24091977 Blog gost: Ivana Ninković
top of page

Blog gost: Ivana Ninković


Ivana Ninković, najbolja plivačica Republike Srpske i BiH, za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva da li plivači imaju “dom” ili su stalno u bazenu, pa čak i za vreme praznika, kao i šta je to najviše nedostajalo dok je plivala tamo negde daleko. Ivana je svršeni inžinjer sa „Arizona State University“, ali u slobodno vreme i dalje trenira plivanje. Želja joj je da pokuša da ispliva olimpijsku normu za Tokio 2020. Takođe, Ivana je svojevremno isplivala A normu za Svetsko prvenstvo u Barseloni, a bila je i učesnik Evropskog prvenstva malih bazena u Danskoj. Učestovala na Balkanskom Juniorskom prvenstvu gde je osvojila srebro na 50m prsno.

Da li plivači imaju “dom” ili su stalno u bazenu? Koliko po tvom iskustvu godišnje plivači stvarno provedu vremena kod kuće, a koliko u bazenu?

Moja plivačka karijera je specifična, jer u gradu Trebinju, gde sam rođena i odrasla, nisam imala zatvoreni bazen. Plivanje je jako zahtevan sport koji traži puno rada i odricanja, pa da bih postigla rezultate morala sam svaki dan da putujem u Herceg Novi (Crna Gora) ili Dubrovnik (Hrvatska), dva puta dnevno da bih trenirala u zatvorenem bazenu. To sve, mi je oduzimalo mnogo slobodnog vremena i mogu da kažem da sam više vremena provodila u bazenu i obavezama oko plivanja nego kod kuće. Mali plivači, tj. početnici imaju manje treninga, mnogo brže napreduju kada su u pitanju rezultati i dosta vremena provode kod kuće. Kod profesionalnih plivača broj treninga se povećava, odnosno broj sati provedenih u bazenu, napredak se “usporava”, tj. pomaci su veoma mali i veoma malo vremena provede kod kuće.

Dok si plivala, da li si praznike provodila u bazenu češće nego kod kuće? Da li si

imala uopšte slobodnog vremena tokom praznika?

Upravo zbog loših uslova za treniranje, veoma rano sam otišla od kuće, najpre u Banja Luku, a potom u SAD. Toplinu doma za vrieme praznika zamenila sam bazenom, što je ponekad bilo veoma teško. Slušala svoje vršnjake kako se provode za praznike, što ja sebi nisam mogla priuštiti. Svaki taj provod, “košta” vas pada forme. Ukoliko želite da imate dobre rezultate treba da imate jasno postavljene ciljeve, velika odricanja, snagu, volju i samouverenost da to možete i hoćete. U Americi za vrieme praznika smo imali i po dva treninga dnevno, recimo prvi dan Nove godine 1. januara, što mi nije teško padalo, jer sam najveći deo slobodnog vremena provodila sa plivačima koji su imali slične aktivnosti kao ja. Ukoliko želite da imate bolje rezultate, zaboravite na praznike ili ih barem umereno provodite.

Kada si tamo negde daleko i plivaš, šta ti je najviše nedostajalo? A na koji način si uspevala da ublažiš nostalgiju kada te sustigne, pogotovo tokom prazničnih dana?

Najviše mi je nedostajala moja porodici koja je moja mentalna snage i uviek su tu bili kada mi je to bilo potrebno. Uvek se rado sećam tog perioda, tate koji me je pratio gotovo na svim takmičenjima, te mama i sestra koje su moja neiscrpna podrška. Odlaskom u Ameriku, koristila sam moderna sredstva komunikacije FaceTime, Skype, Viber…, kako bi bila u kontaktu sa porodicom, te tako na jedan način ublažavala nostalgiju.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page