24091977 Moj tim, moja melodija
top of page

Moj tim, moja melodija


Da li ste spremni da vašem saigraču asistirate kako bi postigli dobar rezultat? Da li znate da slušate druge, kao što i sami želite da drugi slušaju vas? Da li ste spremni da svoje ideje žrtvujete u korist zajedničkog rešenja? Da li se slažete da ne postoji uvek samo jedna istina, i da nema uvek samo jednog rešenja? Složićete se da je pozitivna atmosfera, timska melodija u bilo kom sportu, ali kao i u porodici, biznisu, važnija od samog kvaliteta pojedinca. Ukoliko su vaši odgovori u većini potvrdni, onda ste spremni da postanete timski igrač, deo štafete, jer je vreme „univerzalnih pojedinaca“ odavno prošlo.


Dobar igrač je onaj koji ume da svoje kvalitete prilagodi timskoj melodiji, a dobar tim je onaj u kome svaki igrač ima odgovarajuću notu u sistemu. Slobodno mogu reći da plivanje nije više pojedinačan sport, jer je tu timska melodija koja ga prati tokom svakog skoka, zaveslaja, okreta. Ona je ključna u postizanju željenog rezultata.


Zbog toga je od neporcenjive važnosti da u timu, svako radi ono u čemu je najbolji, i niko ne narušava, nego da podržava zajednički cilj. Od značaja za timsku melodiju jeste da budete iskreni, realni prema sebi i da sagledate šta posedujete od potrebnih osobina, a koje od njih je potrebno da razvijete. Samim tim je i u vrhunskom plivanju neko expert u prsnom, delfinu, leđnom, a neko je kondicioni trener, fizioterapeut, statističar, analitičar, biomehaničar, deo medicinskog tima i sl.


Davno prošlo vreme je individualnih «plesača»!

Rad u timu, sličan je kao i u porodici, znači pronalaženje načina da se bavite različitim ličnostima i stvarate najbolje situacije koje mogu da pomognu ekipi da bi se obavio zadatak na najvišem nivou. Zato se često i atmosfera prilagođava onima koji su već najbolji u stazi, a dobar trener zna ko su takvi i na kojoj poziciji «plešu» uz timsku melodiju. Ono što je bitno jeste da svi skladno zajedno kreirate timsku melodiju, kako bi se pozicionirali na vrhu liste najboljih.


Zapamtite, timski igrač je fleksibilan, spreman da sluša i da se za dobrobit tima uzdigne iznad ličnog interesa. Međutim ne smete ni da zapostavite sebe.


To nije nimalo lako. Ukoliko ste se odlučili da budete deo vašeg pobedničkog tima, i dajete poene za «reprezentaciju», pripremite se na to da će biti nesuglasica kao i boljih i lošijih dana, ali sve se može prevazići uz kvalitetnu komunikaciju. Bez nje, ne bi postojala ni dobro poznata timska melodija "svi za jednog, jedan za sve“.


Siguran sam da je pobednički zaveslaj u poslednjoj stotinki svake štafete, bez obzira na junaka, koji je u poziciji da dotakne cilj, uvek plod timske melodije!


Zato, ja sam moj tim već izabrao, kao i našu melodiju, a Vi?

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page