24091977 Uloga roditelja u plivanju
top of page

Uloga roditelja u plivanju

Svako dete treba da nauči da pliva, ali prevashodno da uživa, igra se, bude zadovoljno i opušteno u vodi i oko nje. Zato je bitno da trener i roditelj budu partneri, i da svako zna svoju ulogu.

Ovo nije lekcija o roditeljstvu, već priča iz mog iskustva, kako vi kao roditelj možete da pomognete vašem detetu da što lakše nauči da pliva.

Zato je veoma važna i vaša uloga u plivanju.

Kako?

Pričajte što više: Naša uloga nije da budemo njihove senke i uhodimo ih šta rade i kako se ponašaju u vodi i oko nje. Međutim, na nama roditeljima je da sa njima pričamo o najgorim mogućim situacijama – da ih edukujemo. Naravno pored toga što već znaju da plivaju. Velika greška je roditelja što misle da kada stave detetu gumu ili mišiće, mogu da se opuste. Nema opuštanja kada je dete koje zna da pliva u vodi, a kamoli ne plivač kraj bazena. Ne treba sada da paničite, niti da izigravate žandara kraj bazena, ali treba da budete svesni šta sve može da se i vama desi, a ne nekom iz novina. Zato deci pričajte, pričajte, verujem i znam da će se zadržati u tim malim pametnim glavicama.

Kreirajte sigurno okruženje: Napravite uvek opušten ambijent da bi deci bilo što komfornije u vodi i oko nje... Naravno, najvažnije od svega je da vi kao roditelj budete opušteni, strpljivi prema detetu kojem trenutno možda nije baš prijatno u vodi. Ukoliko imate strah od vode nemojte ga prenositi na dete, na taj način možete da mu uskratite šansu da pliva i uživa. Tek kada je vašem detetu udobno dok je u vodi, onda možete da razmišljate o početku učenja plivanja. I verujte kada jednom počnete zajedno, plivanje ostaje ljubav za ceo život!

Ostanite roditelj i kraj bazena: Znam da svaki roditelj, polazim od sebe, želi najbolje svom detetu. Ali... Postoje granice gde roditelj ostaje roditelj, sedi na klupi, uživa, sluša, gleda, može slobodno da navija ili ”gricka nokte”. Nikako da dobacuje za vreme treninge i još «trenira» trenera, dete.

Od kada sam roditelj, a istovremeno sam i trener, stvarno mi je teško da zamislim da svoju decu «forsiram» i očekujem da budu plivači, zato što sam to ja bio ili zato što bih želeo, ili zato što se time ja bavim. Deca treba da se igraju, i kroz igru da nauče osnovne tehnike plivanja. Poenta treninga je da savlada plivanje, nauči nešto novo, kao i prilike za druženje i stvaranje prijateljstava, možda za ceo život.

Motivišite ih da plivaju, a ne da odustaju: Verujem da svi mi, roditelji, učimo decu da nisu ništa manje vredna ukoliko ne osvoje neki plemeniti metal. Da ih motivišemo da plivaju, i kada je “teško”, jer na taj način ih učimo da ne odustaju u bazenu, a i van njega. Pustite ih neka se zabave dok plivaju. Od nas roditelja se očekuje da ih motivišemo, i gromoglasno podržimo kada zatreba.

Plivanje decu uči životu, da budu uporni, vredni i istrajni, da se bore kada je teško, da uživaju u pobedi i lepim stvarima, da prihvate poraz, da budu zdrava… Dragi roditelji plivanje je vaš najbolji partner u vaspitanju i odrastanju dece u zdrave, dobre i vredne ljude.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page