24091977 Blog gost: Andrea Basaraba
top of page

Blog gost: Andrea Basaraba


Deo je reprezentacije Srbije još od 2007. godine i bivši je rekorder Srbije kraul tehnike na srednjim i dugim distancama, 200m mešovito i još uvek aktuelna rekorderka na 200m leđno. Takmičila se 2010. godine na Evropskom prvenstvu za juniore gde je bila šesta na 200m leđno, a takođe je i 2010. godine plivala u finalu na Mediteranskim igrama. Ona se zove Andrea Basaraba. Završila je prava na Jejlu.


Kao blog gost za Swimming Dad Andrea nam objašnjava čemu nas plivanje kao sport uči i kako može da nam pomogne u životu!

Koju lekciju te je plivanje “naučilo”, kada bi te pitao budući plivač?

Plivanje me je od malena naučilo važnosti discipline i istrajnosti. Mislim da to inače ne bih tako mlada naučila i pokušala sam da taj stav koji sam kroz plivanje izgradila zadržim i prenesem i na karijeru van plivanja.

Koja je to “plivačka vrlina” koju i danas primenjuješ, kada si van bazena?

Život van bazena u mnogome podseća na plivanje. Ako spustiš glavu i naporno radiš – i usput imaš malo sreće – rezultati neće izostati.


Još jedna lekcija koju sam naučila kroz plivanje je važnost postavljanja ciljeva. Imati jasan cilj u bazenu je veoma važno kako biste odredili vreme i rad u praksi. Veći deo života je značajno manje matematički ili precizno određen, dok je postavljanje ciljeva meni bilo važno i tada kao što je i sada. To mi drži fokus i motivaciju.


Mislim da mnogi plivači koriste snagu, strast i posvećenost koju imaju u bazenu i za ostale poslove koje obavljaju van bazena. Ovo nas čini posebnim.

Šta sve možeš u životu da radiš kada znaš da “plivaš”?

Mislim da ne postoji nijedna oblast u kojoj stavovi i navike koje su neophodne za postizanje ciljeva u bazenu nisu vrednovani. Mislim da je za nas plivače najveći izazov da nađemo neku drugu strast van bazena. Ali kada se to ipak desi, primena uspešnih lekcija koje smo savladali u bazenu u nekoj drugoj oblasti nam pomaže da napredujemo u svakom polju!


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page