24091977
top of page

Blog gost: Miha Potočnik – Zašto je plivanje dobro?


Zašto su deca bolja nakon plivanja? Zašto je plivanje dobro? Iz svog bogatog iskustva u radu sa decom, i vrhunskim plivačima objašnjava Miha Potočnik. Miha je osam godina bio trener Sare Isaković koji ju je odveo do olimpijske medalje u Pekingu 2008. godine. To je ujedno bila i prva olimpijska medalja u istoriji slovenačkog plivanja.


U svakom detetu leži jedan šampion, “zlatni plivač”... kao #Blog gost za Swimming Dad Miha otkriva kako ga možemo prepoznati?


Danas Miha živi i radi u Sloveniji i neke nove klince uči pravim vrednostima u i van bazena.

Zašto je plivanje dobro?


Veštine plivanja danas su deo opšteg obrazovanja svake osobe. Nijedan učenik osnovne škole ne bi smeo da završi osnovnu školu bez znanja veštine plivanja. U prvom tromesečju svi polaznici imaju obavezan kurs plivanja od dvadeset sati.


Osnove plivačkog znanja nezaboravljaju se, što predstavlja sigurnost u vodi i smanjuje mogućnost utapanja.


Plivanje omogućava skladan psihomotorni razvoj čoveka. Znanje plivanja je takođe osnova za sve ostale sportove na vodi i u vodi (vaterpolo, skokovi u vodi, košarka u vodi, sinhrono plivanje, jedrenje, podvodni hokej, ronjenje, triatlon itd.). Plivanje takođe igra veoma važnu ulogu u prevenciji i rehabilitaciji.


Kroz razvoj, plivanje je aktivnost koja se može praktikovati od rođenja do smrti (plivanje novorođenčadi, mališana, plivanje u vrtićima, plivanje tokom obrazovanja, plivanje u društvima i klubovima, plivanje seniora itd.). Ne zanemarujemo činjenicu da je beba već u vodi tokom trudnoće.

U svakom detetu leži jedan šampion, “zlatni plivač”... kako ga prepoznati?


Šampion se ne rađa, već se razvija kroz mnogo faktora (The man on top of the mountain didn't fall there).


Osnova su talentovani plivači, ambiciozni i predani treneri, bezuslovna podrška porodice, zdravo klupsko okruženje i, poslednje, ali ne najmanje bitno, vanstandardna podrška programa plivanja.


Prepoznavanje talenta: Talenat se može prepoznati samo kada radimo sa plivačima u bazenu i pored bazena. Deca sa motoričkim sposobnostima pokazuju svoj talenat od samog početka. Lako kretanje u vodi, brza percepcija i učenje novih informacija. Talenat predstavlja osnovu za dalji razvoj plivača. Kroz godine treninga, talenat se sve više pretvara u posao. Prema vrhu, talenti se međusobno razlikuju samo po konačnom i ličnom cilju. Nema rezultata bez cilja!


Treneri: Svojim znanjem, iskustvom i, pre svega, željom da se bave svojom profesijom, pomažu i usmeravaju plivača na putu obuke plivanja i kasnije učenja tehnika prema postavljenim ciljevima koji se stalno nadograđuju i nadograđuju. Uvek može biti bolje! Važno je da oni uzmu u obzir hronološki i, pre svega, biološki uzrast plivača. Najvažniji cilj trenera je dugoročno planiranje koje omogućava talentu da se skladno razvije u vrhunskog plivača - takmičara.


Porodica: Bezuslovna podrška porodice neizbežna je na zacrtanom putu. Kao uzori i mentori za plivače, roditelji imaju ključni uticaj u bavljenju sportom, zadovoljstvom i uspehom. Roditelji su ti koji dete uvode u određenu sportsku industriju, nude mogućnosti za sport. Roditelji pomažu prvenstveno finansijski, često igrajući važnu ulogu u rešavanju organizacionih problema. Ponašanje trenera i ponašanje roditelja utiču na detetovu unutrašnju motivaciju. Pravi odnos roditelj-dete vodi razvoju unutrašnjih ciljeva i vrednosti. Na prvi pogled uloga roditelja je jednostavna i nerazumljiva, ali prilično malo roditelja je često neuspešno.


