24091977 Zašto je leto je pravo vreme da deca nauče da plivaju?

Zašto je leto je pravo vreme da deca nauče da plivaju?

20 Jul 2020

Swimming Dad

Idelano vreme da vaše dete nauči da pliva je onda kada je spremno, bez obzira na godišnje doba. Međutim, praksa je pokazala da je leto uvek nekako opuštenije za prvi susret sa vodom. Iz mog iskustva, ovo su samo neki od letnjih razloga zašto dete da upišete tokom letnjeg raspusta u školu plivanja.

Tri ”vrela” razloga zašto je leto pravi momenat da dete nauči da pliva:

 

1. Rashlađivanje bez straha: Bez obzira što plivanje osvežava dečiji organizam u svakom smislu, roditelji često zimi odustaju da decu upišu na plivanje. Kažu da se deca više smrzavaju nego što plivaju, često razbole. Ima tu istine. Zato je leto veći saveznik za neplivače, početnike. Voda je znanto prijatnija, kao i temperatura vazduha, tako da mališani uživaju i igraju se dok uče da plivaju. Sa druge strane mame će manje brinuti da li će i kako osušiti šmizlinu dugu kosu. Leto će učinit svoje. Plivanjem tokom leta dete će ojačati imunitet, i biti spremnije da dočeka i hladne dane.

2. Energija na nivou: Kako i gde kanalisati dečiju aktivnost tokom vrelih letnjih dana, a da ne ”izgore”? U vodi naravno. Plivanje je siguran i zdrav način da deci višak energije usmerite tokom vrućine. Verujte, u bazenu dok uče da plivaju deca će tokom leta naučiti i kako se bezbedno skače i roni. Energija će im biti obnovljena ali na pravi način. Pored toga, biće ispunjenija, a imaće i kvalitetniji san. Podsticanje dece da plivaju ne samo tokom leta pomoći će im da razviju zdrave navike, i svoj stil života već od najranijeg životnog doba.

3. Opuštenost i zabava veća: Među decom je nekako sve više zastupljena zabava, letnji rođendani na bazenima i to od najranijih uzrasta. Leto je, vruće je i deca treba da se dobro zabave. Ali vi vašeg prvenca niste pustili na celodnevno letnje druženje kod drugara koji ima bazen. Niste se usudili jer još ne zna dobro da pliva bez mišića i uz vaše prisustvo. Ispravno, ali dokle tako. Zato je ovo leto pravi momenat da vaše dete nauči da pliva, održava se u vodi, a da ne koristi pomagala. Kako bi vi bili opušteniji, a dete sigurnije i srećnije upišite ga u letnju školu plivanja odmah.

Plivanje nije samo zabava tokom letnjih meseci, već je važna životna veština koju svako dete treba da savlada.