24091977 Zašto su plivanje i crtanje bitni za pravilan razvoj dece?
top of page

Zašto su plivanje i crtanje bitni za pravilan razvoj dece?


Crtanje i plivanje imaju značajnu ulogu u terapiji kod dece. Kao što papir «trpi» sve, tako i voda leči. Olovka i plivanje često pomažu da se dete izrazi na način koji mu odgovara, bez pritiska okoline u svakom smislu. Na prvom mestu ih opušta. Zamislite da deca, uzrasta od tri do sedam godina, pre svakog skoka u vodu nacrtaju nešto, a zatim plivaju i kada završe sa časom ponovo nešto docrtaju. Pitam se koju bi poruku slali njihovi crteži?

U radu sa decom, moj papir za crtanje je bazen, a olovka svaki njihov zaveslaj. Na taj način uspeli smo zajedno da «nacrtamo» pregršt veselih, razigranih i radosnih slika!

Od kada su moja deca pokazala interesovanje ka crtanju, papir i bojice nosimo svuda, čak i na bazen. Neverovatno je šta dečije oko zapaža i na koji način se izražava u tom uzrastu. Uključim se u njihov svet stvaralaštva, ali ne smetam. Posmatrajući ih primetio sam dosta sličnosti između crtanja u ranom uzrastu i učenja plivanja, koje doprinose pravilnom razvoju deteta.

Crtanje i plivanje daju višestruki značaj za pravilan razvoj dece (uzrasta od 3 do 7 godina):

  • Plivanje i crtanje pripremaju decu na velike korake: Plivanjem deca od rođenja pripremaju stopala za prohodavanje, telo za pravilan pokret i motoriku, dok crtanjem od najranijeg uzrasta deca pripremaju šaku za pisanje. Upravo šaka je veoma bitna i za sam osećaj vode prilikom plivanja. Taj razvoj senzomotorike kod oba obostrano je koristan.

  • Upoznaju svet kroz igru: Kroz igru plivanje dete uči da razlikuje duboko i plitko, blizu i daleko, ali i koliko ima žutih patkica na ivici bazena. Slično je i sa crtanjem. Dete koje crta od malena, zna da prepozna različite veličine predmeta, upoznaje i usvaja boje mnogo brže.

  • Deca su motorički sposobnija, imaju bolju koordinaciju kroz igru plivanja i crtanja, a to je u direktnoj vezi sa razvojem inteligencije. Nauka ističe da deca koja plivaju od svoje treće godine brže se razvijaju od svojih vršnjaka, lakše se snalaze u školi: postižu brži kognitivni, fizički i razvoj jezika, više su fokusirana tj. imaju bolju pažnju.

  • Precizniji pokreti: Kontinuiranim plivanjem i crtanjem u ranom uzrastu, određeni pokreti postaju precizniji. Put od crtanja do pisanja sastoji se od mnogobrojnih crtica, tačkica, linija najrazličitijih oblika.Tako je i u plivanju. Da bi došli do momenta kada će dete da zapliva, za početak potrebno je da “poveže” sve crtice i tačkice u jedan vodeni skup: da oseti vodu, nauči kako da diše i održava se na površini. Primera radi sve vežbe koje se prvo posebno i odvojeno rade za održavanje na vodi, zatim rad nogu, pa zaveslaja, na kraju se povezuju u jednu plivačku tehniku i vežbom dovodi do savršenstva i brzine.

  • Sloboda izražavanja: Voda i list papira deci daju dodatnu šansu da se izraze, budu kreativniji. Deca koja crtaju i plivaju motivisanija su od drugih, kreativnija u mišljenju i izražavanju. Ono što je bitno, a stručnjaci ističu kod crteža, a ujedno i kod plivanja, to je da roditelji treba da puste decu sama da se izraze kako na papiru, tako i u vodi. Nemojte biti njihov instruktor gde da povuku pravu, a gde krivu liniju, niti da li prvo da plivaju prsno, a zatim kraul, kao i da li je baš na ovaj način ispravno da uskoče u vodu. Vi ste roditelj, ne njihov instruktor plivanja, niti nastavnik likovnog.

Da li ste probali sa decom da sedite i crtate kraj bazena?

Kada budete imali vremena, probajte. Opustićete se i vi i dete, a verujem da ćete i nešto novo naučiti o svom mališanu. Kada završite crtanje, uskočite u bazen i zajedno plivajte, igrajte se u vodi.Jer, pored toga što plivanje i crtanje pripremaju decu na život, od početka im sigurno jačaju karakter, pomažu da budu samodisciplinovanija, emotivno stabilnija i zrelija, kad za to dođe vreme.

Crtež kreiran kraj bazena sačuvajte, i pogledajte ga za deset godina.

U međuvremenu plivajte i crtajte sa decom, jer je to stvar stava, ne umeća!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page