Plivač, trener i roditelji predstavljaju sportsko pedagoški trougao, koji je osnova za razvoj pravog budućeg šampiona. Svako mora da preuzme svoj zadatak i odgovornost, a niko ne može i ne sme da preuzme zadatke i odgovornosti drugog. Da bi plivač mogao da napreduje, potrebno je izgraditi dobar odnos između roditelja i trenera. Trebalo bi da veruju i poštuju jedni druge, jer će samo zajedničkim radom plivaču omogućiti da pravilno razvija svoju ličnu zrelost.


Odnos između trenera, roditelja i plivača značajno utiče na sportsku karijeru pojedinca.


I poslednje, ali ne najmanje bitno, postoji klub i savez. Prvi nudi osnovne uslove za obuku, dok drugi, na putu ka vrhu, nudi nadogradnju ovih uslova.

Šta je to što odvaja vrhunske plivače od prosečnih?


Na ovo pitanje mogu da odgovorim na sličan način kao i kod prvog pitanja:


1. Primarni (plivač):

- Talenat plivača;

- Želja plivača;

- Naporan rad plivača;

- Unutrašnja motivacija i ciljevi plivača

- Želja za vrhunskim rezultatom;


2. Sekundarni (trener, porodica):

- Ambiciozan, predan, tolerantan, razumevajući trener sa znanjem i iskustvom i željom za radom;

- Bezuslovna podrška porodice;

- Roditelji - koordinatori: zdravlje, ishrana, škola, spavanje i dobrovoljne aktivnosti plivača;


3. Terciarni (klub, udruženje):

- Klupski uslovi (bazeni, fitnes, oprema, treneri, saradnici, selekcija, timski rad, motivacija i nagrade itd.);

- Reprezentativni uslovi (pripreme, takmičenja, oprema, tim stručnjaka iz industrije, tokom evropskih / svetskih prvenstava - sparing, motivacija i nagrada, zapošljavanje u javnoj administraciji itd.);

Koji su tvojih 10 razloga (koje bi dali roditeljima) da svako dete treba da zna da pliva danas?


Prvi i najvažniji razlog znanja plivanja je smanjenje utapanja i sigurnost u vodi. Svi

ostali razlozi potiču iz prvog:

1. Mogućnost daljeg bavljenja svim vodenim sportovima;

2. Pravilan psihomotorni razvoj;

3. Jačanje kardiovaskularnog sistema;

4. Zdravo socijalno okruženje;

5. Mala mogućnost povrede;

6. Prevencija (kičma, zglobovi);

7. Rehabilitacija;

8. Radne navike;

9. Takmičenje i poštovanje protivnika - Saigrači: nikog se ne bojite, već poštujete sve;

10. Pobeda - poraz: važan faktor takmičarskog plivanja koji nas prati u svakodnevnom životu. Možete naučiti nešto iz svakog poraza, ali pobede vas ne smeju previše uzdizati. Možete izaći jači iz bilo koje situacije... Plivamo dalje!…

Zašto su deca bolja nakon plivanja po tebi?


Plivanje ima pozitivan uticaj na decu. Kroz učenje, treniranje i takmičenje plivači stiču relevantna znanja i iskustva za život - kroz sport se jača:

- iskrenost,

- integritet,

- vrednosti i stav,

- hrabrost,

- disciplina,

- posvećenost,

- ciljna usmerenost,

- važnost napornog rada za uspeh,...

Šta je to što te je plivanje naučilo, a pomoglo ti je u svakodnevnom životu?


Ni u jednom sportu trenerska ili plivačka profesija nije toliko obezvređena kao u plivanju. PLIVANJE MORA STALNO DA RADI! Kroz uspone i padove postajete jači na profesionalnom i ličnom nivou.


Najveća stvar koja mi je dala plivanje bila su druženja i prijateljstva koja traju i ne poznaju granice.

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page