24091977
top of page

Čemu nas bebi plivanje uči?


Verovali ili ne, ali bebe su pravi učitelji roditeljima, posebno kada su u vodi sa mamom i tatom - kada zajedno plivaju i uživaju!


U vodi bebe nas vraćaju na početak. Podsećaju da su sitni koraci ustvari veliki iskorak. Da STRPLJENJE, iako zna da bude vrlo zahtevno, sa sobom nosi kompas sigurnosti. Svi znamo koliko akcije zahteva sama priprema bebe za odlazak iz kuće, a pogotovo za čas bebi plivanja. Ukoliko se dobro organizujemo i isplaniramo na vreme sve može biti lagano, a verujte strpljenje i vreme koje uložite vratiće se troduplo!

Bebi plivanje vraća roditeljima TRENUTAK, PRISUTNOST.


U vodi nema žurbe, posebno na časovima bebi plivanja. Svi pokreti u vodi treba da budu lagani i nežni, zato je jako bitan nežan dodir i nežan glas, kako instruktora, tako i samih roditelja. Svaki momenat proveden sa detetom u vodi, od najranijeg uzrasta, kreira neponovljiv doživaljaj celoj porodici i daje boju emocijama vezanim za vodeno okruženje.Zato nemojte vaš propustiti.

Bebi plivanje roditeljima vraća FOKUS.


Tokom časova bebi plivanja roditelji ”nemaju prava” da budu rastrzani na hiljadu strana, zvukova. Voda i bebi plivanje ”zahtevaju” od mame i tate da budu uključeni u svaki pokret deteta. Zašto? Zato što će roditelji na taj način biti opušteniji, a samim tim i beba u vodi. Imaćete priliku da uživate celim srcem i telom sa mališanima dok se upoznajete sa bebi plivanjem. Kroz višedecenijsko iskustvo mogu odmah da procenim koji roditelj je opušten, a koji nije, jer bebe su te koje mi odmah pokažu, čak od samog ulaska u objekat. Verujte bebe sve osećaju, vaš dodir, vaš pokret u vodi, vaš glas i stav…

Bebi plivanje otkriva koliko je DODIR u vodi moćan kanal komunikacije u odrastanju.


Deci koja su prevremeno rođena ili su iz nekog drugog razloga odvojena na samom rođenju od majke, bebi plivanje ”nadoknađuje” propuštene trenutke. Dodir kože na kožu tokom bebi plivanja sa roditeljima je momenat koji deca pamte bez obzira što su mala. Voda i bebi plivanje podsećaju roditelje koliko je važan osećaj dodira u odrastanju. Jednostavni pokreti tokom plivanja sa bebom stvaraju buduće plivače, ali i sigurno detinjstvo. Svaki dodir u vodi nosi svoju vodenu priču o bebi plivanju, koja je jedinstvena. Ovo je njena.

Rodila se pre vremena. Provela je dva meseca u inkubatoru dok su roditelji prvi put uspeli da je dodirnu. Kada su konačno uspeli da dođu do njenog zagrljaja nisu je ispuštali. Čim je beba redovno počela da sisa i napreduje „uskočila“ je u vodu. Mama i tata nisu hteli da propuste ni jedan njen zagrljaj, dodir… Zato su krenili porodično na bebi plivanje, koje im je na neki način nadoknadilo propuštene trenutke maženja. Voda im je pružila opušten svaki kontakt sa ćerkom. Sa šest meseci beba je uz časove bebi plivanja ojačala svoj zagrljaj, a simim tim i porodični odnos. Danas je predškolac i dalje pliva i u vodi uživa!


Bebi plivanje pruža šansu da brinemo o sebi, drugima.

MALO je VELIKO.


U vodi i na časovima bebi plivanja sve što vam se čini da je malo, je ustvari veliko. Istina. Bebi plivanje roditeljima otkriva da male stvari čine čuda u vodi. Dešava se u praksi, da deca prvo proplivaju, a zatim prohodaju. Tako je bilo i sa mojom ajkulicom i ribicom, jer su u vodi od svog četvrtog meseca. Da, bebi plivanje, i plivanje uopšte pruža drugačiju perspektivu odrastanju. Svaki mali balončić u vodi daje velike impulse plućima. Sitni zaroni stvaraju velike i široke vidike. Svaki mali zaveslaj donosi velik pređeni put. Bebi plivanje daje deci od najranijeg uzrasta prividnu rekreaciju, a ustvari pruža veliku životnu veštinu.

Jedno jutro na bazen je došao tata čija se devojčica pre vremena rodila, u sedmom mesecu. Požalio se na položaj bebine glavice i vrata i da bezuspešno čekaju na red i zakažu kod specijaliste. Nakon tri meseca bebi plivanja imala je najlepše držanje od svih bebaca, a na specijalistu smo svi zaboravili!


Ritam u vodi je taj od koga zavisi kako će se povezati bebe sa vodenim okruženjem i sa roditeljima…

Bebi plivanje porodici nudi ŽIVOTNU VEŠTINU od najranijeg uzrasta - plivanje. Bebi plivanje daje “krila”, ali i jača korene svake porodice! Ukoliko plivanju dozvolimo, može da ima posebnu ulogu u životu svakog deteta i cele porodice. To je ono "virtuelno bojište” i prilika da se raste, savlađujući najrazličitije discipline koje im voda i plivanje pružaju, ali i mogućnost da se povežu sa životnim vrednostima koje sa sobom nosi kako porodica, tako i društvo u i kraj vode. Jer deci su potrebni koreni, ali i krila. Bebi plivanje im ih daje. Jake korene dobijaju od snažnog povezivanja sa vodom od najranijeg uzrasta, dok im “krila” stasaju kroz širenje vidika, učenje uz sigurnu osobu, mamu i tatu…, koja ih upoznaje sa vodenim svetom!

Uroš, bio je najopuštenija beba na časovima, upravo zbog njegove majke koja je svojim opuštenim stavom i glasom ulivala potpuno poverenje svom detetu da je na pravom mestu… Čuli smo se skoro i kaže mi da obožava plivanje i da je počeo da se takmiči i osvaja medalje, kao i da dalje sa istim žarom i osmehom ide na svaki trening plivanja…

Bebi plivanje ima snagu da poboljša život deci, porodici, od najranijeg uzrasta! Pozitivne emocije vezane za trenutke provedene u vodenom okruženju roditelja sa bebom ostaju za uvek. Zato plivajte i uživajte sa detetom od najranijeg uzrasta.

Jer, život je lepši kada plivate!

Comentarios


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page