24091977 Kako plivanje eleminiše loše navike kod dece?

Kako plivanje eleminiše loše navike kod dece?

13 Jan 2020

Swimming Dad

Poznate su nam prednosti plivanja i zašto je plivanje dobro za decu? Kao i da su nam deca bolja nakon plivanja. Lekcije kojima nas plivanje uči su neprocenjive kako za decu, tako i nas roditelje… Zato je poželjno da deca što pre uđu u vodu, da plivaju. Ne zato da bi sutra bili “veliki plivači”, već da bi stekli zdrave navike. 

 

Pitanje je samo: Kako razviti zdravu naviku kod dece da plivaju i da uživaju? Lako. Primerom. Plivanjem. Jer samo “dobre navike, formirane u mladosti su ono što nas razlikuje od drugih”. 

Decu šta naučimo do pete godine, to nam je što nam je, posle je kasno! Zato je poželjno da deca imaju zdrave navike od malih nogu, jer to su zapisi koje kasnije u životu samo nadograđuju. Ne, ovde ne mislim na to da idu na pet aktivnosti, da znaju tri jezika, sviraju gitaru, treniraju fudbal, plivanje, i samim tim izgore od obaveza, istroše se, a tek su se ispilili... Već mislim na one svakodnevne, zdrave navike, koje će im kasnije u životu samo pomoći da budu bolji za sebe, svoju porodicu, okruženje. Zašto? Zato, jer kada se pojave one loše, lakše će se vratiti u kolosek. Sa druge strane nikada nije kasno ni da se loše navike pretvore u one dobre. Samo što za takav poduhvat treba duplo više vremena. Na nama je šta ćemo deci "servirati"! 

 

Neću vam deliti savete kako da svoju decu učite dobrim navikama, i koje su one. To vi već najbolje znate. Pokušaću samo da vam iz mog iskustva, ispričam priču kako plivanje može decu da kanališe, od loših ka dobrim navikama.

Plivanjem do zdravih navika

 

Dok sam radio u PK Vojvodina, stariji gospodin dolazio je svake srede na bazen da pliva. Isplivao bi njegovih trideset minuta, a zatim bi seo na tribine i još par minuta posmatrao plivače. Sa njim je uvek dolazio dečak, koji je posmatrao ceo trening, a nikada nije ušao u bazen sa njim. Jedan dan, prilazi mi taj isti gospodin i kaže: “Ovo je Lav, moj unuk. Ima 11 godina i zna da pliva. Ono što ne zna, i nije još svestan, je kako da se izbori sa svojom lenjošću i “lošim” uticajem savremenog doba. Zato, želim da mu za njegov sledeći rođendan poklonim “zdrave navike”!” Bio sam na trenutak zbunjen, ali sam shvatio dedin cilj. Bila mu je potrebna dodatna podrška da Lava izvuče iz loših navika, a u plivanju ju je prepoznao.

 

Odgovornost je bila velika. Izazov još veći…

 

Znao sam da mogu da budem partner sa dedom i da zajedno uz plivanje kreiramo zdrave navike kod njegovog unuka.Naravno to je proces koji je zahtevao vreme, posvećenost, strpljenje i jaku volju. 

Nisam imao magičan štapić, već dobar plan.

 

Dogovorili smo se da Lav godinu dana, dva puta nedeljno dolazi na bazen. Bez izuzetaka. Da nema kašnjenja. Da ponese opremu i bude spreman za čas kao i ostali plivači. Ukoliko ne želi da pliva dogovor je bio da sedi i gleda ceo trening. Normalno, bilo je tu svega…kašnjenja, foliranja da je opremu zaboravio… Bio je mali mangup u razvoju, ali veoma šarmantan. Bio sam strpljiv.

 

Za mesec dana ni jednom nije ušao u bazen, ali je redovno dolazio. I dalje sam bio strpljiv.  Na desetom treningu poklonio sam mu praznu svesku i olovku. Zamolio sam ga da za svaki sledeći dolazak, pored opreme ponese i praznu svesku, olovku. Ukoliko bude želeo dok gleda druge plivače, može da crta, švrlja, piše šta god želi… nije za ocenu. Čekao sam reakciju. Nadao sam se da će makar otvoriti svesku ili konačno ući u bazen. Međutim, ništa.