24091977
top of page

Ko je trener plivanja?


Bez obzira da li su deca na travi, ledu, vodi, trener je taj koji ima značajan uticaj u njihovom odrastanju. Zašto? Zato što od trenerovog prvog susreta sa detetom, budućim sportistom, njegovog stava, pogleda, tona u glasu, zavisi da li će dete danas, sutra, nekada šutnuti loptu, ući u bazen, stati na led, skočiti u vis, preskočiti prepone... baviti se sportom i uživati!

Ko je osoba koja decu uči dobrim navikama, životnim veštinama, sportu, plivanju?


Više od dve decenije pored toga što sam u bazenu, često sam i na tribinama... Zašto? Zato što volim da posmatram trenere kako i na koji način su posvećeni deci koja su se prvi put susrela sa vodom, plivanjem: kako deca na njih reaguju, a kako oni na dečije postupke u bazenu. Ovde ne govorim o trenerima koji ''velike'' plivače spremaju za takmičenje, već o trenerima koji decu najmanjeg uzrasta uče da plivaju, upoznaju sa vodom i njenim benefitima, ali i opasnostima.

Fenomenalno je kada kao trener, ali iz roditeljskog ugla posmatrate druge trenere kako svakodnevno rade sa decom najmlađeg uzrasta. Svaki put se oduševim kako ima kvalitetnih mladih stručnjaka koji znaju šta i kako rade sa decom u vodi i na suvom.

Ko je trener plivanja?


Dete sa pet godina stiže prvi put na čas plivanja. Posmatra okruženje, druge plivače. U očima se vidi nesigurnost, bez obzira što voli vodu i u njoj uživa. Ne tako glasno dete izgovara svoje ime i upoznaje drugare kraj bazena. Prvi put vidi trenera plivanja. Pruža mu ruku i ulazi u vodu. Ko je osoba koja vašu decu uči životnoj veštini – plivanju? Da, naravno da ima ime.

Ko je trener plivanja vašeg petogodišnjaka?


Trener plivanja je stalna PODRŠKA deci u vodi i oko nje. Njegova POSVEĆENOST da petogodišnjak nauči da pliva i bude opušten u vodi, je blagodet za svakog roditelja. Pre svega, trener plivanja je tu da podstakne MOTIVACIJU kod deteta, da razvije ŽELJU za plivanjem ne samo danas, već za ceo život. Da da deci OSEĆAJ VAŽNOSTI, ali ne laskanjem, vać rečima i delom sa pokrićem. Trener plivanja je tu da deci pomogne da budu PONOSNA na sebe kada izađu iz bazena. Da UKAŽE na greške, ali i da POHVALI dečiji trud. Trener plivanja uvek daje deci IZBOR, jer plivanje treba da bude zadovoljstvo u srcu i glavi svakog deteta.

Zato trener plivanja NE FORSIRA, NE daje ROKOVE kada će vaš petogodišnjak da propliva, već POSMATRA i plivanje PRILAGOĐAVA. Zna da čita dečije ZNAKOVE KRAJ PUTA, VODE. Posvećuje PAŽNJU svakom detetu, bez obzira koliko ih je u grupi. ZNA IME vašeg petogodišnjaka, kao i ko su mu roditelji. Ima puno POVERENJE deteta, roditelja u vodi, i kraj bazena. Trener plivanja nije roditelj deci u bazenu, ali često je PEDAGOG i PSIHOLOG. On svakodnevno pronalazi najbolji način da deca nauče da plivaju uz usputnih hiljadu pitanja i potpitanja najmlađih plivača. Veoma je bitno da pored svoje stručnosti, iskustva zna i da ZABAVI, NASMEJE decu. Ne ne treba da bude klovn, već AUTORITET u vodi koji ima smisla za dobar HUMOR. Zato je njegov FOKUS na vašem petogodišnjaku u vodi koji uči da pliva i uz igru u vodi uživa. Trener plivanja SPOSOBAN je da PREDVIDI najrazličitije situacije u vodi i oko nje, koje mogu da se dogode u toku časa plivanja. Najlakše je kada su one prijatne, ali ima i neprijatnih, iz kojih deca i roditelji izađu jači sa osmehom na licu, a to najviše dolazi sa trenerovim ISKUSTVOM.

