24091977 Uskršnje boje
top of page

Uskršnje boje

Od malena sam voleo porodična okupljanja, praznike koji uvek unesu nove boje i osmeh u dom. Dok sam bio dete, sećam se da nas je baka uvek okupljala za Uskrs. Na veliki petak, uvek smo joj pomagali oko farbanja jaja. Svako unuče je imalo zadatak da ofarba svoje crveno jaje kao simbol čuvara kuće, za narednu godinu. Naravno boje je bilo više po stolu i rukama, nego na jajetu. Često se dešavalo da po koje jaje i fali, jer smo ga razbilli. Međutim, osmeha i radosti u tom našem dečijem kreativnom stvaralaštvu, nije ni malo zafalilo.

Na sam dan Uskrsa i u bakinoj kući, za doručak je bio običaj kucanja jajima. Dešavalo se da nam stariji podmetnu drveno jaje i tako pokušaju da nas pobede. Međutim, i pored toga, kod nas u porodici uvek sam ja pobeđivao u kucanju jajima. Mada od ove godine, od kada sam tata konkurencija mi je mnogo jača. Moja ajkulica i ribica su se dobro spremili.


Od kada imam svoju ”malu” porodicu, trudim se da im prenesem sve čari Uskrsa koje me je baka naučila, kao i običaje i značaj ovakvih porodičnih okupljanja.

Želim vam što šareniji uskršnji vikend u krugu najmilijih.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page