24091977
top of page

Bebi plivanje: Koja je razlika između bebi plivanja i programa druženja roditelj sa bebom u vodi?


Druženje dece sa vodom od najranijeg uzrasta i roditeljima uz njih je blagodet za celu porodicu, ali to nije bebi plivanje. Molim!? Kako nije? To je kvalitetno provedeno vreme mame i tate sa bebom u vodi uz eventualno neku opuštajuću muziku, ali to nije bebi plivanja. Šta je onda bebi plivanje? Po čemu se razlikuje bebi plivanje od programa druženja roditelja sa bebom u vodi?

Prvo, bebi plivanje podrazumeva stručan nadzor. To nije nadzor trenera plivanja sa ivice bazena koji ima samo iskustvo u školi plivanja sa decom iznad tri godine, dok se bebe sa roditeljima kupaju u bazenu. Već uključenost licenciranog trenera plivanja, pre svega pedagoga u vodi, koji ima iskustvo u radu sa bebama u vodi i njenim roditeljima.

Zašto to ističem? Nije svejedno kada vam u bazen dođe beba sa 4, 6, 8, 12 meseci ili starija. A kamoli kada vam se na vratima bazena pojavi mama sa blizancima od dva meseca, gde su joj pedijatri preporučili bebi plivanje kao vid terapije. Niti kada su roditelji prestravljeni što imaju bebu, a kamoli da je drže u bazenu i još treba sa njom nešto da rade, igraju se, ... Takođe, nisu sve bebe na prvi pogled ”zaljubljenje” u vodu... ima onih koje prvih mesec dana samo plaču, bez obzira da li su u vodi ili van nje.

Odgovornost je velika učiti decu da plivaju, a još veća učiti bebe, buduće plivače, da se opuste i zavole vodu, a roditelje edukovati o svim benefitima bebi plivanja.

Roditelji su tu naravno da pomognu. Oni su ustvari i prvi pravi bebini instruktori “plivanja”. Ali, sve osim maženja sa bebom u vodi preporučljivo je da roditelji rade uz stručan nadzor osobe za bebi plivanje.

Drugo. Bebi plivanje je mnogo više od samog druženja porodice sa bebom u vodi. Programi samo druženja roditelja sa bebom u vodi od najranijeg uzrasta su korisni, ali oni nisu bebi plivanje, niti liče programu bebi plivanja. Na časovima bebi plivanja se uči kroz igru: kako beba pravilno da drži glavu u vodi, na površini vode, kako da pluta, pravi balončiće i potopi lice, kako da se lagano okreće na jednu, drugu stranu, lupka nogicama, ide ispod vode da bi na kraju i postepeno zaronila i sl. Zvuči možda nekome veoma lako! Tako je. Jeste lako kada se zna šta i kako se radi sa bebama u vodi kroz igru, ali isključivo uz stručan nadzor.

Bebi plivanje je nezaboravno iskustvo. Međutim, bebi plivanje je i najosetljiviji deo plivanja. Ukoliko u samom startu se naprave ”greške” u vodi, u očima roditelja i bebe, strah će proraditi.

Treće. Bebi plivanje je veština koliko god to pretenciozno zvučalo, za razliku od čistog druženja roditelja sa bebom u vodi. To je posebno dizajniran program, sa ciljevima za svaki čas ponaosob, kako bi došli do konačnog cilja, opuštene bebe, koja ima respekt ka vodenom okruženju, ali ga se ne plaši i u njemu uživa. Zna da zadrži dah u trenutku zarona i ima razvijene veštine kretanja u vodenom okruženju, kroz mnoge poznate ''vodene poligone'' i prepreke. Zna da koristi plutajuće rekvizite za učenje plivanja, kako bi se lakše kretala kroz vodu i usvojila pravilan položaj tela u vodi…

Četvrto. Bebi plivanje je takođe učenje ''plivanja'' uz pesmu i igru, za razliku od čistog druženja roditelja sa bebom u vodi. Svaka pesma koja se uči i uz koju se igra i peva u vodi na času, ima za cilj da nauči posebne elemente i veštine beba u vodi. Na taj način uz prijatne emocije bebe žele da uče i usvajaju nove veštine koje ostaju u prijatnom sećanju i ne zaboravljaju se tako brzo. Bebe uz samu poznatu melodiju i osmeh kreću se zajedno sa roditeljima kroz vodu i bez otpora ispunjavaju „zadatke“. Mnoge pokrete i same elemente koje nisu u mogućnosti da izvode na suvom, jer još uvek nisu motorički dovoljno zrele, bebe izvode po prvi put u vodi.

Peto. Bebi plivanje nije program preživljavanja i spašavanja u vodi! Kada ovo kažem, mislim na agresivne metode učenja dece kroz stresno iskustvo da se samospašavaju od utapanja, tako što ih svesno stavljamo u situaciju utapanja koja može da se desi, ali ne smemo da zaboravimo da mi ne želimo da se to dogodi našem detetu! Pa onda zašto prisiljavamo bebu i stavljamo je u tako stresne životne situacije tako rano. Da bi je naučili da se spase!? Da li mislte da ćemo na taj način omogućiti detetu da zavoli vodeno okruženje!?

Na bebi plivanju takođe učimo pravila ponašanja na bazenu i šta sve može da se desi ukoliko ih ne poštujemo. Učimo ih da ne prilaze bazenu bliže od bezbedne distance kada su sami. Učimo ih da zavole vodu i u isto vreme poštuju od malih nogu.

Ukoliko u vašem okruženju nema adekvatnog insturktora za bebi plivanje, niti postoji škola bebi plivanja u blizini, to nije razlog da se ne družite u vodi sa bebom kada god za to imate priliku. Ono što je najvažnije je da roditelji i beba ostanu u kontaktu sa vodom zajedno što duže, jer na taj način razvijaju pozitivne emocije, čak i kroz programe druženja roditelj – beba u vodi.

コメント


Najčitaniji tekstovi