24091977
top of page

Blog gost: Andrea di Nino


Andrea Di Nino je Glavni trener i Predsednik ADN Plivačkog Projekta, koji teži da omogući visok kvalitet i nivo kompletnog trenažnog servisa vrhunskim plivačima i na taj način omogući im da dosegnu mesto na pobedničkom postolju na najvažnijim internacionalnim takmičenjima. Andreini plivači bili su srpski plivač Milorad Čavić i ruski plivač Evgenij Korotiškin.

Oba ova plivača osvojila su olimpijske medalje dok ih je Andrea trenirao. Danas trenira i brine o Južno Afričkom plivaču i Olimpijskom šampionu Čad Le Klosu koji je uzburkao javnost kada je najavio da napušta svog dugogodišnjeg trenera Grejam Hil i da deli da se priprema sa ADN projektom za OI u Tokiju 2020. Upravo za Swimming Dad, kao #Blog gost, Andrea Di Nino objašnjava, koliko mu je vrhunskisport doneo, a koliko odneo, kao i ko ima “teži” posao trener ili sportista!

Kao vrhunskom treneru, koliko vam je profesionalno bavljenje sportom donelo a koliko oduzelo u životu?

Poslednjih 15 godina svog života, zajedno sa svim nedeljama i praznicima, sam posvetio plivanju. Kada ste trener, onda imate drugačiji životni raspored od drugih „normalnih“ ljudi, ali u isto vreme imam neke od neverovatnih emotivnih uspomena

– Rim 2009., London 2012., Gold Coast 2018. su samo od nekih koje bih spomenuo – ali iznad svega, imao sam priliku da upoznam divne ljude (plivače, trenere, zvaničnike) i da proputujem ceo svet.

Kako se nosite sa stresom tokom najvažnijih takmičenja u sezoni?

Tokom godina pokušavate da naučite da se izborite sa stresom, i sada kada imam 45 godina mi se čini da mi je lakše da ga kontrolišem, nego što je to bilo pre nekih desetak godina. U svakom slučaju, tih poslednjih 5 do 8 minuta pre trke, kada ostanete nasamo sa plivačem u čekaonici, su za mene najstresniji. Možda su oni razlog zašto se još uvek bavim ovim poslom… Teško mi je da zamislim bilo šta drugo što je podjednako uzbudljivo kao ovo!!!

Ko ima teži posao, sportista ili trener?

Veoma mi je teško da odgovorim na ovo pitanje. Plivač verovatno ima teži posao ali u isto vreme on/ona može svoj stres/emocije da isprazni tokom trke, a onda vrlo zasluženo preuzme sve zasluge za svoj uspeh. Većinu vremena trener ima veoma poseban posao da „maskira“ svoje emocije i kontroliše svoje živce tokom sezone a posebno tokom takmičenja.

Najčitaniji tekstovi