24091977
top of page

Iskustva mama i tata o bebi plivanju


U nastavku su priče, iskustva „mojih” beba i njihovih roditelja o bebi plivanju.

Bebi plivanje - spoj energije, smirenosti, iskustva u vodi

Melanie Čalija Kovačević, mama Stefana, Simone i Sergeja. Uskoro stiže još jedna beba!

Potičem iz porodice gde smo imali privilegiju da leti budemo dva meseca na moru. Biti prvi na plaži nikada nije bio napor već privilegija, više vremena su nam glave bile pod vodom nego iznad vode. U trudnoći sam se informislala o plivanju sa bebama, i brčkanju u vodi. Bilo mi je logično da beba koja provede 9 meseci u vodi u maminom stomaku, mora da voli vodu i da se u vodi dobro oseća. Porođaj je bio početkom aprila i bilo mi je jasno da će sa nekoliko meseci beba biti i na moru. More mi je bila jedina opcija, jer do tada nisam znala da postoje mali bazeni sa temperaturom prilagodjenoj deci.

Znali smo da tu pripadamo


Stefan je bio beba koja nije mogla čvrsto da drži glavu sa nekoliko meseci i imali smo uput kod doktora (za Sokobanjsku). Bilo je vreme godišnjih odmora, te smo morali da čekamo termin za vežbice. U međuvremenu smo se brčkali samostalno na bazenu sa bebom, gde sam ja uživala da mi se mišići opuštaju u vodi, a Stefan se samo smejao. Saznali smo na bazenu za Baby swim club i odmah se prijavili.

Već na prvom času je Vlada decu kanticom polivao preko glave (što mi ne bismo sami uradili), poprskati dete je bio deo igre i zabave uz pesme koje i mnogo godina kasnije još pevušimo. Već posle prvog časa smo znali da tu pripadamo. Svi koji su dolazili, i roditelji i deca, su uživali, nakon plivanja je bilo sikenje i duuugo spavanje.

Drugi čas smo već ronili


Drugog časa smo sa bebama zaranjali. Posle tri nedelje plivanja, 2-3 puta nedeljno (tužni što ne možemo svaki dan da se družimo na bazenu), Stefan je čvrsto držao glavu i nikada nismo otišli na vežbe. Pedijatar nas je video posle 2 meseca i bio zadovoljan rezultatom vežbi (na koje nismo išli).


Uskakanje u vodu i zaranjanje pod vodu da se dohvati igračka koja tone, nije bio stres nego zadovoljstvo. Na nama roditeljima je bilo samo da vodimo računa da ih „na vreme izvučemo. Održavanje na vodi i plivanje pridržavajući se za maminu bretelu od kupaćeg je bila rutina, sa deset meseci je plivao sa mišićima samostalno, ali to je uvek kratko trajalo, jer mu je sloboda pokreta u vodi bila bitnija. Iz bazena je izlazio sam, a da još ni da sedi nije znao. Plivao je pravilno sa četiri godine, a do tada slobodno uživao uz mamu, tatu, babu, dedu, ujaka.

Stiglo, drugo, pa treće dete… četvrto na putu


Kada se rodila Simona, Stefan je imao 20 meseci. Znali smo da je voda spas i nama i njima. Sa dva i po meseca Simona je bila u bazenu. Sa 3.5 godine je umela da pliva.


I danas sa troje dece uzrasta 6,4 i 2 godine (u momentu kada je pisala) koja imaju privilegiju da su leti dva meseca na moru i zimi po bazenima, znam da je voda odlična za razvoj mišića, opuštanje, igranje, razvoj motorike. Pod vodom je sve sporo i decu iz brzog „nadvodnog” sveta, spustiti u spori podvodni, je odlična ravnoteža.

Telo mi je reklo hvala


Svim trudnicama, i mamama i tatama mogu samo da preporučim da što pre uđu u bazen i da prevaziđu predrasude o gljivicama, bakterijama, virusima, kupanju na bazenu. Dok je napolju hladno opustite se u bazenu.


Na bazen sam dolazila redovno do devetog meseca trudnoće (sa drugim detetom). Telo mi je reklo HVALA. Jer i mišićima i zglobovima, kičmi...je „bestežinsko stanje” i milovanje vode veoma prijalo.

Hvala Vladi na prelepoj energiji i profi podršci koju nam je pružio, u nama tada novom životnom poglavlju. Energijom, smirenošću i iskustvom (kao voda) je spojio mnoge nespojive koji su u kontaktu, a ima i velikih prijateljstava koja su opstala i ostala.


HVALA!

Savladali smo hipertoničnost ramenog pojasa

Marijana Terzin Stojčić, mama Dimitrija Stojčića (6)


Izbor odgovarajuće sportske discipline pravi je izazov za roditelja muškog deteta. Mi smo se, kao roditelji, trudili da ambicije i pomodnost ostavimo po strani, znajući samo da će bazni sportovi – plivanje, atletika ili gimnastika biti prvi izbor za našeg mališana.

