24091977
top of page

Plivanje na planini, pauza do mora


Od kada putujem na more sa decom kolima, uvek isplaniram unapred gde ćemo praviti pauzu. Makar i na kratko, da olakšam i njima i sebi put do mora. Ne ne, ne pravim pauzu u restoranu kraj puta, niti na odmaralištu u blizini, to nisam radio ni kada sam bio solo. Kada već pravim pauzu gledam da to bude kvalitetni predah i osveženje za sve. Prvo što uradim je da pronađem koja je to planina na putu do mora ili etno selo u podnožju planinskog centra. Zatim kada pronađem ono što mi je prisutpačno vremenu koje imam za pauzu, tražim bazen.

Zašto da izaberete planinu i plivanje za pauzu na putu do mora, umesto restorana?

Idelana kombinacija za pauzu do mora je planina i bazen. Zašto? Zato što će vam se na toj nadmorskoj visini uz plivanje i boravak u bazenu, za kratko vreme ubrzati cirkulacija, regenerisati organizam, obogatitit sive ćelije, bićete odmorniji i svežiji vozač i gužve vam neće toliko smetati.

Bićete svežiji: Bez obzira da li pravite pauzu do mora od sat dva, ili pola dana, bazen i plivanje će celu porodicu osvežiti za dalju avanturu. Ukoliko vam i nije do plivanja, uvek se možete opustiti uz neki od spa sadržaja, dok se drugi roditelj za to vreme igra, pliva sa decom u bazenu. Naravno, posle obrnite uloge. Kada budete seli za volan, bićete odmorniji, a deca mirnija sve do krajnjeg odredišta.

Plivanje na visini opušta: Pre nego što napravite pauzu na planini, pronađite bazen koji ima sadržaje kako unutra, tako i na otvorenom. Bez obzira da li je trenutno, magla i možda čak 10C, vama to neće ni malo smetati kada ste u bazenu i plivate sa decom. Otvoren bazen sa toplom vodom od 32C na planini je blagodet koju treba da priuštite sebi i celoj porodici, posebno ako ste sinoć do kasno radili, a zorom odmah krenuli na put. Predahnite i plivajte makar i sat vremena, jer osećaj gde pogled puca na brda, planine kroz vodu koja isparava dok se kupate je fenomenalan. Videćete deca će uživati, a vi napuniti baterije za preostali put do mora.

Imaćete dodatnu energiju: Planinski vazduh jednostavno regeneriše telo, um, krvotok. Zato se često i čuju preporuke pedijatara da decu vodimo i na planinu, kako bi im imunitet bio jači. Znam, znam da je za to potrebno boraviti minimum sedam dana na planili, ali kada već nemate vreme kao saveznika zbog ograničenih slobodnih dana, priuštite deci makar i tokom pauze do mora. Svakako je zdravije i lepše plivati na planini nego sedeti u restoranu na putu do mora. Na taj način pružićete svom organizmu i deci dodatnu energiju, koju morski vazduh i plivanje u moru nemaju...

Popravlja raspoloženje: Koliko puta ste se samo iznervirali tokom vožnje i u saobraćaju, pogotovo letnje gužve. Stručnjaci kažu da nakon 20-ak minuta plivanja, telo počinje da luči endorfin tj. hormon sreće, tako da će vam plivanje popraviti raspoloženje i pružiće vam utisak rasterećenja. I eto vam recept za dobar odmor i predah do mora. Plivanje na planini u društvu vaših najdražih, samo će doprineti da se osećate srećnije i posebno, jer ipak ste na godišnjem odmoru.

Planina je čarobna leti u svakom smislu.

Napravite pauzu na putu do mora.

Izaberite plivanje umesto restorana.

Ima li išta bolje nego u toku letnje vrućine i stresnog puta do mora uneti svežinu planinske čarolije sa bazena!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page