24091977 Suvo davljenje: Dete se zagrcnulo u vodi, da li je u opasnosti?
top of page

Suvo davljenje: Dete se zagrcnulo u vodi, da li je u opasnosti?


Pisala mi jedna mama: “Imam klinca od tri ipo godine, obožava vodu. Trudim se da ga što češće vodimo da pliva. Međutim, od kada sam pročitala nešto o tom suvom davljenju, stalno sam u nekom grču. Naravno, sad kada god se zagrcne moj jedinac u vodi, ja dva dana strepim. Stekla sam utisak da ako se zagrcne dete u vodi, gotovo je... Da li je stvarno tako? Kako da prepoznam suvo davljenje? Kako, da sprečim suvo davljenje? Kako roditelji da reaguju u tim situacijama?”

Suvo davljenje je veoma bitna tema o kojoj roditelji treba da budu upoznati, ali u toj meri da ne paniče za svaki štucaj deteta dok je u bazenu, vodi, reci, jezeru... I sam sam roditelj, a ujedno se i bavim više od dve decenije sa decom u vodi gde je odgovornost i opreznost na visokom nivou, tako da razumem odakle strah za svaki štucaj kod deteta…

Od kada sam počeo da se bavim bebi plivanjem pa sve do danas, ohrabrivao sam roditelje za prve zarone njihovih šestomesečnih ili nešto starijih beba. U mnogim situacijama i dan danas sam ja taj koji čini prve zarone sada već na hiljade beba. Uvek sam imao na umu opreznost i opasnost od neželjenih ishoda. U isto vreme bio sam siguran da sam sa njima odradio dovoljan broj pripremnih časova kako bi bili spremni i bezbedni za prve zarone. Zato je jako bitno da ovakve korake prepustite profesionalcima i zajedno opušteni uživate u plivanju sa vašim najmlađima, ne opterećujući se sa svakim štucanjem.

Kako, roditelj da spreči neželjene siutacije u vodi?

  • Kao prvo, najbitnije je da ste uvek pažljivi i da vam stalno dete bude u vidokrugu, bez obzira da li ima ili nema spasioca na dužnosti ili ste kod prijatelja u dvorišnom bazenu. Ukoliko se desi neka situacija, ukoliko je dete pod nadzorom odraslog, pravovremenom reakcijom može da se prepozna i spreči najgori scenario.

  • Naravno da je primarno da roditelj i dete znaju da plivaju, pravilno da dišu u vodi, ali i kako da se ponašaju u i oko vode, a to se uči od najranijih dana na časovima bebi plivanja, ili u starijim grupama, u prvim susretima deteta sa vodom.

  • Zato je edukacija, prevencija ne samo roditelja, već i svih koji su u kontaktu sa vodom i onih koji prenose poruku o vodi i njenim benefitima, opasnostima ključna.

Davljenje se definiše kao problem sa disanjem kada se voda nađe u disajnim putevima. Može se desiti i prilikom nekih bezazlenih situacija, ali je jaaaaakoooo retko i treba da se opustite i ne razmišljate o tome, već uživate sa detetom dok pliva i igra se u vodi.

Što se retko u javnosti precizno objasni. Više se daje akcenat na medijskom “zastrašivanju” bez davanja jasnih smernica za roditelje.

  • Kod suvog davljenja voda nikada ne stigne do pluća. Voda se zadrži u disajnim putevima i izaziva iritaciju i spazam mišića koji blokiraju normalan protok vazduha i disanja i to naravno možete odmah da primetite, a ne naknadno ili kasnije...

  • Sekundarno davljenje je druga situacija i komplikacija ukoliko neka količina vode završi u plućima. Ona iritira pluća i dešava se da se količina vode i tečnosti poveća i to se naziva pulmonary edema. Takođe simptomi su odmah uočljivi da dete ima otežano disanje i može da se pogoršava u naredna 24h.

Simptomi kod suvog davljenja su: neprestano kašljanje, bol u grudima, teškoće sa disanjem i osećaj velikog umora i iscrpljenosti. Takođe primetili bi ozbiljne promene u ponašanju, dete je nervozno i na jako niskom nivou energije, što može da znači da mozak ne dobija dovoljnu količinu kiseonika. Ukoliko primetite ove simptome treba odmah potražiti stručnu pomoć lekara.

Plivajte, budite pažljivi kada je neko od najmiliih u vodi i oko nje, ali pokušajte da malo i uživate. Jer život je lepši kada plivate!

Nisam doktor, a pišem o suvom davljenju? Pripremanje nekoga da bude trener, da radi sa decom na suvom ili u vodi nije nimalo lak zadatak. Nije dovoljno samo da volite sport kojim se bavite, već i da znate šta i zbog čega se nešto može desiti u organizmu, mišiću. Zato se još na prvoj godini fakulteta, uči anatomija…Nisam bežao sa časova. Naravno tek kada se izađe iz klupe shvatite koliko tek imate da učite. Zato od kada se bavim plivanjem i radom sa decom, svakih šest meseci obnavljam teoriju i praksu u vezi sa prevencijom, kao i osnovnim spasilačkim veštinama, u toku sam sa stručnom plivačkom javnošću, seminarima…


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page