24091977 10 prednosti plivanja: Zašto je plivanje dobro za decu?
top of page

10 prednosti plivanja: Zašto je plivanje dobro za decu?


Sećam se dedinih reči: Deco pojedite jabuku dnevno inema brige za zdravlje. Smejao sam se tim rečima, ali ima istine u tome, bio je zdrav ko dren… Verovatno ću jednog dana i ja moći svojim unucima da kažem: Deco plivajte redovno i nema brige za zdravlje!


Zašto je plivanje dobro za decu? Plivanje kod dece ima širok spektar benefita na organizam: od opšteg unapređenje zdravlja, kvaliteta života, plivanja kao vida terapije, smanjenja rizika od nastanka pojedinih bolesti (srca, pluća…), kao i do ublažavanja “nezdravog stanja” koje moderno društvo donosi: lošeg držanja, lenjosti, asocijalnosti, depresije, gojaznosti kod dece…

Da se podsetimo...

Deca su bolja nakon plivanja, zato što plivanje:

  • Upisuje “kod” zdravih navika: Deca koja plivaju od malena, bave se sportom, najčešće takve navike i kasnije zadrže. Jednostavno se “kod” zdravog načina životanegde ureže. Može on u pubertetu da izbledi, ali zapis ostaje i brzo se vraća! Plivanje jednostavno kod dece razvija zdrave navike, iskorenjuje lenjost.

  • Razvija intelekt kod dece: Pored dobrobiti za fizičko zdravlje deteta, plivanje doprinosi očuvanju i razvoju njegovog mentalnog zdravlja. Da, li su deca koja plivaju pametnija? Nauka kaže da jesu! Istraživanje je pokazalo da deca koja plivaju od svoje treće godine brže se razvijaju od svojih vršnjaka - lakše se snalaze u školi (postižu brži kognitivni, fizički i razvoj jezika).

  • Poklanja osmeh: Plivanje uklanja umor i bezvolju kod dece. Daje energiju za nove dnevne obaveze, podiže rasploženje kod dece na viši nivo. Istraživanja su pokazala da je dovoljno da deca plivaju duže od 20 minuta kako bi oslobodili hormon endorfin koji podiže osećaj sreće. Ako je dete danas lošeg raspoloženja, odlučite se za plivanje i osećaće se bolje, kao i vi!

  • Jača imunitet: Ukoliko vaše dete plivanje upražnjava dva-tri puta nedeljno, time ćete sprečiti, ublažiti nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Imunitet će im svakako biti jači, otporniji na sve ono što ih okužuje. Dok god sam se bavio plivanjem nikada nisam bio bolestan, nikada nisam izostao iz škole! Plivanje je kao jabuka dnevno - prevencija u svakom smislu!

  • Podstiče apetit: Deca koja plivaju imaju zdraviju naviku u ishrani. Posle plivanja retko koje dete će tražiti grickalice, već se se opredeliti za neki konkretan obrok ili mamin zdrav sendvič, tatinu pastu, koju će podeliti sa svojim drugarom pa će tako i biti slađe… Naravno, imaće potrebu za više tečnosti. Dajte im vodu, a ne neki obojeni sok. Sestra i ja smo trenirali zajedno i sa nekih 10 godina nakon treninga znali celu veknu hleba da pojedemo.

  • Kvalitetan san: Deca posle plivanja nemaju potrebu da se otimaju oko igračke, tužakaju zbog gluposti, jer su toliko umorna da će pre leći i uz dobru priču zaspati, pa čak “stojeći”. Bitno je da će nakon plivanja uvek imati zdrav i miran san, a roditelji malo trenutka tišine za sebe!

  • Podiže samopouzdanje: Plivanje kod dece jača karakter, pomaže im da budu samodisciplinovanija, emotivno stabilnija i zrelija, kad za to dođe vreme. Socijalizacija dece koja plivaju ne predstavlja nikakav problem.

  • Kvalitetno slobodno vreme: Deca koja plivaju, bar dok su u bazenu, “oslobođena” su svih ekrana i digitalnih uređaja modernog doba. Tada su im prsti kvalitetnije uposleni, a igrice, crtani i YT kanali mogu da sačekaju.

  • Uči odricanju: Dok druga deca spavaju vikendom i uglavnom provode vreme uz aparate današnjice, vaše dete je od ranog jutra u bazenu, a tu ste i vi! Ima li išta lepše od rane vikend kafe u tišini i listanju lagane štampe?

  • Uči životu: Kao i svaki sport naučiće vaše dete da se bori, da se takmiči sa rivalima i sa samim sobom. Da ne odustaje i ne posustaje kada je teško i ne ide, kada je neko bolji od njega,…da se ponaša sportski, kada pobeđuje i kada gubi, da poštuje pravila igre i prihvata nagrade i kazne… Da bude dobar čovek!

Ovo su samo neki od razloga zašto je plivanje dobro za decu.

Zato ne gubite vreme, već ga danas upišite da pliva!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page