24091977 Blog gost: Boris Stojanović – Peraja i plivanje
top of page

Blog gost: Boris Stojanović – Peraja i plivanje


U vodi, pod zastavom Srbije, kao deo plivačke reprezentacije, plivao je više od decenije. Boris Stojanović, bivši reprezentativac Srbije, učesnik evropskih i svetskih prvenstava u disciplinama 50 m i 100 m slobodnim i 100 m mešovitim stilom. Boris je nekadašnji srpski rekorder na 50 i 100 metara kraul tehnikom u mlađim kategorijama i još uvek aktuelni apsolutni rekoreder na 100m mešovito u malim bazenima. Nakon uspešne plivačke karijere 2017. godine, "oprostio" se od profesionalnog plivanja. Trenutno živi i radi kao trener plivanja u Dubaju.

Za Swimming Dad kao #Blog gost, Boris Stojanović otkriva na koji način su mu peraja pomogla, a kada odmogla tokom plivačke karijere, kao i kada je, po njegovom mišljenu, najbolje vreme deci staviti peraja, i zašto?

Kada peraja pomažu, a kada odmažu?

Kod dece koja uče da plivaju definitivno ne bih preporučio peraja. Deca moraju da nauče pravilnu tehniku plivanja i ojačaju. Rekvizite koje bih preporučio su: daske za plivanje, nudlice, i slični rekviziti, naravno sve kroz igru i zabavno plivanje. Što se tiče plivača, peraja su veoma važna, kako bi se razvila snaga i brzina plivanja. Po mom mišljenju, preporučio bih plivačima da krenu da koriste peraja, što pre to bolje. U ovom slučaju plivači bi bili u mogućnosti, da preplivaju veću kilometražu na treningu za kraće vreme. Svakako da ne bih preporučio da se tokom celog treninga koriste peraja, osim kada se rade neki setovi ili dodatne vežbe.

Kada su ti peraja najviše pomogla, a kada odmogla?

Dok sam se bavio plivanjem voleo sam da koristim peraja jer sam razvijao veću brzinu, i bilo mi je lakše da plivam setove. Samim tim sam puno napredovao i plivao sve brže i brže iz godine u godinu. Puno puta se desilo da sam jako umoram, pa i ako peraja nisu bila predviđena za taj trening, ja sam ih koristio kako bih lakše podneo trening. Generalno u mom slučaju nisam video lošu stranu korišćenja peraja. Ali to ne znači da drugim plivačima peraja daju isti efekat. U koliko plivač nije dovoljno snažan i koristi velika peraja "kick" će raditi velikom amplitudom što će usporiti rad nogu.

Kada je pravo vreme deci staviti peraja i zašto?

Ovo sve zavisi od mogućnosti i sposobnosti dece. U koliko deca aktivno plivaju 2-3 godine i dobri su plivači (znaju sve četiri tehnike plivanja) preporučio bih peraja. Peraja bi trebala da budu "skraćena" kako bi se postigla veća frekvencija rada nogu. Razlog korišćenja peraja je svakako razvijanje većih brzina plivanja, preplivavanje većih deonica za vreme koliko traje trening i svakako da bi pomogla kod neki zahtevinjih vežbi, kao npr. kod delfin tehnike.

Koja su peraja najbolja za učenje plivanja, a koja kod vrhunski plivača?

U oba slučaja bih preporučio "skraćena peraja". Za učenje plivanja bih preporučio mekša peraja kako bi "kick" bio lakši i dovoljno efikasan. Kako deca odrastaju i jačaju, zamenio bih mekša peraja za kruća. Kod vrhunskih plivača "skraćena" peraja i kruta. Vrhunski plivači moraju da imaju veliku snagu u nogama i da razvijaju velike sile prilikom rada nogu.


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page