24091977 Jutro i plivanje su moj izbor.
top of page

Jutro i plivanje su moj izbor.

Ponekad se zapitam: da li sam jutarnja ili noćna ptica? Volim da odspavam ujutru, mada ne sećam se kada mi se to skoro desilo. Sa druge strane, obožavam večernje sate kada nekako sve utihne, da završim neke moje sitnice. Međutim, od kako su došli akjulica i ribica, rekao bih da sam postao mix jednog i drugog. Ne žalim se, samo konstatujem. Ukoliko trebao baš da biram, rekao bih da je jutro moj izbor. Iskreno sve više volim da ga iskoristim maksimalno.

Volim ona jutra kada ustanem pre svih, tada je jutarnja kafa dok još svi spavaju nekako drugačija. Zatim budim sve ostale i kreće akcija. Nikom nije teško da ustane, ranoranioci su, a i na jutarnju ”gimnastiku” su navikli od malena. Moja ajkulica je naučila da od svog drugog meseca ide u jutrarnje šetnje od 6h ujutru...Neumorna mama! Zašto bi posle jutarnjeg podoja ostala da spava, kao sav normalan svet, kad može sa bebom da šeta uz reku, more. Tada sam video da nije jedina.

Fizička aktivnost tokom prepodneva, ne samo da će učiniti da se brže razbudite, već će i popraviti vaše raspoloženje. Ako povedete i dete, blagodet će biti veća. Ukoliko ovu “obavezu“ obavite pre početka uobičajenog radnog dana, bićete zadovoljni, znajući da ste već postigli nešto za sebe i svoje dete.

Počeo sam da praktikujem njen recept sa klincima, ne svako jutro, ali dva puta nedeljno sigurno. Najslađe mi je kada ujutru odemo na bazen, plažu i budemo prvi, jedini. Radni dan je pravi izbor za to. Iskupamo se, izigramo. Tada ih vratim njihovim daljim jutarnjim rutinama, odmoru, a ja nastavim na posa. Iskreno teško mi bude nekad da ustanem, ali svežina koja ostane posle tog jutra daje mi snagu ceo dan.

Redovnim plivanjem u jutarnjim časovima, stvorićete korisnu rutinu za vas i dete. Kada je reč o snu, budićete se svakoga dana u isto vreme, što je odlično za organizam! Dok ćete nakon plivanja, spavati kao bebe. Ukoliko ne morate na posao.

U ranim jutarnjim časovima ukoliko upražnjavate fizičku aktivnost, plivanje, na taj način dodatno olakašvate da se pokreće metabolizam i ubrzaju fiziološki procesi u organizmu. Zahvaljujući aktivnijem metabolizmu, vi kao roditelj sagorećete više kalorija tokom dana, čak i kada ste u stanju mirovanja. Verovatno vam je poznato da je u jutarnjim časovima nivo kortizola, hormona budnosti, najveći, pa je samim tim i najviši nivo svih životnih funkcija! Ispitivanja su pokazala da fizička aktivnost, pored blagotvornog efekta na telo, ima i pozitivan efekat na mozak. Naime, vežbanje značajno utiče na oštrinu uma i brzinu zaključivanja, pa predstavlja dobru jutarnju pripremu za probleme sa kojima se svakodnevno srećemo.

Ukoliko odlučite da dnevnu dozu aktivnosti zakažete za rane jutarnje sate, veća je mogućnost da je nećete preskočiti. Osobe koje vežbaju tokom dana, često su neredovne u toj zamisli, jer moraju da naprave mesta i za druge obaveze:posao, škola, vannastavne aktivnosti i sl.

Najbolje vreme za vežbanje jeste jutro. Iskoristite prirodno najkvalitetniji, najodmorniji i najaktivniji period dana. To može biti bilo koja fizička aktivnost.

Jutro i plivanje je moj izbor. Koji je tvoj?

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page