24091977 Blog gost: Vuk Čelić
top of page

Blog gost: Vuk Čelić


Imao je pet godina kada sam čuo njegovo ime. Učio je da pliva sa još tridesetoro dece u grupi PK Novi Sad (Srbija). Danas je deo plivačkog tima Srbije koji putuje na Olimpijske igre u Tokio 2020. Njegovo ime je Vuk Čelić. Dugoprugaš na 800 i 1500m, trenutno plivač PK Vojvodina.

Za Swimming Dad kao #Blog gost Vuk Čelić, iz svog iskustva objašnjava, da li je hladna voda prepreka do uspeha? Da li je rešenje odlagati plivanje zarad hladne vode? Kao i štada rade roditelji u situacijama: Moje dete želi da pliva, ali se u vodi smrzava!

Da li više voliš da plivaš u hladnijoj ili toplijoj vodi? Koja je to optimalna temperatura za takmičare, a koja za one koji tek uče da plivaju?

Lično volim više u hladnijoj vodi da plivam, zato što me osvežava i više mi prija u odnosu na toplu vodu koja me zamara. Po meni, optimalna temperatura vode za takmičare je 25-26 stepeni, dok je za decu koja uče tek da plivaju oko 29-30 stepeni.

Šta da rade roditelji u situacijama: Moje dete želi da pliva, ali se u vodi smrzav! Da li je rešenje odlagati plivanje zarad hladne vode?

Roditelji bi trebali da prate ponašanje deteta i da mu budu najveća podrška! Svako dete samo pokaže da li mu hladna voda samo kratkotrajno ili dugotrajno smeta. Smatram da ne bi trebalo odlagati plivanje zbog hladne vode s obzirom da je to faktor na koji ne možemo da utičemo, a organizam se privikava u određenom vremenskom periodu.

Koliko dete optimalno treba da bude u vodi, a da mu prija, da se ne smrzava dok uči da pliva?

Mišljenja sam da je boravak u vodi od 15 do 20 minuta za dete jednostavniji od konstantnog izlaženja iz vode. Posto se telo zagreva i privikava na uslove, stalno izlaženje iz bazena bi samo moglo da pogorša situaciju i da detetu bude još hladnije.

Da li imaš neki “tajni” recept da se dete ugreje ili jednostavno treba da stisne zube, da pliva i očvrsne?

Nemam tajni recept. Kad mi je hladno stisnem zube i plivam jače kako bih se ugrejao.

Da li je poželjno da deca treniraju plivanje i tokom hladnijih dana (zimi)?

Poželjno je svakako da se trenira i tokom hladnijih dana. Bitan je kontinuitet u radu i "seckanje" treninga će samo otežati povratak u vodu. Uz dobro sušenje kose, kape i jakne ni sneg ne predstavlja problem.

Mama, plivam i smrzavam se - pročitajte više ovde!



Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page