24091977
top of page

Deca treba da otkriju plivanje! Profesor Robert A. Strauss M. Ed


Kada je pravo vreme za školu plivanja? Koji je najlakši način motivisati dete da istraje i ostane u plivanju što je moguće duže? Objašnjava za Swimming Dad kao #Blog gost, legendarni guru u plivačkom sportu, profesor Robert A. Strauss, M. Ed, koji je svoju profesionalnu karijeru posvetio vodenim sportovima skoro 50 godina.

Robert Štraus uči i trenira druge da plivaju od 1973. godine. Štraus je na taj način obogatio život mnogih beba, mališana, dece školskog uzrasta, tinejdžera i odraslih, pomažući im da otkriju kako da budu sigurniji i bolji plivači. Štraus je dobro poznat po razvoju nastavnih veština zasnovanih na mekom dodiru i nežnom glasu.

Robert Štraus je predstavljao Meksiko kao član nacionalnog plivačkog tima od '68. do '73. godine, a vrhunac su bile Olimpijske igre u Minhenu 1972. Trener Štraus i njegova životna partnerka Dženi osnovali su školu plivanja Swim Gym 1984.

Kada je pravo vreme da deca krenu u školu plivanja i zašto baš tada?

Najbolje vreme za decu da započnu svoj život u vodi je čim se vrate kući iz porodilišta. Bitan je način na koji ih upoznajemo sa vodom od samog početka, bez obzira da li je to u lavabou ili u kuhinjskoj sudoperi, ili u malim plastičnim kadama uz malo pene. Najvažnije je da deci bude udobno u vodi i da u njoj uživaju. Baš kroz ta prva iskustva deca se postepeno navikavaju na vodeno okruženje. Međusobno se upoznaju. To je proces koji sporo teče…

Kada deca treba da krenu u školu plivanja? Onda kada su potpuno zdrava. Kada su dobila svu potrebnu imunizaciju za tu fazu života. Tada su osnove za upoznavanje deteta sa vodom postavljene, ali to je proces koji nije isti kao kada učite dete da pliva.

Deca treba da otkriju plivanje.

Deca kada su mala ruke su im znatno manje u odnosu na veličinu glave. Šta hoću da kažem. Da bi deca mogla da se samostalno kreću kroz vodu i steknu sposobnost disanja u vodi, lakat treba da im dođe do vrha glave, kada su im ruke podignute ka nebu. Da pojasnim. Kada podignete ruke uspravno, možete uočiti da su laktovi odraslih oko dva do tri prsta iznad glave, za razliku gde su kod dece ranog uzrasta tek u nivou uha. E sada, zamislite da vam je uho u visini lakta, kolika bi vam bila glava!? Umesto da vodite računa o glavi od 7 kg, verovatno biste nosili glavu od 20 kg. Tada biste morali i da se držite za ogradu dok šetate, ili dok trčite… a, ukoliko se zaustavite verovatno biste pali i prevrnuli napred. Dakle, dobro vreme za početak je čim mama, tata i pedijatar budu spremni, jer su bebe spremne da krenu od samog početka da plivaju. To je proces.

Da li deca koja počinju u ranom uzrastu sa plivanjem i pre navršene četvrte godine mogu dobiti lažan osećaj sigurnosti u vodi?

Ne verujem da deca imaju lažan osećaj sigurnosti ukoliko počnu da plivaju pre četvrte godine. Zapravo u mojoj knjizi „Otkrij plivanje“ govorim o pojmu “NAIVETE”. To je reč koja dolazi iz francuskog jezika i znači: nepoznavanje posledica.

Deca treba da odluče da se ne približavaju vodi. Zato je neophodno posvetiti malo više vremena učeći ih kako da se čuvaju, drže dalje od vode i čekaju da ih mama ili tata uvedu u bazen. Smatram da, ukoliko bismo proveli više vremena uvežbavajući ih da čekaju, a ne učiti ih samo da plutaju na leđima i to kroz mnoge neprimerene načine, dobili bismo mnogo više koristi za sve.

