24091977
top of page

AbeCeda (Azbuka) bebi plivanja: Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?


Od kada sam se upustio u priču bebi plivanja, i kada sam imao mogućnost da radim sa velikim brojem beba, aposebno od kada su na svet stigla moja deca, dodatno sam se uverio da bebe uživaju u bazenu dok plivaju. Decakoja na plivanje idu još kao bebe, ne samo da će imati jači imunitet i bolji tonus mišića, već će imati bolji san, motorika će im biti znatno razvijenija. Sa svojim klincima sam upražnjavao bebi plivanje dva puta nedeljno, a i danas je tako. Bitno je da su u vodi, igraju se, da su opušteni.


Na nama roditeljima je da li ćemo i kako da iskoristimo, ono što nam je dato.

Najčešća pitanja o bebi plivanju:


Kada je optimalno početi sa bebi plivanjem? Iz mog iskustva, već sa šest meseci možete ući u bazen sa bebom uz nadzor stručnog lica. Mada za one strastvene ljubitelje vode, kao što sam ja i moja deca, postoji mogućnost i sa četiri meseca da «uskoče» u bazen. Tako su bar moja deca. To je stvarno individualno, i zavisi od deteta do deteta. Isto kao što neko prohoda sa sedam meseci, neko sa devet, a neko tek sa trinaest. Međutim, u uzrastu od šest meseci, bebe su zainteresovane za različita okružuja i aktivnosti, imaju dobru kontrolu vrata i roditelji mogu prijatno plivati sa svojim bebama.

Da li je potrebna potvrda lekara za bebi plivanje? Da. Zato, što na taj način instruktor ima uvid da se beba razvija adekvatno svom uzrastu i da može da uživa u vodi. Ukoliko postoji neki «problem» bez obzira da li je to fizički, mentalni ili se tiče bebine kože, lekar će u izveštaju to navesti i dati preporuku za bebi plivanjem. Na taj način će se svakoj bebi u vodi pristupiti na adekvatan način. Svaka beba je jedinstvena, napreduje svojim tempom, tako da se nemojte upoređivati sa drugim roditeljima i njihovim bebama u vodi, već se fokusirajte da zadovoljite specifičnosti i potrebe vašeg deteta.


„Plivački“ je svako dete sposobno da prisustvuje i pohađa bebi plivanje, jedino je onemogućeno prisustvo časovima onoj deci koja imaju trenutno neku infektivnu bolest koja će ostaviti trag u vodi, što znači rizik i ugrožavanje druge zdrave dece koja su sa njima u vodi.

Koliko traje adaptacija bebe? Važno je da dete dobrovoljno uđe u bazen. Kod prvih upoznavanja bebe sa vodom u bazenu, plivanjem, naglasak uvek treba da bude na prijatnoj zabavi roditelja sa njihovim bebama, sa napomenom da bebe ne budu nikada primorane da urade bilo šta protiv njihove želje i volje. Detetova prirodna sredina preporođaja je upravo voda, i bebi plivanje je samo način i put da vaše dete može da nastavi da uživa u ovom prijatnomokruženju.

Da li bebu mogu da dojim pre časa ili posle plivanja? Bebu je moguće podojiti, bilo kada i bilo gde i u toku časa. Međtuim, preporučljivo je da beba ne sisa baš neposredno pre časa, zbog aktivnih pokreta u vodi i eventualnog bebinog bljuckanja. Ukoliko tempirate da sisa sat vremena pre časa, biće sigurno mirnija i vi opušteniji. Bebe koje su od malena u vodi, plivaju zajedno sa mamom i tatom neće praviti problem kada dođe vreme obroka. Neće mrljaviti, niti mamama spavati dok ih doje. Moja deca, kada su krenula sa čvrstom hranom, posle plivanja nisu bila izbirljiva, a nisu ni sada. Naravno, nakon plivanja uvek će imati potrebu za više tečnosti. Molim vas dajte im vodu, a ne neki obojeni sok.

Da li će moje dete da nauči da pliva na bebi plivanju? Neće naučiti kraul niti delfin! Bebe nemaju dobre motoričkesposobnosti da obavljaju odgovarajuće pokrete za plivanje slobodnom tehnikom do njihove četvrte godine života. Međutim, bebe mogu da budu nezavisno mobilne u vodi mnogo pre ovog doba. Umesto da koriste tradicionalne načine plivanja i tehnike, bebe koriste primitivne – instinktivne pokrete da se pokrenu kroz vodu. Njihovi pokreti, dok su još mali, u vodi podsećaju na delfine kako se migolje i kreću ispod površine vode. Dakle, šta je ono što predstavlja ‘’plivanje’’ deteta u najranijem dobu? Pre svega, radost kretanja i aktivnog igranja u vodi, kupanje u grupi sa drugim mamama i tatama sa decom, a sve u okruženju koje je stvoreno i prilagođeno za potpuno uživanje i zadovoljstvo malih „plivača“.

