24091977
top of page

Blog gost: Scott Willson - Swim People

Plivanje deci daje bolji kvalitet života: “Plivanjem do boljeg detinjstva”.


Kao što voli da kaže za sebe “Večiti učenik“… sa učenjem je počeo u takmičarskim danima plivanja kada je predstavljao Novi Zeland kasnih 1970-ih. Ima više od 40 godina profesionalnog iskustva kao nastavnik, trener, direktor škole plivanja, mentor ... Danas je pisac najboljih priča o plivačima – “Swim People”.


Kao gost Swimming Dad #Bloga, Scott Willson objašnjava: Kako plivanje deci daje bolji kvalitet života? Koji je najlakši način da naučite decu da plivaju? Kako plivanje pomaže deci u izgradnji samopouzdanja tokom odrastanja? Da li plivanje pruža deci niz (životnih) mogućnosti? Da li plivanje treba da postane rutina za decu?


Scott Willson aktivan je plivač, 3-4 puta nedeljno pliva radi kondicije, zdravlja i blagostanja. Danas, uživa u plivačkim takmičenjima u okeanu u disciplinama od 1500m do 3000m - obično pliva 3-4 takmičenja leti.

Da li plivanje pruža deci niz (životnih) mogućnosti?


Plivanje, a posebno kada dete savlada ovu veštinu, otvara mnoge životne mogućnosti. Živeći s pogledom na plažu kao i sada, svakodnevno sam svedok najrazličitijih načina na koji su deca aktivna tokom plivanja. Prvo, jednostavno plivanje i igranje u okeanu. Iz mora se projektuje mnogo smeha i istinskog uživanja dok se deca igraju i plivaju u vodi. Posebno volim kada vidim da im se roditelji pridružuju u vodi.


Ostale aktivnosti uključuju surfovanje (surfovanje telom, boogie daska, daska za surfovanje i stojeće veslo) na talasima. Ronjenje oko kamena na mojoj plaži je svakodnevno još jedna popularna aktivnost kada to dozvoljavaju morski uslovi. Na krajnjem delu moje plaže nalazi se i okeanski bazen. Ovde sam svakodnevno svedok dece koja se igraju, plivaju i treniraju, ali uglavnom uživaju u bazenu, sa roditeljima ili sa drugarima. Voda i zabava idu ruku pod ruku.


Pored konkretnih benefita koje voda i plivanje donose, postoje i jasni dokazi koji potvrđuju da deca koja plivaju napreduju u učenju, u mlađem uzrastu, što dodatno gradi njihovo samopoštovanje i samopouzdanje. Dete sa izgrađenim samopouzdanjem spremno je da se suoči sa svim i svačim što se nađe ispred njega danas, ali i kasnije u životu.

Kada deca skoče u bazen, da li plivanje treba da im postane rutina?


Prema mom iskustvu, plivanje bi trebalo da bude deo dečijeg života – svako dete treba da nauči da pliva. Verujem da bi deca trebalo da plivaju najmanje jednom nedeljno tokom većeg dela godine. Iz najrazličitijih razloga deca danas nemaju jednak pristup odgovarajućem vodenom okruženju (bazen, jezero, reka, more, okean) kako bi mogla da plvaju. Međutim kada je to moguće, onda je poželjno da deca plivaju najmanje jednom nedeljno, idealno bi bilo dva ili tri puta.


Idealna rutina u plivanju za mene je kombinacija formalnog i neformalnog plivanja: klasičan trening jednom nedeljno, ali sa druge strane obavezno i jedan do dva dodatna časa plivanja koja su zasnovana samo na igri, eksperimentisanju i otkrivanju. Neformalno plivanje, igranje u vodi, takođe značajno doprinosi ukupnom razvoju u odrastanju svakog deteta. Zato, deca treba da se igraju da bi naučila.

Koji je najlakši način da naučite decu da plivaju?


Naučiti dete plivanju nije „lako“, međutim kada se slede logični koraci učenja plivanja, plivanje postaje lako. Pomoć pri učenju, uključuje dobru dozu zabave/igre u tom procesu i to definitivno pomaže detetu.


Zabava se i dalje može struktuisati, to ne znači da se jednostavno igrate apstraktne igre bez svrhe. Još jedan sastojak za koji verujem da je potreban je samootkrivanje. Otkrivanje igra veliku ulogu u procesu učenja. Detetu treba vremena da poveže željeni ishod sa svojom interpretacijom aktivnosti, pomažući mu da razume kako se različite veštine/pokreti plivanja uklapaju i idu zajedno.