Ukoliko deca ne znaju da plivaju, to ne znači da su glupa ili samoubilački nastrojena. Neće deca uskočiti u bazen ako znaju da za to nisu sposobna, da to ne mogu. Ali… Naravno treba ih zaštititi od samih sebe. Lako ćemo tada decu naučiti da se drže 30 cm dalje od ivice bazena.

Da li treba da povučemo dete sa časova plivanja ukoliko pokaže odbojnost nakon nekog vremena?

Jedini razlog zbog kojeg bi dete pokazalo odbojnost ka času plivanja je ukoliko učitelj, trener plivanja ima stav predatora, umesto da razume potrebe učenika, plivača. Nijedno dete kada se oseća zaštićeno, sigurno, ukoliko mu je udobno u vodi, ne reaguje na takav način. Dakle, moja preporuka roditeljima čija dece se na pomisao plivanja užasavaju je jednostavna – promenite trenera plivanja, promenite vodeno okruženje. Ukoliko to uradite pobrinite se da deca počnu plivanje i novu vodenu sredinu da doživljavaju kao jedno prijatno mesto.

Kad dete krene u školu plivanja, na samom početku može da se javi nepoverenje u vodeno okruženje, plivanje. Ne odustajte. Na tome se mora raditi. Poverenje se stiče, pa i u plivanju. Zato, pokažite deci da ste tu za njih, da ih zaštitite. Bićete uspešni!

Kada vas roditelji deteta pitaju: Kada će moje dete naučiti da pliva? Vaš odgovor je ...?

Kada će moje dete naučiti da pliva? To je zaista dobro pitanje.

Objektivni parametri pokazuju sledeće:

1. Kada je nadlaktična kost, odnosno lakat u visini glave.

2. Kada dete može da boji crtež unutar linija, to je povezano sa finom motorikom i koordinacijom finih grupa mišića.

3. Kada dete može da vozi bicikl bez pomoćnih točkova. To je koordinacija velikih grupa mišića, ali i ravnoteža.

Ta tri sastojka, koordinacija finih grupa mišića, koordinacija velikih grupa mišića i ravnoteža, elementi su koji su neophodni da bi se mogli razviti fini pokreti u plivanju koje znamo: leptir, leđno, prsno i kraul. Puno je pokreta koje još treba naučiti.

Koji je najlakši način motivisati dete da istraje i ostane u plivanju što je duže moguće? Koji je najlakši način da motivišete dete da istraje i ostane u plivanju ceo život?

1. Prvo što bih preporučio je BEZBEDNOST. Ukoliko se dete oseća sigurno u okruženju u kojem nije naviklo, vratiće se u njega često.

2. Broj dva, nema OČEKIVANJA. Veoma je važno omogućiti detetu da se trudi i da da najbolje što može pod nadzorom, ali bez očekivanja. Nemojte koristiti fraze poput „Znam da možeš“. Već ukoliko želite da pomognete da dete ostvari cilj, nauči da pliva možete reći: „Znao sam da možeš“.

Ovakav način ponašanja omogućiće da se deca vrate u vašu grupu, a na učitelju, treneru plivanja je da ih drži zagrejanim i motivisanim.

Više o profesoru Robertu A. Straussu M. Ed-u

Od 1979. godine do danas, trener Strauss je učestvovao i doprineo Takmičarskim programima i programima “Nauči da plivaš” na plivačkim konferencijama širom sveta.


Međunarodna plivačka kuća slavnih, najprestižnija nagrada u plivačkoj industriji “Nauči da plivaš”, objavila je da je Robert Strauss nagrađen nagradom Virginia Hunt Newman za 2019.

Swim Gym je jedan od 25 najboljih ovlašćenih škola Američkog Crvenog krsta u delu Južne Floride, a uključuje sertifikat instruktora za bezbednost na vodi i spasilaca, kao i program učenja plivanja, koji uči prosečno 500 dece nedeljno tokom školske godine i približno 1000 dece nedeljno tokom letnjih kampova.

Commentaires


Najčitaniji tekstovi