Pojava „Baby swim club” programa na jednom beogradskom (Srbija) bazenu skrenula nam je pažnju. Iz znatiželje, a kasnije poučeni dobrim iskustvima, našeg Dimitrija priključili smo se plivačkom programu svega četiri meseca po rođenju. Izgledalo je da se u vodi novorenđenče vratilo osnovnoj sredini, majčinoj utrobi u kojoj je provelo devet meseci. I nismo pogrešili.

Tata se priključio bebi plivanju


Dimitrije je odlično prihvatio vodu i brže savladao hipertoničnost ramenog pojasa tako tipičnu za bebe. Istrajnost i posvećenost instruktora Vladimira ulivala je dodatno poverenje. I sama sam kao majka uživala u zajedničkom plivanju sa svojim detetom. Bila je to prilika da se on opusti, da osnaži koordaniciju pokreta, ali i da se uspostavi dodatna sigurnost sa roditeljem koji ga prati. Kasnije se i tata uključio u program plivanja do Dimitrijevog prvog rođendana.


Benefit je bio i upoznavanje drugih porodica sa kojima smo, eto, i danas, pet godina kasnije, ostali u lepim odnosima.


To nije sve.

Postao je plivač!


U rekreativnom terminu plivanja, u istom bazenu, trener je primetio tada već trogodišnjeg plivača. Dimitrije je tako prepoznatog talenta i lakoće, postao član plivačkog kluba u kojem raste i razvija se u poslednje dve godine. Sada ima nepunih šest godina, izvanredan je plivač. Raduje se svakom treningu.

Plivanje je donelo boljitak


Plivanje ga je naučilo pravilima kolektiva, ali i individualnom naporu. Kada zapliva, na proveri su isključivo sopstveno znanje i umeće. Nema (ne)opravdanja da ga je neko drugi ugrozio u igri ili takmičenju. Boravak u vodi umanji tenzije, uma blagotvoran uticaj na karakter, i njegov mali, uvek za akciju spreman organizam umiri, odmori i spremi za nove aktivnosti.


Plivanje mu je donelo bolji rast i boljitak u ispravljanju ravnih stopala. I, nastavlja se na sreću njega i nas, kojima je ovo sada najbolja potvrda da smo napravili dobar izbor, dok je bio beba...

Uživanje u vodi je dragoceno

Andrijana Erić, Uroševa mama


Moje iskustvo kaže da dete koje krene na „plivanje” još kao beba nema strah od vode, uživa u njoj i oseća je. Većina dece ima strah od vode i propušta bezbrižne trenutke uživanja u vodi, koji se javlja što zbog pogrešnog pristupa roditelja, kada su u pitanju mala deca i voda, što zbog toga što im je prvi susret sa bazenima, kada su već veliki i sami su razvili razne strahove.

Upravo bebi plivanje pokazuje roditeljima kako pravilno i postepeno da nauče decu da uživaju u vodi. Iz svega toga proizilaze deca koja znaju da plivaju i nemaju problema u fizičkom razvoju.


Predrasuda nije bilo, jer sve bebe uživaju u vodi kad krenu kao mali. A na ponovno uskakanje u bazen sa bebom, pokazuje to što je moje iskustvo dragoceno.

Bebi plivanje daje osmeh i miran san

Vesna Ranđelović, mama jednog Filipa


Kad dobijete prvo dete, sve je novo i nepoznato. Pitaš, čitaš, istražuješ, šta je dobro za tvoju bebu. Sa njegovih osam meseci odlučili smo se za plivanje i Baby swim club i nismo se pokajali. U bazen smo „uskočili” sa osmehom na licu kako je i danas.

Ceo koncept kluba, drugari, igra, pesma, sve to je činilo i bebu i mene srećnim i opuštenim. Kako se samo lepo spavalo posle plivanja! A tek kakvu smo ekipicu imali! Nije isto samo doći na bazen, i biti bez instruktora i drugara.


I danas obožavamo vodu i koristimo svaku priliku za brčkanje. Preporučujem plivanje sa bebom. Ne samo da bebe uživaju, nego se i roditelji opuste i razvija se dodatna prisnost i sigurnost.

Pravi korak koji smo napravili

Goran Šebez, Filipov tata


Filip je krenuo sa 5 meseci na časove bebi plivanja.

U početku je cilj, naravno bio adaptacija bebe na okruženje, vodu, što je kasnije preraslo u zabavu i igru. Danas šest godina kasnije, Filip je vrhunski plivač koji obožava vodu.

Neprocenjivo iskustvo i pravi korak koji smo napravili.

Hvala na početnom usmeravanju!

Naše bebe su posle bebi plivanja bile posebne!

Leana Petrović-Vučković, mama Anđele i Trifuna


Za Baby swim ideju saznali smo od naših prijatelja koji su imali sina koji je rođen nedelju dana pre Anđele. Kako je mama našeg malog drugara bila veoma preduzimljiva, a otvorenog duha napomenula nam je da postoji Baby swim club – tu u našem kraju... školica za bebe i roditelje u plivanju...jer bebe tako razvijaju motoriku i sl.

