24091977 Blog gost: Andrej Barna
top of page

Blog gost: Andrej Barna


Reprezentativac Srbije Andrej Barna, svoju plivačku karijeru gradio je kroz mnogobrojne skokove i okrete na evropskim i svetskim prvenstvima. Danas, kao plivač Univerziteta Luisvil (University of Louisville Athletics, SAD) za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva na koji način su mu pravovremeni skok i okret doneli rezultate u bazenu?


Na svetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine bio je najbrži član srpske štafete 4×100 slobodno (koju su još činili Ivan Lenđer, Uroš Nikolić i Boris Stojanović).

Plivajući 50 metara slobodnim stilom, na Evropskom prvenstvu 2018. u Glazgovu, dvadesetogodišnji Barna upisao se u istoriju plivanja, jer je oborio državni rekord Srbije, star 10 godina, koji je bio u vlasništvu trofejnog plivača Milorada Čavića.

Zašto je skok bitan za plivače?

Skok je jako bitan za svakog plivača zato što mu daje tu početnu brzinu, što bolji start to je lakše dalje nositi tu brzinu u trci. Isto tako i kod okreta, jako je bitno da se dobro odradi okret kako se ne bi izgubilo na brzini, a pri tome uspeo da uštediš malo energije. Usavršavanjem starta i okreta omogućava se i bolje plivanje jer ne moraš da nadoknađuješ na izgubljenoj brzini.

Koliko su ti pravovremeni skok i okret doneli rezultat, a kada si zbog njih “izgubio” trku?

Puno radim na startu i okretu i mislim da sam još uvek daleko od “savršenog” starta i okreta, ali su mi svakako dosta pomogli u svim mojim trkama.

Kako usavršavati skok i okret, da li imaš neki lični savet ili tajnu?

Kod starta je jako bitno da se uđe u vodu u što manjoj tačci i sa što manjim otporom. Ono što sam praktikovao jeste vežbanje samo ponavljanjem, ali i snimanjem iz razlicitih uglova, dok skok nije izgledalo kako treba. Kod okreta je cilj da se sklupčaš što više, kako bi se brže okrenuo i da pri ulasku u okret zaroniš malo ispod vode.


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page