24091977 Zašto leto provesti na planini i plivati?
top of page

Zašto leto provesti na planini i plivati?


Među prijateljima imam one koji su fanatici mora, kao i one koji bi pre svakog letovanja izabrali skijanje. Znam mnoge za koje je letovanje na planini bolje od svakog mora. Dok bi drugi postavili pitanje: Šta uopšte raditi leti na planini? Šta mi sve to planina može pružiti leti, a što more neće?


Iskreno, kad sam bio mlađi, more, toplo vreme, dobro društvo bili su za mene, ključni faktori za letnji raspust. Dok je planina, bila sinonim za zimu i skijanje. Leti planinu nekako nisam doživljavao kao izazov, mogućnost za aktivan odmor, dobar provod tokom leta. Međutim, danas je to malo drugačije. Često se leti poželim svežine, koje nema kraj mora. Zato sam od skora počeo da praktikujem da deo letnjeg odmora provedem i na planini, pogotovo kada su deca došla. Sa ajkulicom prvi put smo bili kada je imao godinu dana, dok je ribica planinski vazduh udahnula već sa dva meseca.

5 razloga zašto leti biti na planini i plivati:

Odbrojani dani odmora: Pre nepune dve godine zbog nepodnošljive vrućine u gradu, a ograničenim slobodnim danima, umesto mora, odlučio sam da decu odvedem na planinu na nekoliko dana. Za razliku od mora, za pravi odmor na planini sasvim je dovoljno tri čeitri dana, produženi vikend, da se rashladite od letnje gradske žege. Naravno, idealno je ukoliko sebi i deci možete da priuštite 7-14 dana leti boravka na planini.

Svežina danju i noću: Dok sam se pakovao bilo mi je malo čudno da pored kratkih rukava, u kofer stavim jaknu, zimski prsluk, trenericu, kapu...nisam se pokajao, jer su dani leti na planini stvarno promenljivi i to iz sata u sat. Jedna od prednosti planine leti je što možete da spavate bez klime, čak otvorenog prozora, ali onda je ćebe dobrodošlo. Toga na moru nema.


Plivanje na visini: Pre nego što izaberete na kojoj planini ćete provesti vrele letnje dane, moj predlog je da obavezno izaberete takav smeštaj gde postoji i otvoren bazen, ako ne u vašem onda u obližnjem smeštaju. Zato jer, pored redovne šetnje, vožnjom žičarom, biciklom, najbolji deo dana na planini je popodnevno kupanje i ronjenje na otvorenom termalnom bazenu. Taj osećaj gde pogled puca na brda, planine kroz vodu koja isparava dok se kupate je fenomenalan. Iskreno nije mi bilo sve jedno kako će reagovati ajkulica sa godinu dana, jer je voda topla, 32C dok plivate, a kada izronite glava je mokra. Mada sam se razuverio. Zbog tople vode koja isparava, taj sloj vazduha neposredno iznad vode pod parom vas zaista štiti i stvarno ne osećate planinsku svežinu na mokroj glavi.

Čaroban vazduh: Planinski vazduh jednostavno regeneriše telo, um, krvotok. Zato se često i čuju preporuke pedijatara da decu vodimo i na planinu, kako bi im imunitet bio jači. Osim što je čist, planinski vazduh ima visok nivo kiseonika sa obiljem korisnih negativnih jona, koji daju organizmu dodatnu energiju, koju morski vazduh nema.


Detoks organizma: Pored planinskog vazduha, voda je najbolji resurs za regenerisanje organizma. Voda, a još na visini od 2-3.000m, ubrzava cirkulaciju, vrši detoksikaciju svih toksina koji su nataloženi. Zato je idelana kombinacija planina i bazen. Mnogi vrhunski sportisti, pred velike izazove, imaju pripreme baš na planini uz korišćenje i bazena i svih propratnih wellness sadržaja. Često se nakon takvih priprema, da ne ulazim u detalje kako, smatralo da je to doping, ali u pitanju je ustvari samo čist kiseonik i svež organizam sa puno krvi obogaćenom kiseonikom u telu.

Planina je čarobna leti u svakom smislu. Zato isprobajte njene letnje čari, ali obavezno i plivajte!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page