Nikada do tada nisam tako nešto ni čula, doduše nikada do tada nisam imala bebu. Kako sam veći deo života bila u sportu, mislila sam „kakav trener plivanja za bebe”, to mora da je neka fora za uzimanje para od roditelja. Šta ima tu da se uči, beba ne može da nauči da pliva.


Ali prevarila sam se.

Prvi trening bebi plivanja


Bilo mi je teško da čak i naslutim koncepciju rada i ideju školice.


Otišli smo na probni trening sa našom ćerkom koja je u tom trenutku imala 3.5 meseca.


Prvi trening je bio izuzetan, pamtim ga po dobroj atmosferi - mnogo roditelja u bazenu, koji hodaju u krug sa bebama u rukama koje istim ritmom nešto rade.

Prvi trening je prošao kao svaki sledeći do kraja naše školice u atmosferi za bebe, staloženost, mir, nežnost, onoliko tišina koliko to voda dozvoljava, i više zadataka kroz koje i bebe i roditelji uče o sebi, bebama i osnovnim zakonima biologije.


Iz mog iskustva, znala sam da je trener onaj, koji učini da zavolite neki sport ili da u haotičnoj atmosferi, odustanete posle drugog treninga.

Vladimir je bio taj!!! Bio je trener, bio je pedagog, kako bebama tako i nama roditeljima. Svakog treninga pomerali smo granice znanja, saznanja i veština. Pokazalo se da Vladimir ne uči bebe da plivaju, već nas roditelje vraća onom iskonskom, što danas svaka majka nema od koga da čuje. Biologija, život, povezanost roditelja i deteta.


Bili smo sigurni i posebni kao bebi tim

Atmosfera je bila sjajna, jer su roditelji veoma ozbiljno shvatali sve zadatke sa svojim bebama u rukama u bazenu. Atmosfera je bila radna, i jednostavno „baby” u nekom neobičnom okruženju.


Dolazilo je vreme za bazene leti, mora, i druge aqua aktivnosti. Mi smo bili sigurni sa svojom decom. Znali smo kako, i svugde bili smo posebni.

Naše bebe su posle plivanja i treninga spavale „kao bebe”.

Naše bebe su bile „čini mi se”, aktivnije od drugih, u priči sa drugim roditeljima sa bazena i u posmatranju roditelja i dece iz okoline koji nisu imali iskustva sa Baby swim školicom.

Mi smo bili BABY TIM. Svi smo dobili klupske majice koje verno čuvamo.

Mnogi su nastavili da se druže.


Kada je Vladimir otišao, ta škola više nije bila „Baby swim”. Mi smo nastavili, ali ništa više nije bilo isto. Bilo je previše graje, galame i brčkanja, a premalo rada i tišine kako je to Vladimir umeo da uspostavi jednostavno svojim prisustvom.

Vladimir je pomerio granice osnovnih esencijalnih saznanja o bebi, njenim mogućnostima, i vezi između bebe i roditelja. Mi smo zaranjali sa bebama na po nekoliko sekundi. Bebe su to odlično prihvatale, jer postoji povezanost sa životom u plodovoj vodi. Naučili smo bebe da plutaju opušteno. Naučili smo kako to sa sledećim detetom da postignemo.


Među 100 samo je jedan pedagog. Da, ponovo bismo sa dobrim pedagogom ušli u iskustvo „Baby swim”! Preporučila bih svakom roditelju, jer „Baby swim„ škola je mnogo više od bazena, mnogo više od plivanja, i mnogo više od igre.

Imala sam predrasude, ali voda ih je odnela…

Jovana Marković, mama Jakova, Danila i Žune


Veliki sam ljubitelj vode, i svakodnevni stres izbacujem na treningu ili na plivanju. Primetila sam da me plivanje i boravak pored vode najbolje opušta. Odličan je trening, a posle plivanja se osećam kao da sam bila na masaži.

Decu sam povela u „Baby swim„ klub sa 10 i 6 meseci baš zbog toga, odnosno da bismo se i ja i oni relaksirali. Imala sam predrasude po pitanju temperature vode (zabrinutost da se ne prehlade) i o čistoći (bakterijske infekcije).


Ponekad mi se čini da voda rešava sve probleme, ili baš skoro sve - deca kad su slinava, najbolje isperu nosić u vodi. Najbolje spavaju i jedu posle plivanja.

Vodu vezujemo za zabavu i kvalitetno provedeno vreme sa porodicom. Rezultat ranog uvođenja plivanja kod moje dece, je da su opuštena u vodi i oko nje. Dive im se kako skaču u vodu, kako vole talase, kako jure niz tobogane u vodenim parkovima, kako rone...


Svakome bih preporučila da već od trećeg, četvrtog meseca života bebe pronađu jedan baby swim club i uživaju u njemu.

*Sve fotografije su iz privatne arhive Baby Swim Club

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva