24091977 Koliko je vremena potrebno da moje dete nauči da pliva?
top of page

Koliko je vremena potrebno da moje dete nauči da pliva?


Nemoguće je dati tačan odgovor na ovo pitanje, jer svako dete je jedinstveno i samim tim uči da pliva različitim tempom. Neko nauči da pliva, održava se u vodi sa dve godine, neko sa dvadesetdve, a neko tek sa pedesetpet uđe do članka. Znam dosta roditelja, koji bi već sutra da im dete zapliva, prepliva bazen nakon drugog časa, izroni medalju nakon mesec dana… Plivanje, kao bilo koja druge veština koja se uči, je proces.

Praksa je pokazala da što ranije vaše dete stupi u kontakt sa vodom i bazenom, manja je šansa da zaboravi svoje prirodno okruženje iz proteklih devet meseci u maminom stomaku. Stoga, ako želite da se vaše dete od malena opusti u vodi i nauči da pliva, trebate što pre krenuti sa časovima bebi plivanja i obezbediti im redovne prilike da vežbaju u vodi. To ne znači da će naučiti kraul ili delfin, već da će posle izvesnog vremena moći da se održavaju u vodi.

Ukoliko želite da dete, uzrasta od tri godine pa na više, pravilno nauči da pliva, taj proces traje i do godinu dana u kontinuitetu. Naravno ni to nije zagarantovano, jer deca nisu roboti, i oni imaju svoje dobre i loše dane. Da bi dete potpuno ovladalo osnovnim tehnikama koje su prilagođena uzrastu i snalaženju u vodi, da bi se napredak video potrebno je dva do tri puta nedeljno da je dete u bazenu tokom cele godine. Nemojte se ni tada gorditi, jer uvek je dovoljna sekunda naše nepažnje da zbog nečega dete stvori strah i odbojnost od vode i plivanja.

Cilj plivanja za decu predškolskog uzrasta treba da bude u vidu kupanja i zabave, jer kroz takav pristup dete postaje samostalno i sigurno u vodi.

Šta je bitnije od samih tehnika plivanja za početnike:

Ono što je u početku bitnije od samih tehnika je da dete nauči pravilno da diše u vodi. I opet sve kroz igru i zabavu. Duvamo i pravimo nosne balončiće, na površini, ispod vode, tihe, glasne balončiće, vičemo i pevamo ispod vode, šapućemo, pa na kraju i dok plivamo…

Da se održava na vodi, je bitnije od samih tehnika… Jedan od najbitnijih elemenata, plutanje iliti Morka zvezda na stomaku i leđima, od koje kasnije sve polazi, svaka kretnja po površini. Takođe zauzimanje plutajućeg položaja nakon raznih akcija u vodi. Sećam se moje ajkulice koja je sa nepune dve godine preplivala 10m hotelski bazen nakon savladih plutajućih položaja i sam osetio sigurnost. Njegovoj sreći nije bilo kraja, a meni osmeh nije silazio sa lica.

Kretanje po vodi sa nekim od rekvizita. Nekako najviše volim da prvi rekvizit početnicima bude Noodle-ca. Najpre se dete kreće uz vašu pomoć, zajedno pronalazite balans, a potom morate osloboditi ruke detetu kako bi konačno moglo samostalno održava ravnotežu i započne samostalno kretanje kroz vodu. Nemojte da vas obeshrabri njihovo uporno traženje da ih pridržavate ili ukoliko se zagrcnu, vrlo brzo će biti presrećni i oni i vi kada počnu ,,samostalno’’ po prvi put da plivaju.

Klizanje po vodi. Na ovaj način ih uveravamo da su sposobni da se kreću po površini vode, bez ikakvih pokreta ruku i nogu, samo ako se dovoljno opuste, plutaju i uživaju…

Da zadrži vazduh pod vodom, dohvati nešto sa dna. Još jedna od naprednijih veština koja pomaže deci da samostalno izrone predmet. Najpre iz plićeg dela bazena, a potom iz dubokog. Deca bi igre ovog tipa mogla da igraju po čitav čas. Ova veština pomaže detetu da stvori još veću sigurnost i postane svesno kretanja svog tela ispod površine vode, oseti balans svog tela, kako da nakon zarona ponovo stane na svoje noge u plićem delu bazena ili kako u dubljoj vodi pačijim zaronom, glavom ka dole, dođe do dna bazena. Moja ajkulica je sa samo tri godine nakon nekoliko igranja i zajedničkih zarona, uspeo sam, nakon skoka sa startnog bloka, dohvati igračku sa dubine od 2m. Bio sam preponosan!

U kasnijem uzrastu ili kada su već u vodi svoj na svome, tada se sa decom radi detaljnije. Kako deca rastu i njihova motorika se razvija, naravno dečiji fokus se pomera ka razvoju prirodnog plivanja, pravilnog i tehničkog. Tada se radi na unapređenju tehnika plivanja. I tada, dobra tehnika plivanja može biti poboljšana samo redovnim radom i ponavljanjem usvojenog.

Sa samo tri godine, gledajući skoro svakodnevno, sa strane moje treninge sa grupama takmičara, moja ajkulica, poželeo je samoinicijativno dok smo se igrali i kupali da ga učim tehnike plivanja. Naravno da sam izašao u susret njegovim željama, iako svestan da motorički nije dovoljno dorastao, ali za divno čudo kao i uvek brzo me je razuverio… Naravno u vodi je minimum tri puta nedeljno, tako da verujte sve je moguće…

Roditelji treba da znaju da plivanje zahteva posvećenost i strpljenje.

Ako želite da vaše dete bude opremljeno za život koji ga čeka, ne čekajte, krenite mu u susret, i već danas ga uključite u neku od škola plivanja u vašoj blizini. Sasvim je nebitno da li će naučiti, kao njegov najbolji drugar, da pliva za tri meseca, ili za godinu dana. Najbitnije je da nauči da pliva.

Bitno je da zna da pliva i bude sigurno u vodi.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page