I naravno, brižni i upućeni učitelji plivanja tj. treneri, kao i roditelji koji podržavaju i čine veliku razliku u krajnjem rezultatu učenja plivanja.

Šta ste naučili svoje plivače dok su plivali sa vama?


Deca nauče mnoge stvari kada uče da plivaju. Lista je dugačka. Evo četiri:

1. Fizička svest je velika. Plivanje je aktivnost koja definitivno razvija propriocepciju. Na primer, gde mi je ruka u odnosu na telo, glavu, noge.

2. Deca uče da je neuspeh veliki deo učenja - ima mnogo neuspeha u sticanju veštine ili mnogo aktivnosti pre nego što se veština postigne. Mnogo je neuspeha u procesu učenja plivanja.

3. Deca uče kako se prilagoditi i uklopiti. Aktivnost u vodi nameće detetu različite promenljive tokom izvođenja veština/aktivnosti/zaveslaja. Potrebno je prilagođavanje ovim promenljivima koje se stalno menjaju.

4. Deca uče navike i redosled. Kako dete proširuje svoje plivačke sposobnosti, tako razvija i navike koje stvaraju uspeh - ponavljanje ovih navika deo je plivačke rutine.

Šta bi trebalo svaki trener da ponudi deci koju uči da plivaju, da uživaju i kasnije pobeđuju u trkama?


Trener ima mnogo prilika da podučava svoje plivače brojnim lekcijama koje će im biti od koristi tokom celog života:

  • Uspostavljanje i rad ka cilju je velika stvar.

  • Rešavanje problema kada se pojave. Drugo je slavljenje uspeha i preuzimanje odgovornosti za neuspeh.

  • Timski rad. Upravljanje vremenom. Priznavanje uspeha drugih plivača veliki je deo učenja plivača. Trener igra ogromnu ulogu u ovom učenju, jer on podržava, podučava i trenira plivače.

  • Otpornost je snaga koju razvijaju mnogi takmičarski plivači.

  • Poštovanje drugih ljudi.

Lista je velika. Mnoge od ovih životnih lekcija nauče se prirodno, međutim filozofija trenera, njegov pristup i njegovo ponašanje ima ogroman uticaj na ove lekcije.

Koji je najbolji način za postizanje rezultata u plivanju?


Vau, kakvo pitanje. Lista je preopširna za ovakav blog, ali iz mog iskustva ističem, rezultat treba meriti samo prema vama samima.


Da li sam poboljšao svoj prethodni rezultat? Srećom plivanje je egzaktan sport i omogućava vrlo brzo i lako prepoznavanje najboljeg ličnog rezultata.

Koje su najčešće greške u plivanju (dok deca još uvek uče da plivaju)?


Mnogo ih je, ali na sledeće gledam kao na osnove učenja plivanja:

1. Ravnoteža i uzgon - sposobnost dobrog balansiranja u vodi pomaže detetu u učenju. Plivanje omogućava učeniku da se kreće kroz čitav niz telesnih položaja što zahteva prilagođavanje tokom plivanja. Efikasnost u plivačkim pokretima kroz ovaj obim pokreta je od vitalnog značaja.

2. Kontrola disanja - sposobnost kontrole i regulisanja disanja često može biti razlog uspešnog izvođenja plivačkih veština / aktivnosti ili ne.

3. Bitka između kretanja koje se stvara i otpora/povlačenja plivača. Minimiziranje otpora stalni je izazov za plivače svih starosnih grupa i sposobnosti.

4. Vreme, kako se sve uklapa. Na primer, vreme desne ruke u odnosu na levu. Vreme udisanja i izdisaja u procesu disanja. Vremenski raspored gornjeg dela tela u odnosu na donji. Jednostavan primer je tehnika Delfin - kako tajming udaraca nogu se ukplapa sa tajmingom zaveslaja i disanjem?

Kako plivanje pomaže deci u izgradnji samopouzdanja tokom odrastanja?


Svaki plivač će razviti različite nivoe samopouzdanja dok napreduje u plivanju. Međutim, to samopouzdanje može se brzo narušiti kada je napredak spor ili ako stagnira. Najbolji treneri koje sam upoznao uvek rade sa svojim plivačima na ovome delu. Trener igra veliku ulogu u stvaranju okruženja u kojem će samopouzdanje rasti za svakog pojedinačnog plivača.


Veza između plivača i trenera, poverenje koje imaju jedno u drugo, doprinosi pozitivnim ishodima plivača da pronađu svoj uspeh. Sa uspehom dolazi i samopouzdanje.


Saznajte više o Scottu Wilsonu i njegovim neverovatnim pričama - www.swimpeople.com.au

Comments


Najčitaniji tekstovi