24091977 Bebe i more, strahovi i dileme svakog roditelja
top of page

Bebe i more, strahovi i dileme svakog roditelja

Roditelj koji vole more i plažu često imaju dileme, razna pitanja: kada mogu sa bebom na more, da li treba da ima kupaće gaćice, plivačke naočere, da li treba da je tuširam odmah posle kupanja, šta ako proguta slanu vodu i sl… Budite bez brige, bebe vole more isto kao i vi, samo su mnogo nežnije, zato im moramo posvetiti više pažnje, ali na pravi način, bez strahova i preterivanja.

Ovo su neki od saveta, kako sam sa mojom ajkulicomi sa četiri meseca, a sa ribicom već od dva meseca bio na moru, kupali se, bili na plaži i uživali bez strahova i dilema.

5 saveta - Beba i more, strahovi i dileme:

Od kada moja beba može da se kupa u moru? Moja deca kao što sam ranije spominjao, u vodi su od njihovog četvrotg meseca, kako u bazenu, tako i u moru. Za razliku od bazena, kada ste na moru sa bebama, budite veoma kratko u vodi. Dovoljno je i 10 minuta da se rashlade, a ako je voda hladnija i kraće. Naravno sa bebom na plaži uvek je najbolje u jutarnjim časovima, do 9h i nakon 17h. Posle trk u hladovinu.

Da li bebe mogu da gnjuraju u moru? Da mogu, ali nemojte to da činite dok ne napune godinu dana. Razlog je jednostavan, zato što njihovi mali i mladi bubrezi ne mogu da se izbore sa slanom vodom pre nego što napune 12 meseci. Moju decu sam brčkao u moru, tako što su uvek bila uz mene naslonjena, glava iznad mog ramena, da im slučajno voda ne bi ušla u oči, usta i nos, posebno ako su talasi. Ukoliko ih neko poprska po licu, neće im ništa biti, malo će negodovati zbog slane vode na očima, ali nemojte paničiti.

Da li bebu nakon kupanju u moru trebamo odmah istuširati? Poželjno je ukoliko postoji mogućnost. Ono što sam praktikovao je da uvek imam flašu slatke vode kraj sebe koja se zagrejala na suncu, i time decu pokvasim, isperem morsku. Dešavalo se naravno da to zaboravim da uradim, ili nisam imo mogućnosti, i nije im se ništa desilo. Čim bi došli u sobu, okupali bi ih.

Da li beba treba da ima kupaći na moru? Dok su još mali, do 6 meseci, bebama dok ste u moru, možete staviti pelene za vodu. Ponekada sam gledao da im čak i skinem, kako bi se malo i oslobodili te stege, i obučem kupaće gaće. Ono što sam im obavezno oblačio pre kupanja u moru jeste majca dugih rukava koja ima u sebi UV zaštitni faktor, ali sam ih pre toga obavezno i namazao. Pokvašen šeširić na glavi je uvek bio tu. Moj savet je da ih ako možete namažete i pripremite u sobi ili kolima, kako bi sebi olakšali i izbegli “valjanje” u pesku.

Zato se opustite i uživajte sa vašom bebom na moru. Njoj je sve jedno da li ste na mesecu ili na moru, bitno je da je ona uz vas i sigurna. Ukoliko još imate vremena do mora, pravac na obližnji bazen, kako bi se pripremili za more sa vašim bebom!

Ono što bih apelovao svakog roditelja, bez obzira da li je beba od 6 meseci, godinu dana ili starije dete, nemojte ih “gurati” u vodu, ukoliko krenu da unapred plaču. Sačekajte da se njihove oči naviknu na novo prostranstvo, uši na nova čula…Najlakše je da ih ubacimo u more dok vrište, samo što im tako možemo usaditi strah.



Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page