvizita na naduvavanje za vodu.

Zato, vi kao roditelj ili stručno lice uvek morate biti u blizini deteta, koje ne zna da pliva, na dohvat ruke, sa ili bez rekvizita. Rekviziti za vodu nisu tu da zamene mamu i tatu u vodi, već da pripomognu.

Navešću vam samo jedan primer iz realnog života. Sa porodicom sam bio na jednom privatnom otvorenom bazenu, i naravno profesionalna deformacija mi je ukazala odmah koliko bazen nije bezbedan za decu, posebno za neplivače. Pritom nije postojao spasilac na dužnosti, takođe ni natpis da se svi prisutni kupaju na sopstvenu odgovornost!

Grupa dece se igrala u bazenu noseći tradicionalne mišiće na naduvavanje oko ruku. Napravili su pauzu da bi pojeli sladoled. Naravno da nije moguće lizati sladoled sa mišićima na rukama. Šta su radili? Skinuli su ih! Greška velika. Još veća je da to niko nije primetio. Nakon sladoleda odlučili su da ponovo uskoče u bazen. Mišići su im ostali na ležaljkama, a toga nisu ni bili svesni! Sreća, bio sam u blizini, i to na dohvat ruke! Dvoje sam odmah prihvatio i izveo napolje. Ali, pustio sam malo da bazenska voda začini sladoled kako bi dobro upamtili momenat kada su nesmotreno uskočili u bazen!

Sličnih primera ima svuda oko nas, nažalost nisu svi sa srećnim ishodom.

Zato, zapamtite da često rekviziti na naduvavanje za vodu, više štete nanesu nego što dobrog deci i roditeljima donesu.
Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page