24091977
top of page

Bukvar plivanja: Koja su najvažnija ”slova” azbuke (abecede) za buduće plivače?


Danas se od dece, predškolaca, očekuje da prepoznaju slova, da znaju da sriču reči, čak i da čitaju pre nego što i krenu u školu! Kažu mnogi da je to dobro za njih, kako bi im se olakšalo na početku, da se deca brže uklope u novu sredinu. Da li je tako i u plivanju?

Da li se od roditelja očekuje da decu nauče osnovna “slova”, abecedu (azbuku) plivanja pre škole plivanja? NE, naravno da NE! Drugo je to ukoliko se dete uz igru u vodi sa roditeljima oseća opušteno, sigurno i u njoj uživa kada god ima priliku. Tako i treba da bude i to od najranijeg uzrasta. Takođe, poželjno je da deca imaju neki pozitivni kontakt sa vodom, makar to bilo i preko edukativnih priča, slikovnica za decu. Međutim, plivanje i njena osnovna “slova” deca treba da nauče uz stručni nadzor i to u školi plivanja!

Iz mog višedecenijskog plivačkog iskustva, u radu sa decom, ovo su moja slova iz “bukvara plivanja” za buduće plivače:

Ako je plivanje “azbuka” svakog deteta, koja su najvažnija njena slova za buduće plivače?

S - je slovo u plivanju koje daje SIGURNOST deci i roditeljima u vodi i kraj nje. Uz njega se lakše savlada svakiStrah od ulaska u vodu. Kada su deca sigurna u vodi, slovo S mami deci osmeh na lice, daje im Samopouzdanje, pruža Sreću dok uče da plivaju. Zato, prvo decu treba da učimo kako da budu Sigurna, bezbedna oko, i u vodi.

Sa druge strane …


B - kao BALANS u vodi. Ukoliko deca u startu pronađu ravnotežu, ali i umerenost, lakše će se kretati kroz vodu, a više će uživati dok plivaju.

Koja se slova i reči iz "bukvara plivanja” prva nauče, a koja se brzo zaborave?


Deca često prvo nauče iz “bukvara plivanja” slovo:


D - bez ovog slova i pravilnog DISANJA teško da ima plivanja! Deca kada savladaju tehniku disanja, mnogo lakše će savladati i bilo koju tehniku plivanja. Pravilno disanje u vodi deci daje dobar ritam u plivanju. Tada će deca sa lakoćom plivati i uživati.

… zatim savladaju i slovo:


P - kao POVERENJE u Plivanje. Neka deca su od malena sa vodom na ti, dok je drugima ona na startu veliki stranac. Međutim, ukoliko je neko od poverenja sa one strane “ivice”, mnogo je lakše da dete uđe u vodu. Samim tim i stekne Poverenje u plivanje, a zatim se opusti i nauči samostalno da se održava na vodi, Pluta, a kasnije mogo lakše samostalno pliva.

… i dobro upamte slovo:


O - ODGOVORNOST je velika. Odgovornost je na svima koji su u vodi i kraj nje. Zato u “bukvaru plivanja” slovo O od samog početka, jasno daje do znanja da u trouglu: plivanja trener, roditelj, dete - svi imaju Odgovornot i svi treba da poštuju vodu i njena pravila. Plivaj. Zaštiti sebe, da bi mogao da spasiš druge.

Kada jednom savladaju ova tri slova i reči DISANJE, POVERENJE, ODGOVORNOST, budući plivači teško ih zaboravljaju. Jednostavno ova slova postanu deo njihove plivačke rutine koja im pruža da dok plivaju uživaju!


Koje slovo, reč iz “bukvara plivanja” daje plivanju emociju?

Po meni, ova petorka od slova, zna često da iz dece dok plivaju izvuku prave emocije:


T - Trener i Tim čine srce “vodene porodice” Zajedno prolaze kroz najrazličitije faze odrastanja i plivanja. Nije lako u tom procesu sazrevanja u vodi i kraj nje. Zato je atmosfera kraj bazena bitna, jer proizvodi emociju i melodiju koja buduće plivače prati, bodri tokom svakog skoka, zaveslaja, okreta. Svaki trener, koji ume da kvalitet plivača prilagodi timskoj melodiji izaziva odgovarajuću emociju u vodi, plivanju. Uz takve emocije, deca tokom života lakše plivaju, odrastaju ali i ne odustaju!

