24091977 Da li je bebi plivanje pomodarstvo modernog roditeljstva?
top of page

Da li je bebi plivanje pomodarstvo modernog roditeljstva?


Stigla beba. Upoznaje ona nas, upoznjemo i mi nju. Nespavanje, gomila ukakanih pelena, svlači presvlači po ceo dan… Nismo se još ni dovoljno naspavali, uskladili dnevnu, noćnu rutinu, a neke mame već pričaju o bebi plivanju! Da li je realno?

Da li je realno da neko stvarno razmišlja da “uskoči” u bazen sa bebom? Da li je bebi plivanje pomodarstvo modernog roditeljstva ili potreba koja je blagodet za mamu, tatu i bebu? Da li smo sve više roditelji “fenseri”, ukoliko želimo detetu da pružimo zdrav način odrastanja od rođenja? Možda sam i ja za nekog “fenser” pošto su moja deca od četvrtog meseca u vodi.

Hajde da pogeldamo stvari iz malo drugačije perspektive, pa tek onda da lepimo “etikete” roditeljima, donosimo zaključke i procenjujemo da li je bebi plivanje pomodarstvo ili blagodet modernog doba koje roditelji mogu da priušte svom detetu!

Stavite se u situaciju bebe koja po ceo dan leži. Okrećemo je malo levo, malo desno. Dobro dobro, onda je uzmemo malo u ruke i ljuljuškamo, onda je ponovo stavimo da leži u kolica i tako iz dana u dan... Sad ćete reći i šta tu ima loše. To je bebeći život da jede, spava, raste. Dobro, dobro, slažem se. Ali zamislite da u tih 24 časa bebećeg života: iz kreveta u ruke, iz kreveta u kolica, iz kreveta u ogradicu sa igračkama, iz kreveta u nosiljku, bebi i vama unesete malo dnevne čarolije. Kako vam to zvuči? Da li je to pomodarstvo modernog roditeljstva?

Stavite se sada u situaciju bebe koja uživa u vodi. Da, da ne okreće se više po krevetu sa jedne na drugu stranu, ne ograničavamo je nisačim. Bebe se u vodi mnogo lakše kreću, slobodnije su. Nemate razloga da brinete da će se povrediti, udariti. Njihovi mišići se grče i opružaju, ekstremiteti i zglobovi slobodno kreću, bez velikog otpora, jedini otpor pričinjava voda koja može samo da pomogne njihovom malom telu. Jeste da treba dva puta nedeljno da izađete iz zone roditeljskog “konfora” i odete na bazen, ali verujte posle prvog plivanja sa vašom bebom, siguran sam da ćete doći i sledeći put na bazen. Jer nećete znati ko je više uživao, vi ili vaša beba!

Koju bi sada situaciju izabrali: vaša beba leži ili vaša beba leži, ali i uživa dok pliva?

Za oba deteta izabrao sam ovu drugu situaciju da beba pliva i uživa. I ponovo bih bez dileme uradio isto i da dođe još jedna beba. Zašto? Zato što ne postoji bolji vid aktivnosti za bebu, od kvalitetno provedenog vremena u vodenoj sredini. Na taj način smo dobili i beba i ja kao roditelj, “dva u jedan”, zajedničko zdravo korisno provedeno vreme.

Sada kada je sagledana situacija bebi plivanja iz drugog ugla, uvek će biti onih koji će reći: Kako su roditelji živeli ranije i bez bebi plivanja i svih tih trendova koji pristižu? Živeli su isto kao što su živeli i bez mobilnih telefona, video igrica… Živeli su!

Niste pomodari vremena ukoliko odvedete bebu na bazen. Niste upali u “zamku” modernog roditeljstva ukoliko želite da pružite deci zdrav način odrastanja. Na vama je samo da filtrirate sve što vam moderno roditeljstvo pruža.

Ako se odlučite za bebi plivanje, uživajte u tim trenucima, neponovljivi su!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page