Takvi treneri plivanja, prave vitezove u vodi, ali i na suvom, kao i velike ljude koji su spremni za život, od najranijeg uzrasta.


Trener plivanja je i ...

Kada deca uče da plivaju prave se grupe koje su homogene po znanju i uzrastu deteta, ali ne i potemperamentu i ponašanju. U takvim situacijama trener plivanja ZNA da ''namiriše'' problem i ODREAGUJE adekvatno, u cilju bezbednosti svakog deteta u vodi i oko nje. Trener plivanja nije POLICAJAC, ali je ODGOVORAN za ponašanje dece koja su u vodi i na ivici bazena za vreme časa plivanja.

Tokom jedne škole plivanja imao sam fenomenalnu grupu petogodišnjaka u kojoj je ''štrčao'' jedan vragolan. Dečak izuzetno sposoban u vodi i na suvom, ali u isto vreme nemiran i neposlušan. Konstantno je odvraćao pažnju drugoj deci tokom plivanja u grupi svojim neprimerenim postupcima: gnjuranjem, skakanjem, prskanjem kada za to nije vreme, preskakanjem reda, vikanjem, izazivanjem druge dece… Zvuči poznato, zar ne? U takvim situacijama trener plivanja je taj koji daje do znanja neposlušnoj deci šta je dozvoljeno, a šta ne tokom časa plivanja. Jer jedna nesmotrena greška, bezazlena šala u vodi može da ugrozi sigurnost vragolana i druge dece u vodi, koja tek uče da plivaju i uživaju.

Kroz dugogodišnje iskustvo imao sam priliku da gledam najrazličitije pristupe trenera plivanja, kako u mojoj zemlji (SRBIJI), tako i širom sveta. Fenomenalno je kada vidite kako trener plivanja strah od vode OBLIKUJE u ljubav. Greške mogu da se prave upravo kod one dece koja ne žele da uđu u bazen ili urade neki od elemenata, a neko ih na to ''prisiljava''!

Evo primera sa ''mog'' bazena: Devojčica je došla da nauči da pliva. Nije bila, petogodišnjakinja. Imala je 12 godina i iskustvo sa vodom. Međutim imala je strah od skoka u vodu. Trener plivanja u bazenu strpljivo je pokušavao da je ODOBROVOLJI, da skoči u doboki deo bazena. Išlo je sve glatko, do momenta kada se drugi trener hodajući oko bazena približavao ka njoj. Devojčicin fokus više nije bio na bazenu i vodi, već na treneru koji je trebao da joj prođe iza leđa. Znate šta je dvanaestogodišnjakinja uradila? Krenula je da se udaljava od bazena, i povlači ka zidu.


To je bilo strašno saznanje!

Prikradanjem i guranjem sa leđa nikada niko neće naučiti da pliva i osloboditi se straha da skoči u vodu. Svako dete je individua za sebe i ima svoj tempo i vreme, koje mu je potrebno da postane siguran i bezbedan plivač! Trener plivanja je taj koji zna TAJMING svakog deteta.

Da li znate sada ko je trener plivanja?


Neverovatno je kada gledate sa tribina kako vaše dete, od najranijeg uzrasta, uživa uz trenera plivanja, koji ne samo da je iskusan profesionalac, već još uvek ima taj dečiji duh u očima i koji zna da izmami detetu osmeh na lice. Najlepši osećaj za roditelje, ali i za trenera plivanja je kada dete izađe sa najvećeg ''igrališta'' na svetu - vode i sutra želi da se na njega vrati.

Život je lepši kada plivate?

コメント


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page