I - kao IGRA. Deca su spremnija sve mnogo lakše i sa srcem da učine uz Igru. Zato je ovo slovo toliko važno u “bukvaru plivanja”. Primenjujući igru u vodi, i predstavljajući bazen kao igralište, deca sa mnogo više emocija plivaju i uživaju. Deca koja na “igralištu” unesu i pokažu osećanja, spremnija su za svako novo sutra u vodi i van nje!

V - VODA i VREME znaju brzo da “iscure”. Ostavljaju trag dok deca plivaju. Kapljice koje ostaju i klize po telu pri izlasku iz Vode kao da ih vuku da se vrate nazad… Bilo da je kiša ili sunce uvek je dobro i pravo Vreme za plivanje.Voda i plivanje su tu za svu decu! Pitanje je samo Vreme koje ćete uložiti u njih.

D – pravi DRUGARI uvek su tu prisutni! Drugarstva sa bazena i plivanja su posebna, jer toliko spajaju decu u tim - kroz momente učenja prvih plivačkih koraka, oslobađanja od strahova, prvih velikih uspeha, poraza... Suze i osmesi, prve simpatije i zajedničke pobede u sticanju životne veštine.

M – kao prva MEDALJA u životu. Ona je najslađa kada je iz plivanja i predstavlja poseban životni orden za vaše dete. Medalja ne znači samo da je dete bilo brzo i pobedilo, već da je spremno za život, prvo zato što zna da pliva i ima naučenu životnu veštinu, a drugo zato što je do tog uspeha usvojilo mnogo pozitivnih osobina takođe potrebnih za život!

Koje je najteže, a koje najlakše slovo deci da nauče iz “bukvara plivanja”?


Nema lakih i teških slova u plivanju. Sve se da savladati. Naravno svako dete je individua, zato neko brže, a neko lakše savlada određena slova iz “bukvara plivanja”. Slovo koje deca obožavaju u plivanju je LJ - LjUBAV. Jer deca uz adekvatno okruženje i stručan kadar, trenera plivanja, sa lakoćom zavole plivanje. Tada nema greške da će plivanje ostati Ljubav deci ne samo tokom detinjstva, već i kroz najrazličitije faze odrastanja. Verujem da će oni tu ljubav uspeti da prenesu i na svoje bližnje.

Ž - kao ŽIVOT je možda “najteže” u “bukvaru plivanja”. Jer često deci nije jasno zašto se neke stvari dešavaju kada talasi zapljusnu, dubina proguta, voda jednostavno odnese, bura oduva… Ali sa druge strane kada deca savladaju plivanje i njena “slova” kao i osnovna pravila ponašanja u i oko vode, lakše će se nositi sa plimom i osekom koju nosi život. Zato dajte šansu deci da od najranijeg uzrasta plivaju i u vodi uživaju. Jer, Život je lepši kada plivate!

Uvek neko od roditelja sluša prvi put o “bukvaru plivanja”. Šta je bitno da roditelji znaju o slovima i “azbuci” (abecedi) plivanja?

Plivanje, kao čitanje i pisanje je osnovna kultura. Zato, kada deca jednom savladaju kroz igru slova iz “bukvara plivanja” ona se nikada ne zaboravlljaju. Azbuka (abeceda) plivanja oblikuje decu, ostavlja im “kod” zdravih navika. Mnogo brže ih uči odgovornosti i disciplini od njihovih vršnjaka koji još nisu upoznali plivanje. Daje deci slobodu kretanja na najvećem “igralištu” sveta - vodi. Nemojte uskratiti deci da mogu da se igraju na njemu – da plivaju i u vodi uživaju!

Na svima nama roditeljima, trenerima… je da im u tome pomognemo. Upišite već danas decu u školu plivanja kako bi savladali njegovu “azbuku” (abecedu) i na prvom mestu bili bezbedni u i oko vode.


コメント


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page