Šta dete od dve godine može da radi u vodi? Zavisi od deteta do deteta ali i od niza faktora. Za početak je bitno da li ste da bebom od najranijih dana u vodi i koliko često. Ukoliko ste minimum jednom nedeljno u vodi sa svojim mališanima, a kasnije i do dva puta moguće je sve. Iz mog iskustva u bebi plivanju, deca uzrasta dve do tri godine mogu sama neustrašivo da skaču u vodu, da se kreću podvodno, okreću se i plivaju samostalno kraj ivice bazena, dohvate rekvizit sa dna uz nadzor stručnog lica. Kroz zrelost i radoznalost dece, postepeno se povećava nivo kretanja u vodi i deca postepeno postaju nezavisna. Bebi plivatnje je prilika da se obogati dečji svet i zavoli voda kroz igru.

Da li aktivnosti u vodi ubrzavaju mentalni i motorički razvoj deteta? Na osnovu saradnje i istraživanja lekara potvrđeno je mišljenje da plivanje razvija kretanje i intelektualni potencijal deteta. Ali ne radi se samo o ubrzanju razvoja, već i o razvijanju onih sposobnosti koje nisu samo pogodne za plivanje, već su korisne za svakodnevni život ‘’na suvom’’ i utiču da se razviju mnoge druge sposobnosti koje dete neće uspeti bez vode.

Šta ako se bebe zagrcnu, nagutaju vode? Naravno da vam nije sve jedno kada se vaše dete zagrcne, prošao sam to mnogo puta i sa svojim i drugim bebama, ali kratkotrajni zaroni pri kojima ih učimo ili podsećamo da zadrže dah, ne mogu naškoditi vašoj bebi, samo će im pomoći na putu ka učenju veštine za ceo život, koja ih može spasiti jednog dana… Zato ne brinite i zapamtite koliko ste vi opušteni u vodi, toliko će biti i vaša beba. Verujte mi sve osete, vaše pokrete, vaš stisak i držanje, položaj i stav vašeg tela, boju glasa…baš sve.

Sa kim beba treba da uđe u bazen? Sa roditeljima naravno, ali uvek su dobrodošle i babe i dede, kao i tetke, ujne ili neki drugi član porodice da malo zamene roditelje. Kod blizanaca je potrebna podrška dva člana porodice.


Od čega se sastoje časovi bebi plivanja? Najbolji časovi bebi plivanja su oni koji su puni jednostavnih aktivnosti prilagođenih bebama, prepuni pesme i igre, sa nežnim zaronima jako pažljivo dizajnirani. Pesme i rime pružaju nežnu stimulaciju i one su najefikasniji način da komuniciraju sa vašom bebom. Ponavljanja su zabavna, umirujuća i promovišu učenje, za bebe i njihove roditelje.

Šta je potrebno da ponesete na časove bebi plivanja?

Za početak potrebno vam je dobro raspoloženje, ali i za bebu vodootporne pelene, dok za roditelje kupaći u kom se dobro osećaju (nije bitno da li mama ima jednodelni ili dvodelni) i sve ostalo kao kada se spremate za bazen. Nisu vam potrebne naočare za plivanje ni za vas, niti za bebu.


Ko može da drži časove bebi plivanja? Časove može da drže obučeni i sertifikovani instruktori za oblast bebi plivanja i plivanja za decu. Za Vas je najvažnije da dobijete informacije o stručnosti instruktora, jer samo instruktor sa dugogodišnjim radom i praksom može da dovede do sofisticirane organizacije časa, da ima odgovarajuću i brzu komunikaciju, i da je u stanju da ispravi «greške» i motiviše decu da rade i plivaju! Takođe, bitan faktor koji ukazuje na zadovoljstvo dece u bazenu je i način kako instruktor vodi čas i kako komunicira sa decom.

Da li bazen treba da bude prilagođen bebama? Važno je, da prilikom uvođenja beba u vodu, to bude postepeno i u kontrolisanom okruženju. Bebe ne smeju biti izložene suncu, a voda mora biti prijatno topla (minimum 30 stepeni Celzijusa), da obezbedi bebi odgovarajuću i prijatnu sredinu da nauči da pliva. Ukoliko je bebi hladno u vodi, nemojte je forsirati. Sačekajte neki drugi momenat, jer je prvi utisak najbitniji.

Čistoća bazena: Nema garancije higijene ako joj se ne posveti posebna pažnja. PH vrednost vode u bazenupotrebno je da bude između 7,5 - 7,8, dok nivo hlora između 0,1 – 0,3 pml. Okolina bazena treba da bude takođe prilagođena za roditelje sa bebama i malom decom. Takođe i roditelji potrebno je da se pridržavaju u skladu sa zdravstvenim (higijenskim) i bezbednosnim principima ponašanja na bazenu, jer na taj način i sami doprinose čistoći i redu.

Opustite i plivate sa vašom bebom, ali pre svega zabavite se i uživajte zajedno! Zašto? Zato što je aktivno kretanje je važno za dete od najranijeg uzrasta, a pogotovo ako je u vezi sa prirodnim pokretima u vodenoj sredini. Bebi plivanje donosi i izuzetne emocije, zajedničke treutke roditelja i beba koji su neponovljivi, pokrete koji razvijaju mentalnu sposobnost, psihološke osobine i kretanje.


Kad uključite vodu u život beba, onda roditeljska svakodnevica ima malo drugačiju perspektivu. Probajte i uživajte sa bebama u vodi.

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page