24091977 Blog gost: Udruženje spasilaca na vodi Srbije – Prva pomoć, CPR
top of page

Blog gost: Udruženje spasilaca na vodi Srbije – Prva pomoć, CPR


Da li roditelji treba da savladaju osnovne tehnike oživljavanja (CPR), prve pomoći, kako bi njihova deca bila bezbednija? Šta roditelji treba da znaju i smeju da ureda dok prva pomoć ne signe? Odgovore na ova pitanja iz skoro dvodecenijskog isksutva, za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva Udruženje spasilaca na vodi Srbije.

Da li roditelji treba da savladaju osnovne tehnike oživljavanja (CPR), prve pomoći, kako bi njihova deca bila bezbednija?

Bilo bi korisno da roditelji savladaju neke osnovne tehnike i da imaju neka osnovna znanja, ali nije presudno ako govorimo o nekom uređenom kupalištu koje ima urađenu infrastrukturu, iz razloga što svako kupalište takvog tipa ima svoju spasilačku službu i dežurnu ambulantu. Ipak, poznavanje osnovnih mera pružanja prve pomoći bi trebalo da predstavlja deo opšte kulture svakog punoletnog građanina.

Ukoliko dođe do neželjene situacije kraj bazena, mora... A pri tome nema spasioca, šta roditelji treba da znaju i smeju da urade na licu mesta, dok prva pomoć ne stigne?

Roditelji mogu da pomognu svom detetu na bilo koji drugi način a da ne dođu u direktan kontankt sa njim. Mogu da mu dodaju neki predmet koji je plovno pozitivan (dodavanje lopte, pojasa za održavanje na vodi...) a da ne dolaze u direktan kontakt sa njim, zato što osoba koja se utapa (pa čak i dete) pod dejstvom adrenalina ima mnogo veću snagu nego što zapravo ima. Mlađe dete može vrlo lako da savlada odraslu osobu ukoliko je pod dejstvom adrenalina i samim tim može da dovede u opasnost i tu osobu ukoliko joj ona prilazi nestručno. U toj situaciji ukoliko nema stručne pomoći najbolje je dodati neki predmet i na taj način izbeći direktan kontakt sa utopljenikom.

Koliko je bitan učestali trening ne samo spasioca, već i svih zdravstvenih radnika kako bi bili u formi ukoliko zatreba pomoć?

Preporučuje se da svi spasioci kao i zdravstveni radnici i svi ostali zaposleni na kupalištima održavaju svoju formu kako bi mogli da u određenoj situaciju pomognu na pravi način. Sa druge strane, jako je važno da se stečena znanja redovno ponavljaju, da se ona ne bi zaboravila tokom određenog vremena. Zbog toga bi bilo potrebno da svi zaposleni (zdravstveni radnici, spasioci i svi drugi) periodično imaju treninge i seminare kako bi obnavljali i nadograđivali svoje znanje.

Udruženje spasilaca na vodi Srbije http://spasioci.rs je nevladino neprofitno strukovno udruženje osnovano 2004. godine u Beogradu, (Srbija), koje ima za cilj okupljanje spasilaca i ostalih zainteresovanih lica radi unapređenja oblasti spasavanja na vodi. Udruženje sa bavi organizacijom obuka i stručnog usavršavanja spasilaca na vodi, praćenjem najnovijih stručnih i tehničkih dostignuća u oblasti spasavanja na vodi i informisanjem o tome, saradnjom sa sličnim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Gotovo dve decenije iskustva u ovom segmentu poslovanja, kroz više stotina uspešnih intervencija, gde je spašeno na desetine lica, svrstalo je ovu organizaciju u jednu od najboljih ako ne i najbolju spasilačku organizaciju u regionu i to bez ijednog slučaja utapanja na plažama i objektima na kojima su njihovi članovi bili angažovani.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page