24091977 Blog gost: Nana
top of page

Blog gost: Nana


Zašto su muzika i pesma važni za razvoj bebe, dece, bez obzira da li su na travi ili u bazenu, kao i na koji način roditelji mogu da doprinesu da deca dožive svoje prvo muzičko iskustvo kako u vodi, tako i na suvom, otktiva za Swimming Dad kao #Blog gost, Milijana Majstorović - Kožul, među decom omiljena kao Nana, defektolog, musical baby bonding instruktor and teacher, ali i mama jedne predivne devojčice.

1. Zašto je muzika, pesma važna za razvoj beba, dece, bez obzira da li su na “suvom”, (travi, kući) ili u vodi (bazenu)?

Muzika i muzičke aktivnosti za bebe, malu decu ali i odrasle ima značenje koje prevazilazi očigledno. One imaju različitu ulogu, u različito vreme, u životu malog deteta. Stimulacija, uteha, uzbuđenje, afirmativnost, socijalna, kognitivna, estetska, gvorno-jezička, motorička satisfakcija su neki od važnijih razvojnih aspekata kada govorimo o značaju muzike i njenoj primeni kod ranog uzrasta. Kada pogledamo listu svih navedenih aspekata, ona deluje poprilično velika i pruža utisak jednog sveobuhvatnog i celovitog uticaja na jedno malo biće u razvoju.

2. Na koji način svaki roditelj može da doprinese da bebe, deca dožive svoje prvo muzčko iskustvo, bez obzira da li su na travi ili vodi?

Da bi razumeli dečiji muzički svet i njegov uticaj na dečiji razvoj, koji ineče teče paralelno sa muzičkim razvojem, prvi zadatak nas odraslih je da "očistimo" svoje misli "odraslih" i onoga što mi smatramo muzikom odnosno šta je muzika, kako je napravljena i šta znači. Muzika je još jedan deo njihovog senzornog sveta. Deca odgovaraju na muziku kombinacijom odgovora. Oni se kreću dok slušaju, plešu dok sviraju, komuniciraju kroz nju..... Stoga da bi se mogla doživeti i približiti detetu, muzika mora da se vidi, čuje, oseti, a za to je neophodno iskustvo. Stoga svako dete

treba da bude izloženo muzičkim iskustvima i da ima muziku u svom okruženju, kako bi uporedo sa razvojem, mogli razvijati senzitivnost, polako osvajati muzičke veštine te kako bi ih na taj način pripremili da na starijem uzrastu cene muziku. Ovo se odnosi na rani uzrast dakle od rođenja, tokom ranih godina iskustva, ali i kasnije.

3. Kada je najbolji momenat za prvo muzičko iskustvo?

Ako mene pitate još intrauterino. Obzirom da u sklopu svoje prakse radim i sa trudnicama gde, pored opuštanja, povezivanja sa bebom, muziciranja unutar kruga drugih mama, imamo za fokus i na samoj bebi i njenom intrauterinom razvoju. Pevanje tokom trudnoće ima veliki uticaj za bebu, naravno ono se tu ne zaustavlja već nastavlja svoj tok. Kada beba stigne nadograđujemo to muzičko iskustvo sa posebno prilagođenim muzičko-zvučnim aktivnostima. Tu bih izdvojila mamin glas kao najveličasntveniji instrument te ujedno i najvažniji za bebu u prvim mesecima života koji ima regulirajući ali i stimulirajući efekat. Dakle pevajte kao da vas niko ne sluša (osim vašeg deteta) :). Potom kako se dete razvija menjaju se i muzičke aktivnosti, ali muzičko iskustvo ne bi trebalo da se zaustavi. Negujte ga, potražite korisne muzičke programe, časove ili radionice koji će vam oplemeniti svakodnevicu, pružiti neke kreativne i praktične ideja, a za imporvizaciju uvek ima mesta. Na taj način ćete podržati, ojačati, osvešćivati i promovisati muziku bez napora :). Sa polaskom u školu, ukoliko dete pokaže afinitete za dalju nadogradnju, muzička škola je idealna karika za nastavak priče.


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page