24091977 Naočare za plivanje: 5 grešaka prilikom stavljanja
top of page

Naočare za plivanje: 5 grešaka prilikom stavljanja


Naočare za plivanje su gotovo nezaobilazni plivački rekvizit. Mada ih deca stalno gube, ili zaborave da ih ponesu na trening, ali zato kada ih imaju sa sobom, ukoliko im trener ili stariji plivač ne stavi, onda uglavnom naočare za plivanje stave na pogrešan način. Slična priča kao i sa kapama za plivanje.


Zato iako su naočare za pilvanje jednostavnog dizajna i prilagođene uzrastu, kao i da li se koriste u profesionalnu svrhu ili za rekreaciju, uglavnom kod dece viđamo različite «stilove» nošenja.

5 pogrešnih načina stavljanja naočara za plivanje:

1. Spadalo: Deca često gumu plivačkih naočara stave skroz nisko na vrat, kao da će im svakog trenutka spasti.


2. Zauške: Sličan stil nošenja naočara je kao i kod plivačkih kapica. Jednostavno deca stave gumu preko ušiju da ih skroz oklempave, kao da su dobili zauške. Ponekad se zapitam kako ih ne bole uši kada tako stoje.

3. Štrafta: Kompletnu gumu plivačkih naočara stave po sredini ušiju. Pa još ukoliko su jako zategnute na kraju časa možete videti štraftu po srediti ušiju.

4. Everest: Kada gumu od naočara stave na vrh glave, kao da osvajaju vrh ledenog brega ili Everest

5. Naopaki: Ima i onih plivača koji naočare postave sasvim «ispravno», ali samo «malo» su ih okrenuli. Stavili ih skroz naopačke, što najlakše možete zaključiti videvši logo koji stoji naopako.

Kako pravilno staviti naočare za plivanje? Kada ih stavljate, prvo ih stavite na oči, a zatim gumu rukama naležete na glavu, ali iznad ušiju. Guma bi trebalo da ide po sredini, gde je najšira tačka polukruga glave. Uglavnom svake plivačke naočare imaju na gumi i na sredini naočara znak ili ime brenda, koji treba da bude na pravom mestu, tj. da može jednostavno da se pročita.

Na pitanje da li je ispravno preko kape ili ispod kape staviti naočare, odgovor je da su obe verzije odgovarajuće. Izbor je na vama, kako se sigurnije osećate. Međutim, profesionalni plivači često stavljaju naočere za plivanje ispod kape, zbog praktičnosti, da im tokom trke slučajno ne bi spale, kao i zbog smanjenja otpora.


Kako da izaberem naočare za plivanje da su mi dobre? Pokušajte da stavite naočare za plivanje na oči, ali bez stavljanja gume. Zatim, blago raširite oči, stisnite malo kažiprstom, tako da se stvori vakum. Ukoliko naležu na oči i lice, bez gumice uz pomoć vakuma, velika je verovatnoća da su te naočare prave za vas.

Zašto je potrebno staviti naočare za plivanje na bazenu? Na prvom mestu da bi vam bilo lagodnije dok plivate, da vam hlor ne bi iritirao oči, što je čest slučaj, zatim da bi jasnije videli pod vodom (iako možete da gledate i bez njih pod vodom). Danas, naočare kao i kupaći predstavljaju „modni“ detalj, omogućavaju vam da se osećate bolje!

Šta da uradim da mi se naočare za plivanje ne magle tokom plivanja? Veliki problem i iritacija ukoliko se to dešava prečesto u toku treninga i plivanja. Danas postoje posebne naočare koje se ne magle, takođe i posebne kapljice i tečnosti koje sprečavaju magljenje vaših dragih naočara. U moje vreme kada sam se bavio takmičarskim plivanjem toga nije bilo, jedini «lek» je bila sopstvena pljuvačka, po jedna za svako oko...možda zvuči ružno, ali je tako bilo. Kada smo ih već namazali «čarobnim kapima» ostaviili smo ih tako da odstoje nekoliko minuta, dok se razgibavamo neposredno pre treninga. Zatim smo naočare obavezno isprali, i verovali ili ne, nema magljenja!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page