24091977 Razgovori kraj bazena: Deca pitaju...
top of page

Razgovori kraj bazena: Deca pitaju...


Verujem da svaki roditelj tokom dana, odgovara na bezbroj pitanja... Taj sam i ja. Hiljadu pitanja, očekuje se hiljadu odgovora... Nije baš tako. Iskren da budem često ih ostavim u tišini bez odgovora baš tog trenutka, jer sam zatečen pitanjem deteta od 3.5 godine. Sa druge strane volim i ja njih da «rešetam», da čujem kako razmišljaju, tj koje stvari zapažaju, tako dosta toga naučim novog.

Tokom dve decenije rada sa decom najraznovrsnijeg uzrasta, «malim i velikim» plivačima, primenjujem recept «naše tajne sa ivice bazena». Pre časa, često volim da sednem sa njima na ivicu bazena, i da diskutujemo o «bitnim» temama, kako bi sve «nevažne» stvari izbacili iz glave i opušteno plivali. Tu saznam svašta: kako je u vrtiću, školi, ko je koga počupao, poljubio, šta je mama rekla tati, šta je tata kupio mami, šta je baka kuvala i sl. Posebne mudrice su oni plivači do 5 godina.

Baš juče sam ovaj recept ponovio sa plivačima od 3 do 5 godina. Pričali smo o tome zašto vole da plivaju, šta se sme, a šta se ne sme na bazenu...i saznao dosta novih, vrlo interesantnih stvari o bazenu iz dečije perspektive, koje delim sa vama.

Smešna strana bazena!

Pitao sam «male» plivače:

  • Da li treba jesti pre treninga: Ponekad, ali zato posle ručka možemo samo da plivamo na leđima, jer ne valja da se pliva na pun stomak!

  • Zašto se ne trči oko bazena? Paaa, zato što nemamo patike!

  • Tuširate se pre bazena? Da, obavezno je tuširanje pre časa. Zato jer ako si suv nećeš da kliziš dobro kroz vodu!

  • Da li vas je nekad uhvatio grč: Mene nije, al mog starijeg brata koji je brži od mene stalno hvataju ti grčevi, ali on je jako hrabar i pobegne im…

  • U čemu se pliva u bazenu: Plivam u kupaćem, a treneri u majicama, zato što im je hladno!... Veliki plivači nose kupaće od najlona na takmičenju da budu brži nego na treningu!

  • Da li treba nositi kapicu dok plivamo: Da, ali ja ih ne volim. Kada ih stavim ne čujem dobro trenera, a i neću da imam klempave uši kao moj brat!

  • Zašto voliš da plivaš: Mmmmm, volim da plivam ali na velikom bazenu jer ga uvek “ukrase” sa šarenim zastavicama, a nije mi ni rođendan, a ni Nova godina!

  • Šta ne voliš da radiš u vodi: Ne volim da pravim kolutove pod vodom, od njih me jako svrbi nos!

  • Šta bi pitao “velike” plivače, osvajače medalja: Zašto dok plivaju ponekad nose one “slamčice” (Dihalica - Snorkel)! Da, zašto “veliki” plivači stalno žure i tokom celog treninga gledaju u onaj veeelikiiii sat, da li zato tako brzo plivaju?!

Pitali su me “mali” plivači:

  • Zašto “prozori” u bazenu, nemaju zavese ni roletne? Slegao sam ramenima, ali sam zato čuo njihov odgovor: Svašta, pa da bi bilo što više svetla dok plivamo!

  • Zašto “veliki” plivači ponekad “kopaju” na treningu? Nisam na prvu loptu razumeo o čemu se radi, ali mi je posle sinulo. Evo njihovog odgovora: Pa treneru, zato što sa sobom stalno nose lopatice! Neverovatno kako deca logički povezuju stvari.

  • A zašto “daskice” za plivanje nisu od drveta kada se tako zovu!? Dobro pitanje.

  • Zašto naočare za plivanje nemaju brisače, kao tatin auto, kada se stalno zamagle!?

Obećao sam da ću im kad porastu nabaviti brisače, a u međuvremenu sam im pokazao tehniku kako se začas odmagle naočare…

Koja su najčešća, a koja najsmešnija pitanja koja vam deca postavljaju? Imate li uvek odgovor za njih?

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page