24091977 Zavrti globus i plivaj
top of page

Zavrti globus i plivaj

Uskoro počinje školski rasput. Radujem se predstojećim letnjim mesecima, ne samo zbog te slobode koju deca dobiju kada se završi škola i vannastavne aktivnosti, već i zbog putovanja i osvajnja novih kilometara.


Za mene su putovanja, isto kao i plivanje - način života. To vam niko ne može oduzeti. Jeste da je ponekad naporno, spakuj, raspakuj, spakuj, raspakuj, pogotovo kada dođu deca... Međutim, kada posle sednem i prevrtim sve te slike u glavi, pročitam knjigu, pogledam film koji me vrati na to isto mesto, osećaj je stvarno dobar, i samo je moj!

Zavrtite globus, putujte i plivajte, jer tada:

  • U pokretu smo. Da bi stigao do cilja, određene destinacije, potrebno je da pređete, preplivate dosta kilometara. Putovanje i plivanje motivišu da uvek budeš u pokretu, ponekad i korak ispred. Zato sam i sa svojim klincima na ”točkovima” od njihovog drugog meseca, а u vodi od njihovog četvrtog. Zajedno osvajamo kilometar po kilometar.

  • Upoznajemo se. Dok plivate i putujete stičete nove prijatelje. Širite vidike, brišete predrasude. Istražujete, eksperimentiše kroz nove kulture. Zahvaljujući plivanju i putovanjima lepeza drugarstva је široka. Zato, uključite i decu u svoja putovanja, neka i ona zaplivaju sa vama, upoznaju svoje drugare i nauče prave vrednosti, jer svaki grad, svaki bazen ima neku svoju priču.

  • Razumemo se. Neverovanto je, ali na putovanjima se nekako opustimo i pričamo iako ne znamo baš dobro strani jezik. Tada nije ništa sramota i kada pogrešiš. Svako će ceniti trud i želju da naučiš njegov jezik. Tako je i u plivanju, lako se razumemo, pogotovo deca. Dok svako priča neki svoj jezik, deca plivaju, igraju se, a pri tome se besprekorno razumeju.

  • Opuštamo se. Svako novo putovanje i novi zaveslaj opuštaju, ”leče” i telo i um. Oboje daju mogućnost da se izmestite iz svakodnevne rutine, bez obzira što putujete ponekad i sa decom.

  • Sigurniji smo. Svako novo putovanje stavlja nas u nove situacije kroz koje bolje upoznajemo sebe. Tako je i u plivanju. Nije potrebno da osvojite medalju da bi ste bili sigurniji u sebe, dovoljnoje je da uskočite u bazen zaplivate baš danas. Osećaćete se mnogo bolje, i spremnije da se suočite sa svetom oko vas.

  • Poštujemo vreme. Ukoliko želite da putovanje iskoristite maksimalno svaki dan i vidite sve, potreban je dobar plan. Na taj način uštedećete svoje i poštovati tuđe vreme. To je pravilo i u plivanju. Bez dobro isplairanog treninga teško da se može uskočiti u bazen i otplivati najbolje vreme.

  • Zabavljamo se. Često zaboravimo koliko je bitno da ostanemo deca, da je zabava upravo ono što nam fali tokom dana. Putovanje i plivanje, uvek opuštaju, vraćaju osmeh na lice dok se uz njih zabavljamo! Kada ste poslednji put odigrali neku zabavnu društvenu igru, karte, yamb, naljuti se čoveče, riziko,… sve to možete i na ivici bazena, u pesku ili u vozu, avionu, klupi u parku

  • Postajemo zdraviji, popravljamo se. Nekako tokom putovanja uglavnom smo u pokretu, obilazimo razna kulturna mesta, plaže, pa i shoping centre... Bitno je samo da se krećemo! Ukoliko još odigrate po neku partiju odbojke na plaži, basketa sa totalnim strancima u njihovom kvartu, zaplivate sa novim prijateljem zaboravićete da vas leđa, krsta ne bole... Naravno vratilo se telo u svoju funkciju jer je stvoreno da se kreće, a ne da miruje, sedi i leži. Jednostavno se ”popravilo”!

Ipak, nakon svih tih pređenih, preplivanih kilometara, lepo je vratiti se i kući - makar na kratko, dok se globus ponovo ne ”uznemiri” i zavrti.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page