24091977 Zašto je muzika bitna za plivanje sa bebama?
top of page

Zašto je muzika bitna za plivanje sa bebama?


Muzika je važna za razvoj dece, ne samo na «suvom», već i u vodi! Ona daje značajan doprinos da se bebe što lakše povežu sa novom sredinom, vodom.

Pesma, poznati ritam, mamin ili tatin glas dodatno pružaju nežnu stimulaciju bebama u vodi. One su najefikasniji način da roditelji komuniciraju sa decom i u bazenu. Na ovaj način uz muziku i pesmu, ne opuštaju se samo bebe, već i roditelju uz njih, jer je većini to prvo iskustvo. Najbolji časovi bebi plivanja su prepuni jednostavnih aktivnosti, uz veliki broj pesama i igre uz jako pažjivo «dizajnirane» pokrete.

Od kada sam se upustio u priču Baby swim cluba (2013.), i radu sa velikim brojem beba, posebno od kada su na svet stigle moja ajkulica i ribica, pesma i dobar ritam uvek su bili početak i kraj svakog časa sa bebama.

Moja deca su u vodi uz muziku od četvrtog meseca. Zato, danas moja ribica sa dve godine, kada se priprema za čas bebi plivanja, još dok oblači kupaći, pevuši i mrda kukove uz već dobro poznatu melodiju: «Bebe u bazenu lupkaju, prskaju, šljapkaju...».

Doprinos muzike u časovima bebi plivanja (uzrasta od 4 meseca do 3 godine):

  • Dodir i pesma: Voda je savršen medij da stimuliše bebu, posebno uz pesmu. Zato, blagim pokretima uz poznatu melodiju, bebe su već mnogo opuštenije u vodi. Moja deca i dan danas često pre skoka u bazen sednu na ivicu bazena i čekaju da im odsviram uz gitaru ili neku udaraljku omiljenu pesmu. Na taj način se pokrenu dobro poznate pozitivne emocije od prvih susreta sa vodom…

  • Mamin glas ruši svaki «talas»: Kako van vode, tako i u njoj najvažniji «instrument» za bebu je mamin ili tatin glas. On umiruje, opušta. Zato, bez obzira da li ste dobar ili slabiji «interpretator», slobodno ukoliko je vaša beba uznemirena (a pri tome znate da je sita i naspavana), otpevajte joj omiljenu pesmicu dok ste sa njom u bazenu ili dok je čak kupate u kadi, videćete kako će se umiriti. Pozitivne emocije vezane za trenutke provedene u vodenom okruženju ostaju za uvek.

  • Model ponašanja uz svaki pokret i ton: Roditelji su prvi učitelji bebi plivanja. Videćete da bebe u bazenu, kao i kada su na travi, pokušavaju da imitiraju svaki pokret. Na taj način vašim aktivnim učešćem kao model, bebe će u bazenu, a dodatno uz muziku brže savladati svaki «zadatak». Naglasak uvek treba da bude na prijatnoj zabavi roditelja sa decom. Uz koji sport ili aktivnost od najmanjih nogu možete provesti zajedno sa svojom bebom? Pa naravno u bazenu praveći prve „korake“ već sa par meseci!

  • Plivanje uz dobar ritam: Aktivnost beba uz muzičko iskustvo u vodi stimulisaće dodatno njihov razvoj. Deci u vodi je potreban veliki broj ponavljanja pravilnih pokreta uz adekvatan ritam. Zato su ponavljanja pokreta u vodi uz već dobro poznate pesmice često umirujuća za bebe. Preporučuje se «učenje» plivanja po savremenim metodama uz pesmu i igru u prvoj godini ili između druge i treće godine života, jer je tada najefikasnije. Deca se nakon toga osećaju prijatno u okruženju koje im je prijatno i poznato. Ritam (ruku i nogu) u kasnijem uzrastu deci tokom savladavanja tehnike plivanja može samo pomoći.

  • Da li će mojoj bebi dosaditi jedne iste pesme? Da vama možda hoće, ali verujte vašoj bebi nikada. Posmatrajte je svakoga časa i videćete jednako uzbuđenje i ushićenje pri pevanju pesmica! To je nešto što nikada ne može dosaditi pogotovo kada cela grupa i okruženje uživa u zajedničkom izvođenju, prosto uživanje!

  • Da li ste ikada pomislili da vaše dete može sa osmehom zaroniti ispod vode!? Naravno da može i to uz pesmu i igru „Ringe Ringe Raja“! Grupa u kojoj sve bebice uživaju i pevaju i na kraju uz reč «buć» zaranjaju zajedno sa roditeljima izgleda kao čudo, ali je u stvari sasvim prirodna i srećna radnja na radost cele grupe!

Plivanje u vodi, od najranijih dana je ujedno druženje, korišćenje kvalitetno slobodnog vremena roditelja sa bebom, jačanje samopouzdanja, ali i pozitivno utiče na psiho-socijalni i fizički razvoj deteta. Kada u to uključite i muziku, benefiti su još veći, kako za bebu tako i za vas.

Zato pustite glas i pevajte svojoj bebi, ako ne u bazenu onda je sasvim dovoljno za početak dok je kupate u kadi. Da li ste već probali?


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page