24091977 Zašto je leto je pravo vreme da deca nauče da plivaju?
top of page

Zašto je leto je pravo vreme da deca nauče da plivaju?


Idelano vreme da vaše dete nauči da pliva je onda kada je spremno, bez obzira na godišnje doba. Međutim, praksa je pokazala da je leto uvek nekako opuštenije za prvi susret sa vodom. Iz mog iskustva, ovo su samo neki od letnjih razloga zašto dete da upišete tokom letnjeg raspusta u školu plivanja.

Tri ”vrela” razloga zašto je leto pravi momenat da dete nauči da pliva:

1. Rashlađivanje bez straha: Bez obzira što plivanje osvežava dečiji organizam u svakom smislu, roditelji često zimi odustaju da decu upišu na plivanje. Kažu da se deca više smrzavaju nego što plivaju, često razbole. Ima tu istine. Zato je leto veći saveznik za neplivače, početnike. Voda je znanto prijatnija, kao i temperatura vazduha, tako da mališani uživaju i igraju se dok uče da plivaju. Sa druge strane mame će manje brinuti da li će i kako osušiti šmizlinu dugu kosu. Leto će učinit svoje. Plivanjem tokom leta dete će ojačati imunitet, i biti spremnije da dočeka i hladne dane.

2. Energija na nivou: Kako i gde kanalisati dečiju aktivnost tokom vrelih letnjih dana, a da ne ”izgore”? U vodi naravno. Plivanje je siguran i zdrav način da deci višak energije usmerite tokom vrućine. Verujte, u bazenu dok uče da plivaju deca će tokom leta naučiti i kako se bezbedno skače i roni. Energija će im biti obnovljena ali na pravi način. Pored toga, biće ispunjenija, a imaće i kvalitetniji san. Podsticanje dece da plivaju ne samo tokom leta pomoći će im da razviju zdrave navike, i svoj stil života već od najranijeg životnog doba.

3. Opuštenost i zabava veća: Među decom je nekako sve više zastupljena zabava, letnji rođendani na bazenima i to od najranijih uzrasta. Leto je, vruće je i deca treba da se dobro zabave. Ali vi vašeg prvenca niste pustili na celodnevno letnje druženje kod drugara koji ima bazen. Niste se usudili jer još ne zna dobro da pliva bez mišića i uz vaše prisustvo. Ispravno, ali dokle tako. Zato je ovo leto pravi momenat da vaše dete nauči da pliva, održava se u vodi, a da ne koristi pomagala. Kako bi vi bili opušteniji, a dete sigurnije i srećnije upišite ga u letnju školu plivanja odmah.

Plivanje nije samo zabava tokom letnjih meseci, već je važna životna veština koju svako dete treba da savlada.

Ukoliko vaše dete već zna da pliva. Leto je i tada idelano za učenje novih veština u vodi, usavršavanje postojećih:

  • Bezbednost u vodi: Tokom leta deca provode mnogo više vremena napolju, čest pored otvorene vode (reka, jezera, bazena, mora)... Bez obzira da li vaše dete već zna da pliva, pitanje je da li zna šta i kako treba da se ponaša u kriznim situacijama u i oko vode, i na koji način da ostane sigurno? Utapanje, davljenje u vodi, uglavnom dolazi veoma tiho, a odnosi ono što nam je drago veoma brzo.

Kroz program ”bezbednost u i oko vode” deca plivači mogu da nauče: napredne lične i spasilačke veštine kroz igru, uključujući okretanje u stranu, okretanje na i u vodi, održavanje plovnosti sa i bez pomagala i ponašanje nakon skoka ili pada u vodu. Svaki profesionalniji plivački klub ima ovakvu vrstu edukacije za svoje plivače. Zato, raspitajte se da li vaš klub ima obuku bezbednost u vodi za ovo leto, ako da, odmah upišite dete.

  • Letnji plivački kampovi: Bez obzira što je školsko zvono konačno oglasilo početakletnjeg raspusta, za roditelje tokom leta nema predaha. Jeste da je olakšanje jer nema domaćih, pakovanje užine, taksiranja i sl. Ali... Kada se deca opuste, naspavaju od školskih obaveza, i kada im već postanu dosadni postojeći sadržaji, čim otvore oči pitaju: Šta ćemo danas da radimo? E, tada ih upišite u letnji kamp plivanja. Bez obzira da li je u vašem kraju grada ili je na novoj destinaciji, pa čak i van grada.

Zašto? Zato što će na tom plivačkom kampu kroz intezivne treninge dete unaprediti određenje tehnike plivanja, ali će i lakše usvojiti neke nove veštine koje su bitne za aktivnosti u vodi i oko nje. Naravno, u interakciji sa svojim vršnjacima dok plivaju dete će poboljšati svoje socijalne veštine, koje uvek nose neke emocije. Vi kao roditelj bićete sigurni da vam dete provodi kvalitetno letnji raspust. Naravno ukoliko je to želja samo vas kao roditelja, tada nema ništa od plivanja, bačene pare i vreme. Zato, poštujte dečiji izbor i tokom letnjeg raspusta.

Da li je vaše dete naučilo da pliva ovog leta?

Ukoliko nije, upišite ga već danas u letnju školu plivanja.

Uživaće.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page